Emirates Stadium, 2024-04-09 21:00

Arsenal - Bayern München
2 - 2

Oavgjort på Emirates Stadium mellan Arsenal och Bayern München

Under onsdagskvällen spelades de första kvartsfinalerna i Champions League där bland annat Arsenal och Bayern München spelade oavgjort på Emirates Stadium.

Sammanfattning:
Arsenal inledde matchen starkt på Emirates Stadium och redan efter drygt 10 minuter tog hemmalaget ledningen genom Bukayo Saka. Engelsmannen bröt sig in från sin högerkant efter att han fått med sig bollen på ett lite märkligt sätt. Därefter var det rent av ett riktigt klassavslut som gjorde Manuel Neuer helt chanslös. Saka placerade bollen stenhårt in vid det bortre hörnet och fick hela arenan att koka för några minuter.

Det dröjde däremot inte länge innan Arsenal bjöd in Bayern München till matchen som tackade och tog vara på den inbjudan i allra högsta grad. Leroy Sané fick bollen rakt på sig av en Arsenalspelare på offensiv planhalva och Leon Goretzka satte full fart i djupled. Den tyske innermittfältaren fick en riktig smörpassning av Sané och Goretzka petade i sin tur vidare bollen till Serge Gnabry som kvitterade för bortalaget.

I den 31:a minuten stod Leroy Sané för matchens kanske bästa prestation under den första halvleken då han från egen planhalva dribblade sig hela vägen in till Arsenals straffområde där han blev nersparkad vilket resulterade i straff för Bayern. Straffen tog självklart Harry Kane hand om och Arsenalfansen gjorde allt i sin makt för att störa engelsmannen. Men Kane behöll kylan och rullade bollen sakta mot högerhörnet och skickade David Raya åt andra hållet.

1-2 var även resultatet när den svenske domaren Glenn Nyberg valde att blåsa av den första halvleken. Arsenal hade ett par halvchanser varav en hörna som blev en riktig tilltrasslad situation men som hamnade i Neuers famn till slut. Leroy Sané hann även med att sumpa ett friläge för Bayern då han väntade alldeles för länge med sitt avslut vilket gjorde att Ben White och Martin Ödegaard hann tillbaka.

Under den första halvtimmen i den andra halvleken fanns det inte mycket att rapportera om. Det var Arsenal som styrde spelet och satsade för att vända på matchen. Mikel Arteta stod för offensiva byten samtidigt som Thomas Tuchel bytte in Raphael Guerreiro istället för Serge Gnabry. Arsenals offensiva satsning gav dessutom utdelning då den nyinkomna Gabriel Jesus hittade den andra nyinkomna Leandro Trossard som kvitterade till 2-2 i den 76:e minuten.
I den 90:e minuten spelade Jamal Musiala in mot Kingsley Coman som befann sig endast ett par meter från Arsenals mållinje. Fransmannen försökte styra in bollen men träffade väldigt oturligt stolpen. Utöver Arsenals mål var det den hetaste målchansen i den andra halvleken.

Matchen slutade med en otrolig dramatik då Bukayo Saka blev fri mot Manuel Neuer som kom ut och gjorde sig stor vilket gjorde att Saka försökte gå runt Neuer. Engelsmannen och Neuer krockade då med varandra och Saka föll och ropade efter straff. Glenn Nyberg valde att inte blåsa straff och matchen slutade 2-2. Eftersom som jag tittar på situationen med två Bayernögon kommer jag inte ens uttala mig om vad jag tycker om situationen. Det kan få bli ett diskussionsämne i kommentarerna om det skulle varit straff eller inte!

Tankar om matchen:
Jag är faktiskt riktigt nöjd med ett 2-2-resultat ikväll. Efter hur vi försvarade mot Heidenheim i helgen hade man inga större förhoppningar inför denna matchen, men Matthijs de Ligt och Eric Dier fortsätter att fungera. De Ligt är en spelare som alltid måste spela. I mina ögon är han nummer 1 av mittbackarna i Bayern. Dier har jag lite svårare för med tanke på hans historik som fotbollsspelare. Men man kan ju inte bortse från att han faktiskt gjort det väldigt bra hittills i Bayerntröjan. Det enda jag kan vara frågande till är om han verkligen gör det bättre än vad Kim Min-jae och De Ligt hade kunnat göra tillsammans.

Även Joshua Kimmich tycker jag stod för en riktigt stabil insats i backlinjen. Det allra mest förvånande för mig var däremot hur bra det fungerade mellan Leon Goretzka och Konrad Laimer. Tidigare har det mittfältsparet inte klickat något vidare och jag blev riktigt orolig när jag såg att det var de två som skulle ställas mot Declan Rice, Martin Ödegaard och Jorginho. Men både Goretzka och Laimer stod för varsitt grisjobb under hela matchen och gjorde riktigt bra insatser.

Framåt stod Leroy Sané både för mycket hot men också för en del slarv, alltså en klassisk Sané-match. Han kan verkligen få en att höja på ögonbrynen i situationer där han visar att han kan vara en av världens bästa yttrar. Tyvärr har han otroliga problem med att hålla i sin form både under längre tid men också under en och samma match. Harry Kane däremot stod för en riktigt bra insats idag och fick även göra ett mål från straffpunkten där han visade prov på en otrolig kyla. Serge Gnabry fick även han göra mål och hans fina form fortsätter, men vad passar inte bättre då än ännu en skada för den tyske yttern? Idag blev han utbytt med en ny skadekänning och Thomas Tuchel sa efter matchen att det ser ut som han kommer bli borta ett tag nu igen. Riktigt tråkigt med tanke på att han äntligen kommit in i någon slags form igen. Jamal Musiala stod som vanligt för många imponerande aktioner med sin bollkontroll.

Returmötet på Allianz Arena spelas redan under onsdagen nästa vecka. I helgen har Bayern FC Köln i ligaspelet som ligger näst sist i tabellen. Arsenal har Aston Villa vilket är en betydligt tuffare match. För Arsenals del lever titelracet till fullo och man leder dessutom Premier League inför helgens omgång. Med det sagt har Bayern mycket större rotationsmöjligheter vilket kan vara till fördel. Hur som helst lever den här kvartsfinalen i allra högsta grad och nu längtar man redan till nästa vecka. Ses då!