Lagbanner
Mercedes Benz Arena, 2024-05-04 15:30

Stuttgart - Bayern München

Inför Stuttgart - Bayern München: Tvåan mot trean

Inför Stuttgart - Bayern München: Tvåan mot trean

I spännande väntan på returen mot Real Madrid i Champions League semifinalen så ska Bayern först resa till Stuttgart och möta tabelltrean.

Stormöte på Bernabeu väntar:
Jag tror varken vi fans eller Bayern själva egentligen bryr oss om dagens match om vi ska vara ärliga och väntar med spänning på returmötet i Madrid på onsdag. Efter att första mötet slutade 2-2 hemma på Allianz Arena så har man en väldigt tuff uppgift på en av världens mäktigaste arenor. Real Madrid tog ledningen tidigt i München via Vinicius Junior innan hemmalaget vände till 2-1 via Sané och Kane, det såg bra ut ända tills Kim Min-jae kapade Rodrygo i straffområdet och Vinicius igen hade inga problem att hitta nätet från straffpunkten.



Dagens match mot Stuttgart är egentligen ett rejält toppmöte i Bundesliga denna säsong, tvåan mot trean, men Leverkusen har redan vunnit ligan och både Stuttgart och Bayern har säkrat Champions League-spel till nästa säsong, så matchen betyder inte överdrivet mycket egentligen. Tyskland blev också officiellt klara häromdagen till att bli den andra ligan, tillsammans med Serie A, som får fem stycken platser till Champions League framöver. Det betyder att plats ett, två, tre, fyra och nu fem i ligan säkrar Champions League-spel. I årets fall blir det Leverkusen, Bayern, Stuttgart, Leipzig och Dortmund. Kul att se!

Tränar-situationen är knepigare än någonsin:
Det är ingen hemlighet att Bayern letar efter en tränare och med spänning, bra eller dålig spänning får ni avgöra själva, så har man väntat på ett svar från Ralf Rangnick om han skulle ta över tronen efter Tuchel. Det ryktades länge och både Freund och Eberl var övertygade om att Rangnick var rätt man för jobbet. Länge så har man haft ett kontrakt redo och man var övertygad att han skulle tacka ja och bli Bayerns nästa tränare. Det blev dock klart i torsdags att tysken tackade NEJ till jobbet som Bayern-tränare. Det var inte på grund av Bayerns erbjudande, utan personliga skäl. Namninsamlingen på sociala medier som dragit in 20.000 fans underskrifter till att Tuchel ska stanna som tränare och inte ta in Rangnick kanske gjorde sitt jobb i slutändan.

Nu är knepet hur man går vidare i tränarfrågan. Bayern kollar desperat efter alternativ och vissa är bara skrattretande. Roger Schmidt, nuvarande tränare i Benfica, hade blivit uppringd av Bayern. Portugisiska storklubben är inte riktigt nöjda med Schmidt och klubben skulle kräva nästan €30 miljoner för tysken. Ett rakt av skämt att man ens tänkt tanken. Bayern tog också kontakt med spanjoren Julen Lopetegui som ett alternativ, igen, ett rakt av skämt.

Vi väntar fortfarande med spänning på vem som blir tränare inför nästa säsong. Det står nog just nu mellan att Tuchel stannar ett år till eller eventuellt att Hansi Flick blir tränare igen. Flick var länge intresserad av Barcelona-jobbet men när Xavi bestämde sig för att stanna ett år till så har tysken fått tänka om.



Dock det mest självklara valet just nu känns som Tuchel och att han blir kvar ett år till. Han har haft ett riktigt tufft år med Bayern och spelat extremt dåligt, men på senaste tiden fått tillbaka lite förtroende hos fansen igen. Man är ändå i Champions League semifinal och samma poäng som man har i ligan nu så vann man med förra året. Man tänker på Bayerns säsong som katastrof, men är man bara i Leverkusens skugga med tanke på att de inte ens förlorat en match den här säsongen? 

Truppen - rotation idag?:
Ett ganska självklart val idag hade varit att rotera och inte riskera skador på spelarna inför returen i Madrid. Jag tror att Tuchel kommer att rotera och starta de flesta som inte ska spela mot Madrid. Tel, Pavlovic, Goretzka, Kim, Choupo-Moting med flera lär alla komma till spel idag och mest troligen inte spela mot Madrid på onsdag. Det är ändå en god idé att spela dessa och få lite match rytm i dem samtidigt som man kan vila start spelarna inför onsdag.

Musiala, Sané, De Ligt, Coman och Upamecano kommer nog inte få spela i eftermiddag. Musiala och Sané drabbas av lite små skadekänningar och kan inte riskera större skador inför Madrid. Upamecano är 50/50 inför dagen med en skadekänning han också. Fransmannen lär inte spela mot Madrid då De Ligt och Dier leder racet för att starta men lite minuter för Upa är inte omöjligt.

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                     Neuer
Kimmich - Kim - Dier - Mazraoui
           Pavlovic - Goretzka
         Tel - Müller - Choupo
                    Kane

Stuttgart:
Tabelltrean ledd av Sebastian Hoeneß har gjort ett fenomenalt jobb denna säsongen. Från att sluta på en 16:e plats förra säsongen och kvala mot Hamburg till att spela Champions League nästa säsong är galet bra jobbat. 

Mycket tack ska Stuttgart ha till Guirassy och Undav, som båda sprutat in mål. Undav har gjort 18 mål och 8 assister medan Guirassy har petat in 25 baljor och en assist. Det är 52 (!) mål och assister kombinerat, ett helt otroligt jobb från duon. Inte bara är det dem som gjort jobbet i år utan stora shoutouts till Führich, Stiller, Anton och Nübel som alla gjort fenomenala säsonger. Führich ryktas till många toppklubbar i Tyskland efter sin strålande säsong ute på vänsterkanten. Angelo Stiller, en Bayern-produkt, har hittat hem i mittfältet rejält på senaste och är en av de bästa talangerna i ligan. Där bak har vi mittbacken Anton med Nübel i målet bakom sig som stått för varsina topp-säsonger de också. Ett bra utrustat lag med en ung och fräsch tränare har tagit ligan med storm och ingen kunde ha förväntat sig att de skulle sluta i topp tre efter deras förra säsong.



Tränaren Sebastian Hoeneß förväntar sig inte en lätt match idag oavsett om Bayern roterar massor i startelvan, sa tysken i presskonferens häromdagen. Han ser självklart detta som ett toppmöte, man tar bara emot Bayern på hemmaplan en gång om året. 

Förväntad startelva Stuttgart (4-2-3-1):
                    Nübel
Stergiou - Anton - Rouault - Ito
            Karazor - Stiller
    Leweling - Undav - Führich
                  Guirassy

Matchstart 15:30. MHPArena, Stuttgart. Se matchen på Viaplay.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-05-04 08:23:15
Author

Fler artiklar om Bayern München