Lagbanner
Nagelsmanns vinnande koncept - Summering av Bayerns höstsäsong och en blick in i vårsäsongen
Manuel Neuer firar 5-2 segern över Benfica med sina lagkamrater

Nagelsmanns vinnande koncept - Summering av Bayerns höstsäsong och en blick in i vårsäsongen

Som nyårsspecial har jag summerat Bayerns höstsäsong och även blickat in i framtiden för den tyska storklubben. Är Manchester City för starka för Bayern i CL? Kommer Kingsley Coman lämna klubben?

Bästa höstsäsongen på länge:
Bayern München har gjort sin bästa start sedan säsongen 15/16 och efter 17 omgångar så har Nagelsmanns gäng lyckats plocka 43 poäng. Man har även lyckats rycka ifrån lite i toppstriden då det nu skiljer 9 poäng mellan Bayern och Dortmund som ligger 2:a för tillfället. Jag tänkte ta och visa lite statistik i en tabell här nedanför där vi kan se hur denna första halvan av säsongen har varit jämfört med de andra första halvorna av säsongerna under 2000-talet.
 

Poäng, GM (gjorda mål) och IM (insläppta mål) under alla Bayerns höstsäsonger under 2000-talet.
ÅR POÄNG GM IM
21/22 43 56 16
20/21 39 49 25
19/20 33 46 22
18/19 36 36 18
17/18 41 37 11
16/17 42 40 10
15/16 46 46 8
14/15 45 41 4
13/14 47 44 9
12/13 42 44 7
11/12 37 43 10
10/11 29 31 20
09/10 33 34 15
08/09 35 39 24
07/08 36 31 8
06/07 33 30 19
05/06 44 35 12
04/05 34 33 20
03/04 35 40 19
02/03 39 36 14
01/02 33 34 11
00/01 30 34 19

Det som verkligen sticker ut i den här tabellen är antalet gjorda mål under den här höstsäsongen. Bayern har alltså gjort 56 mål vilket är det mesta Bayern har gjort under alla höstsäsonger på 2000-talet. Robert Lewandowski har gjort 19 av dessa 56 målen och därefter har Serge Gnabry varit hetast med 9 mål. Thomas Müller toppar assistligan i Bundesliga med sina 14 assister. En rolig fakta som inte syns i tabellen är att Bayern har varit tabelletta 12 gånger innan juluppehållet under 2000-talet. Av dessa 12 gångerna har Bayern vunnit ligan 11 gånger. Alltså är det mycket som talar för att vi får se Bayern lyfta sin 10:e Bundesligatitel i rad när det närmar sig slutet i Maj.

Besvikelsen:
Trots de lovande siffrorna så har självklart inte allt gått Bayerns väg under höstsäsongen. Bayern har även hunnit med ett uttåg ur tyska cupen och ett kaotiskt årsmöte. Det finns väl liksom en anledning till smeknamnet ‘’FC Hollywood’’ om man säger så.
Den 27:e oktober åkte Bayern till Mönchengladbach för att spela den andra omgången av DFB-Pokal. Nagelsmann ställde i princip upp med sin starkaste elva och eftersom Bayern kom från 3 väldigt lovande matcher i baken så rådde det ingen tvivel om att Bayern bara skulle slå ut Borussia Mönchengladbach från cupen. Så blev ju dock inte fallet utan Bayern kollapsade totalt och förlorade med hela 5-0. Än idag har jag ingen aning om vad som faktiskt hände. Ingenting fungerade bara och jag kan tänka mig att flera spelare har mardrömmar om nätterna än idag. 
Den 26 November fick vi se kaotiska scener från Bayerns årsmöte. Anledningen till detta var att en medlem som heter Michael Ott hade en motion om att när kontraktet med Qatar Airways går ut 2023 så ska sammarbetet avlsutas. Motionen ströks vilket ledde till att flera hundra medlemmar började med burop och visslingar. 



Summering av höstsäsongen:
Hur som helst skulle jag säga ur det fotbollsmässiga perspektivet att Nagelsmann har haft en otroligt lyckad första tid i Bayern München. Bortsett från uttåget ur DFB-Pokal så har Bayern gått som tåget både i ligan och Champions League. 18 poäng av 18 möjliga plockade Bayern i gruppspelet i Champions League. Senaste gången det hände var säsongen 19/20 och då slutade det även med en 6:e Champions League titel för Bayerns del efter en 1-0 seger över PSG i finalen. Dock är jag osäker på om det kommer hända denna säsongen, men det kommer jag gå in på lite mer längre ner. 
Julian Nagelsmann har implementerat ett nytt spelsätt i Bayern som har blivit ett vinnande koncept. Man kan säga att det är en blandning av formationerna 4-2-3-1 och 3-4-2-1. I offensiven flyttar alltså Alphonso Davies upp i banan och spelar som vänstermittfältare medans Leroy Sané i sin tur flyttar in i banan och bli mer som en offensiv mittfältare. Det gör också att Niklas Süle eller Benjamin Pavard (beroende på vem som är högerback) flyttar in och bildar en trebackslinje. Denna taktiken har gynnat de spelarna som det handlar om otroligt mycket då vi tydligt kan se att de redan har mycket starkare säsonger än förra året. Bayern har även visat att man klarar sig utan spelare som Leon Goretzka och Joshua Kimmich nu i de senaste matcherna och bevisar därför att det finns bra med bredd i truppen. Därför är jag väldigt nöjd över Nagelsmann som tränare hittills och jag hoppas att detta kommer hålla i sig.

Betyg på Bayern Münchens höstsäsong: 9/10



Framtiden:
Spelarna är tillbaka från juluppehållet söndagen den 2:a Januari. De kommer då ha 5 dagar på sig att förbereda sig för matchen mot Borussia Mönchengladbach som spelas fredagen den 7:e Januari. Joshua Kimmich som nu har tagit vaccinet kommer vara tillbaka med laget på söndag. Det är dock oklart om han kommer vara redo för spel redan den 7:e Januari efter nästan 2 månader utan fotboll i benen. 

Champions League:
Det som väntar för Bayerns del nu i Champions League är FC RB Salzburg som blev motståndet i åttondelsfinalen. Ett motstånd som jag tror att varenda Bayernsupporter är väldigt nöjda med och som alla andra lag är lite avundsjuka på. Man ska dock inte ta ut något i förväg eftersom Salzburg har överraskat och har sett bra ut under höstsäsongen. Men jag tror inte på något sätt att Salzburg kommer chocka Bayern utan en kvartsfinal skulle jag vilja säga är nästintill en garanti för Bayerns del. 
Om jag nu skulle få förutspå lite framåt i Champions League så tror jag att det kommer bli en väldigt jämn vår med många starka lag och därför tror jag chanserna för Bayern är mindre än det var säsongen 2019/20 när de vann. Den säsongen tyckte jag att det kändes som att det låg i luften hela tiden att Bayern skulle vinna. Och visst har de varit starka i år också men jag tror att konkurrensen är större i år. Det är många lag i Europa som är rejält starka just nu. Manchester City skulle i mina ögon vara en mardröm att lottas mot i kvartsfinalen eller semifinalen eftersom jag anser att de är det starkaste laget i Europa för tillfället och de har även varit min favorit till årets Champions League sedan start. Men det finns också flera andra lag som också känns riktigt starka den här säsongen. Real Madrid, Liverpool, PSG och Ajax syftar jag mest på då men det är dock lag som jag absolut kan se Bayern vinna över, men jag tvivlar faktiskt på om Bayern hade kunnat vara starkare än Manchester City under 2 matcher. Kanske i finalen där det bara är en match. City har en otrolig bredd i sin trupp och det är väl det som är anledningen till mitt tvivel på Bayerns chanser i år. Jag hoppas dock att spelarna håller sig friska nu och att vi inte tappar någon på vägen som förra året (då Bayern fick klara sig utan Lewandowski i kvartsfinalen mot PSG).



Transferrykten:
Tänkte ta och runda av artikeln med transfer nyheter som Bayern är inblandade i. Det har ju faktiskt varit en hel del snack om möjliga nyförvärv och kontraktsförhandlingar under de senaste dagarna. 
Vi kan börja med Kingsley Coman som på ett sätt är grunden till flera av transfer ryktena jag kommer ta upp. Fransmannens kontrakt går ut sommaren 2023 och Bayern vill undvika att han lämnar gratis. Bayern vill helst förlänga med honom men de tycker att han kräver för hög lön. Om de inte kommer fram till en överenskommelse så kommer Coman med största sannolikhet säljas under den kommande sommaren. Detta leder till att Bayern kommer vilja värva en ny ytter för att fylla Comans plats i truppen. Spelare som varit på tal är Antony i Ajax, Raphinha i Leeds United och till sist vår svenske landslagsman Kulusevski i Juventus. Jag tror att alla 3 är möjliga värvningar faktiskt men det finns såklart saker som kan göra det jobbigt här med. Antony är eftertraktad av väldigt många klubbar i Europa, Raphinha kommer säkert även han ställa höga krav på sin lön och Kulusevski verkar vara på väg bort från Juventus redan nu i vinter och jag tror inte Bayern kommer plocka in honom redan nu. 
Niklas Süle sitter i en liknande situation som Coman. Skillnaden är dock att Süles kontrakt redan går ut den kommande sommaren. Nagelsmann är ett uttalat fan av den tyske backen och vill förlänga med honom. Süle är dock tveksam till en förlängning eftersom han är sugen på en flytt till England. Det är också några engelska klubbar som visat intresse för honom och det är bland annat Newcastle och West Ham. Som det ser ut nu så kommer förmodligen Süle lämna på en gratis transfer i sommar och gå till Premier League. Det är än så länge två namn som varit alternativa ersättare och det är Matthias Ginter i Mönchengladbach och Nico Schlotterbeck i Freiburg
Det har även nu blivit klart att Michaël Cuisance kommer gå till den italienska klubben Venezia. Samtidigt följer Bayern Ousmane Dembeles situation i Barcelona som just nu verkar lämna gratis i sommar då hans kontrakt går ut. Dembele kommer isåfall bli Comans ersättare men jag tror att om Coman bestämmer sig för att förlänga med Bayern så kommer de inte värva någon ny ytter.

Ett av Lewandowskis snyggare mål under hösten:

Josef Andersson@JosefAndersson92021-12-31 08:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München