Lagbanner
OFFICIELLT: Thomas Tuchel lämnar Bayern i sommar

OFFICIELLT: Thomas Tuchel lämnar Bayern i sommar

Efter snart ett år med Thomas Tuchel som tränare så blev det idag officiellt bekräftat att Bayern och tränare Thomas Tuchel kommer att gå skilda vägar efter säsongens slut

Vd:n Jan-Christian Dreesen sade: "I en öppen och bra konversation så kom vi överens om att avsluta vårt samarbete i sommar. Vårt mål är att fixa en ny omgruppering inför säsongen 24/25. Tills dess, är alla individer inom klubben uppmanade att nå så långt som möjligt i Champions League och Bundesliga. Jag uttryckligt håller laget ansvariga att prestera. Speciellt i Champions League, vi är övertygade att efter 1-0 förlusten i första mötet mot Lazio, så kommer vi att gå vidare till kvartsfinal på slutsålda Allianz Arena med fans som står bakom oss”

Tuchel själv sade: “Vi har kommit överens om att vi kommer att avsluta vårt samarbete. Tills dess, kommer jag och min tränarstab såklart att fortsätta göra allt så att vi kan nå så mycket succé som möjligt”

Tiden är äntligen över. De flesta Bayern fans har nog fått nog av Tuchel och i sommar blir vi äntligen av med honom. I slutet av mars 2023 så gjorde Bayern-ledningen det dummaste misstaget i fotbollens historia, att sparka Julian Nagelsmann för ingenting. Den före detta tränaren som varit ett Bayern-fan sedan barnsben hade precis tagit sig förbi PSG i Champions League där man inte släppte in ett enda mål mot Messi, Mbappe och Neymar och tilliten var hög. Nagelsmann tappade lite poäng i toppstriden, inget märkvärdigt dock, och efter en 2-1 förlust mot Leverkusen så sparkades Nagelsmann med omedelbar effekt, bara några veckor innan säsongens tre största matcher. In kom Tuchel och allt gick åt skogen. Champions League åkte man ur med 4-1 totalt mot Man City. 2-1 förlust i kvartsfinalen hemma mot Freiburg i DFB-Pokal veckan efter och förlorade nästan ligatiteln men räddades tack vare Dortmunds tappade poäng. Ledningens uttryck och anledning till att sparka Nagelsmann var “trippeln är i fara” och att man haft Tuchel på sin radar länge och inte ville förlora chansen till att anlita honom. Det gick ju jättebra…



Tuchel kom till klubben och förstörde allt. Bayerns spel blev sämre, 11 förluster på 43 matcher (jämfört med Nagelsmanns 10 förluster på 84 matcher), han gjorde omklädningsrummet till en mardröms-plats och har fått många stora stjärnor att vilja lämna. Joshua Kimmich har inget tillit till tränaren och det blev bekräftat att antingen han eller Tuchel skulle lämna i sommar, nu blev det tack och lov Tuchel. Detta ger också bra tecken för Matthijs de Ligt som haft mycket problem under Tuchel och inte fått spela så mycket trots att han var Bayerns bästa spelare förra säsongen.

Bayern har totalt rasat under Tuchel och i år kommer man mest troligen att gå trofélöst för första gången sedan säsongen 2011/12. Leverkusen kommer att vinna ligan nu när man ligger åtta poäng bakom och vi har problem mot Lazio i Champions League. Får vi möta något storlag, om vi ens tar oss vidare mot Lazio, så kommer Bayern inte ha en chans. Tuchels fotboll passar inte Bayern. Han är en alldeles för defensiv-inriktad tränare och hans fotboll är väldigt oattraktiv. För en klubb som Bayern har han helt fel mentalitet. Att i en presskonferens innan man ska möta 14:e platsade Bochum säga "Jag förväntar mig inte ett stort resultat mot Bochum" är pinsamt. Eller varför inte när han erkände att han hade varit glad med ett 1-1 resultat mot Galatsasary efter att ha blivit totalt utklassad i 75 minuter? Eller att säga "Det är som det är" efter att ha åkt ur cupen mot ett 15:e platsat lag i tredjedivisionen? Näe, jag är glad att han ryker snart.



Tuchel får vara kvar till sommaren. Många ville ha ut honom redan nu, mig själv inkluderad, men det kanske är för det bästa. Vi spelar inte bra och har tre stora matcher som kommer. Leipzig på lördag, efter det Freiburg på bortaplan och sedan returmötet mot Lazio. Om vi spelar som vi gjorde mot Bochum i helgen så kan Bayern förlora alla tre matcher utan problem. En temporär lösning till sommaren hade varit bra för att inte skapa mer trubbel inom laget och kanske ge mer motivation för spelarna, framförallt i Champions League under ett nytt styre. Men så är inte fallet och vi ska vara glada om vi tar oss förbi Lazio och slutar på en Champions League plats i ligan nu när Stuttgart börjar krypa upp i toppen igen. 

Så vem tar över nästa säsong?:
Den stora frågan lyder, vem tar över tronen från Tuchel? Det vet vi inte. Letandet börjar nu och några namn cirkulerar just nu:

Xabi Alonso:
Spanjoren gör ett toppjobb med Leverkusen denna säsongen och är världens bästa tränare just nu. Hur han har tagit Leverkusen från en 17:e plats förra säsongen till världens bästa lag som inte förlorat en match denna säsong är otroligt. Xabi känner Bayern och Bundesliga väl efter sina tre säsonger som spelare och är högst upp på listan hos Bayern. Personligen tror jag inte att detta kommer att hända. För några veckor sedan blev det klart att Jürgen Klopp kommer att lämna Liverpool efter säsongens slut och engelsmännen kommer göra allt för att få sin före detta spelare tillbaka till Anfield som tränare. 



Bayern kommer att få ett tufft motstånd mot Liverpool och jag tror att Alonso hade valt Liverpool om jag skulle få gissa. Med allt han har gjort med Leverkusen så kan jag inte se en värld där han går säsongen efter direkt till sina rivaler Bayern. Oavsett om han är en före detta spelare för München-laget så har han nog mer respekt för ligan och Leverkusen och lär nog inte bli vår tränare nästa säsong. Min gissning är att han antingen stannar i Leverkusen eller går till Liverpool. Sedan efter några år kanske han kommer tillbaka till Bayern, vem vet.

Zinedine Zidane:
Ett stort namn ryktas och många av oss fans är glada att se detta. En av fotbollens bästa spelare genom tiderna och 3x Champions League vinnare med Real Madrid 2016, 17 och 18. Bayern-jobbet är lockande för Zidane enligt rapporter och klubben uppskattar hans erfarenhet och aura. Zidane pratar inte tyska men är mångkulturell och skulle lära sig fort. Fransmannen kan redan fem språk och tyska hade han nog fixat utan problem. Hade han passat i Bayern? Absolut, hans typ av spel under guldåren med Madrid var väldigt fint att kolla på och med den mentaliteten han har så skulle det passa som handen i handsken. Det var också längesen han tränade ett lag och efter Didier Deschamps skrev på nytt kontrakt med Franska landslaget till 2026 och Carlo Ancelotti's kontrakt med Real Madrid förlängdes likaså, så kan Bayern vara ett bra alternativ för fransmannen. Han befann sig på Säbener Straße för några år sedan och i en intervju så pratade han bara gott om klubben och dess faciliteter.



Hansi Flick:
Gamle Sextuple-vinnaren 2020 snurrar runt i media. Många trodde att Flick skulle bli en temporär lösning till säsongens slut men tysken avböjde det och är bara intresserad av ett lång-projekt. Barcelona visar intresse för tysken och med hans nya agent Pini Zahavi så känns ett jobb med Barcelona mer aktuellt än Bayern. Ledningen hos Bayern är också inte helt 100% övertygad om en Flick-comeback.



Sebastian Hoeneß:
Den nuvarande Stuttgart-tränaren och släkt med Bayern-legenden Uli Hoeneß är ett namn på Bayerns lista. Tysken gör ett riktigt fint jobb med Stuttgart, som slutade på en 16:e plats förra säsongen, och fightar nu för en Champions League plats och ligger bara 4 poäng bakom tvåan Bayern. Hoeneß har inte haft så mycket tränar erfarenhet ännu och ett jobb hos Bayern kanske är för stort att hantera just nu. Såklart hade han haft mycket support från Uli Hoeneß men det är nog fortsatt för tidigt att ta över Bayern efter en fin säsong med Stuttgart.



Det kommer helt säkert att snurra runt flera namn under våren. Antonio Conte och Ole-Gunnar Solskjaer var två intressanta namn som ryktades med, men ingen av dem kommer att ta över Bayern. Men en ny ledning och ett ordentligt lag-ombygg behövs oavsett så kanske det kan gå bättre nästa säsong. 

Annars får vi tacka Thomas Tuchel för, ja, inte så mycket egentligen… och hoppas att vi kan stanna tvåa i ligan och ta oss hyfsat långt i Champions League istället.
 

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-02-21 13:16:00
Author

Fler artiklar om Bayern München