Lagbanner
Lägeskoll: Bayern München

Lägeskoll: Bayern München

SvenskaFans tar tempen på ett gäng klubbar inför säsongspremiären som står för dörren.

Josef Andersson - Bayern München-redaktionen

Trots en mycket turbulent säsong tog man ändå hem ligan för tionde säsongen i följd. Vad händer i Bayern München nu efter det som varit?

- Det som händer i Bayern München under denna sommaren skulle jag kalla som en liten revolution. Detta eftersom styrelsen har fått en del förändringar då både Oliver Kahn och Hasan ”Brazzo” Salihamidzic fått sparken. Jan-Christian Dreesen har tagit över Oliver Kahns position som VD. Däremot har sportchefsrollen som Brazzo lämnat efter sig ännu inte ersatts, men man har däremot gjort klart med Christoph Freund som kommer att kliva in i rollen den 1 september. 

Även i spelartruppen sker det stora förändringar inför den kommande säsongen. Man har redan plockat in Kim Min Jae från Napoli, Konrad Laimer från Leipzig och Raphael Guerreiro från Dortmund. Just nu jobbar klubben för fullt med att få in Harry Kane i truppen. Utöver honom letar man även efter en andramålvakt då Manuel Neuers status är något oklar med tanke på hans långa skadefrånvaro samt hans ålder. En ny defensiv mittfältare är ett önskemål som Tuchel har, men i dagsläget ligger det sist i prioriteringen i detta transferfönstret.


Oliver Kahn och Hasan Salihamidzic fick båda sparken direkt efter att titeln säkrats. Vad har du att säga om hela den situationen?
- Även om själva timingen möjligtvis var ganska brutal så tycker jag att det i slutändan var rätt beslut. Att sparka Brazzo går att diskutera, men med Oliver Kahn kändes det som att det var på hög tid att ge honom sparken. Saker och ting har inte fungerat som det ska med honom i styrelsen. Både på planen, men också utanför då den föregående säsongen beskrev ”FC Hollywood” på en helt ny nivå med allt som hänt. 

Brazzo har haft en stor inverkan på klubbens spelarövergångar genom åren. Han har stått för många bra värvningar såväl som många märkliga värvningar. Om vi bara tar förra sommaren som exempel så kan vi konstatera att Matthijs de Ligt var en supervärvning medan Sadio Mané inte alls blev som någon hade tänkt sig. Och där kan man ställa sig frågan hur genomtänkt det verkligen var att ersätta Robert Lewandowski med Sadio Mané, två helt olika spelartyper. Med det sagt landar jag tillslut i att det var rätt beslut att göra sig av med båda. Det känns redan nu som att vi, med den nya styrelsen, letar efter rätt spelare och spelare som vi faktiskt behöver.

Det har redan hänt en del intressant i truppen under sommaren. Förutom Harry Kane, vad snackas det mest kring klubben just nu?
Sadio Mané har varit ett hett samtalsämne under detta transferfönster. Majoriteten av Bayernsupportrarna har velat se honom lämna vilket också har blivit verklighet nu under de senaste dagarna. Mané gjorde själv gjort allt i sin makt för att få stanna och bevisa sig själv. Klubben har däremot varit tydliga med att han inte ingår i deras planer, och nu tillslut accepterade han det när han lämnade för Cristiano Ronaldos Al Nassr i Saudiarabien.

Thomas Tuchel har även varit öppen med sitt önskemål om att få in en ny defensiv mittfältare av hög kaliber. Bayern saknar faktiskt en renodlad så kallad ”6:a” i truppen, något som Tuchel inte är helt nöjd med. Även om han inte sagt det rakt ut så har det märkts att Leon Goretzka inte står särskilt högt i den tyska tränarens ögon. Nyförvärvet Konrad Laimer har startat samtliga matcher bredvid Joshua Kimmich under försäsongen. Ett tydligt tecken på var Goretzka står i Tuchels ögon. 




Hur har försäsongen sett ut?
- Bayern deltog precis som vanligt i sin årliga Audi Summer Tour. I år var det Asien som stod på schemat och första stoppet var i Tokyo där man ställdes mot Manchester City och det japanska laget Kawasaki Frontale. Det blev en 2-1-förlust mot de regerande trippelmästarna. Spelet såg däremot positivt ut vilket det också gjorde i matchen mot Kawasaki Frontale som slutade med en 1-0-vinst. Med lite flyt och mer kliniska avslut hade det kunnat bli betydligt högre siffror, och det är väl där som vi kan konstatera att Harry Kane blir otroligt viktig att vi löser denna sommaren.

De avslutade resan med att besegra Liverpool med 4-3 i Singapore efter en svängig match. Matchen såg ut att bli oavgjord då det fram till den 91:a minuten stod 3-3. Men då klev 20-åringen Frans Krätzig fram och sköt på halvvolley rakt upp i nättaket och avgjorde matchen. Krätzig har presenterat sig i Bayerns A-trupp under denna försäsongen och har imponerat stort.

Är Thomas Tuchel rätt man att leda detta Bayern framåt?
- Jag har 100% tillit till Thomas Tuchel och jag tror absolut att han är rätt man för jobbet. Slutet på förra säsongen är inget man kan skylla på Tuchel med tanke på situationen han sattes i. Det är från och med den kommande säsongens start som vi kan börja värdera honom, och för mig råder det inget tvivel om att han kommer få laget att spela bra fotboll. Däremot är en renodlad forward ett måste att få in för att få anfallet och målgörandet att fungera. Annars tycker jag inte att Tuchel får rätt förutsättningar för att lyckas.

SvenskaFans.com2023-08-10 12:00:00

Fler artiklar om Bayern München