Red Bull Arena, 2023-09-30 18:30

RB Leipzig - Bayern München
2 - 2

Sämsta matchen denna säsong spelmässigt - men en spektakulär comeback räddade en poäng för Bayern
Bayern kämpade till sig en poäng hem till München efter en svag insats

Ett svagt Bayern kämpade sig genom en händelserik andra halvlek för att ta hem en poäng mot Leipzig.

Första halvlek:
Matchbilden kunde ha sett helt annorlunda ut om Jamal Musiala i 2:a spelminuten hade satt sitt friläge mot Janis Blaswich men Leipzig-målvakten kan göra en enkel räddning mot ett svagt skott från Musiala. Den bollen SKA sitta i nät...

Matchbilden blev bara värre och värre för Bayern under första halvleken när det i 12:e minuten var mycket missförstånd på Bayerns planhalva. Det började med en svag rensning från Laimer som prickade en Leipzig spelare, Ulreich befinner sig nästan på mittplan när han slår den svagaste passen jag sett från honom rakt till Forsberg som får ett läge från mittplan men skottet går precis utanför från svensken. Ulreich fick pusta ut, för nu. För det tog inte många minuter efter det när Loïs Openda kommer helt fri efter att Upamecano är helt ur position. Med belgarens snabbhet kommer han bort från Kim ett tag, han kommer ikapp och med lite otur tar bollen på sydkoreanen efter Opendas skott och ger Ulreich inte en chans att rädda den bollen. 1-0 Leipzig.

Svagt från Upamecano som inte hade sin bästa insats ikväll. Han var helt ur position och pressade alldeles för högt och lät Openda springa fri där han egentligen skulle vara. Han kändes även nervös på bollen och var nära på att få ett andra gult kort och bli utvisad mot slutet.

2-0 skulle komma bara några minuter senare efter en inslagen hörna från Raum, Ulreich med en riktig tabbe som ser ut att plocka bollen men missbedömer situationen helt, hittar Opendas huvud på bortre stolpen som nickar in till Lukeba som är först och kan skjuta in 2-0 till Leipzig. Precis innan halvtid skulle pulsen höjas när Openda kommer fri mot Ulreich igen som fäller belgaren i straffområdet. Som tur för Bayern och Ulreich kom offside flaggan upp och ingen straff. Urusel första halvlek från Bayern.

Andra halvlek:
Tuchel visste att han behövde agera snabbt och redan i halvtid bytte han ut Kingsley Coman och Leon Goretzka och bytte in Raphaël Guerreiro och Mathys Tel. Två raka byten och mer speltid är alltid kul att se för dem två.

Bayern fick mer självförtroende i andra halvlek och det började med att Harry Kane vinner en frispark, Sané slår frisparken och Henrichs i muren hoppar och vänder ryggen och får bollen på armbågen. Efter en VAR-check så pekade domaren på straffpunkten. Harry Kane är säker från 11 meter och gjorde inga misstag den här gången heller. 2-1. En aning svagare straff från Kane som placerar bollen mot höger och Blaswich som får fingertopparna på bollen kan inte hålla den ute och bollen hittar nätet.

Bayern fick mer och mer momentum och självförtroende och i 60:e minuten skulle Guerreiro få chansen när hans skott med vänstern men hans skott går någon meter utanför stolpen. Tio minuter senare, hörna Leipzig, Kane rensar undan och hittar Musialas fötter som startar kontringen och hittar en perfekt passning till Leroy Sané som tar sig förbi Leipzig försvaret och kan placera in 2-2 och nu är det match igen de sista 20 minuterna.

Mycket mer hände dock inte innan de sista tilläggsminuterna. Choupo-Moting skulle få chansen efter ett fint inlägg från Harry Kane men hans nick är inte hård nog och inga problem för Blaswich att plocka. I de allra sista sekunderna så skulle Ulreich stå för en MAKALÖS insats när Xavi Simons fint spelar fram Benjamin Sesko som kommer helt fri, Ulreich bestämmer sig att härma Manuel Neuer med en sweeper-keeper aktion och får precis högra foten på bollen och kan rensa undan. Ulreich, som haft en mardrömskväll, skulle få revansch med den makalösa insatsen som lätt kunde ha lett till ett 3-2 mål om han inte fick in den där perfekta brytningen. Domaren satte pipan i munnen och detta händelserika toppmöte slutade 2-2.

Tankar?:
Detta kan ha varit Bayerns sämsta match denna säsong, att man kom undan och räddade en poäng är nästan ett mirakel. Leipzig spelade med sin klassiska och kompakta 442 formation och lade press på Bayern från första minuten som man inte kunde stå emot. Bayern hade problem hela matchen och slarviga misstag var det som kostade två mål. Upamecano som var allmänt slarvig i försvaret och kändes nervös. Mittbackspartnern Kim såg inte helt stabil ut heller, båda två har haft problem med skador under veckan och det är förståeligt att man inte kan prestera till 100% då. Med de Ligt skadad också så har man ett problem, alla tre mittbackar har ett eller annat skadeproblem. Det ryktades nu direkt efter matchen att Bayern-legenden Jerome Boateng, som är en free agent just nu, ryktas komma tillbaka till klubben efter att ha lämnat Bayern 2021. Man skulle absolut kunna behöva en mittback till och med Boatengs erfarenhet kan det ändå vara en bra idé. Spelmässigt är han långt ifrån sitt bästa jag, har såklart med åldern att göra, men ett bra alternativ om nu alla tre ordinarie mittbackar har känningar.

Under Thomas Tuchel har man inte varit i bra form i större matcher. Man presterade bra mot Bochum och Preußen Münster, som inte är bästa motståndet, men mot bättre motstånd blir man ett helt annat lag. Det är ofta problem i mittfältet, Kimmich och Goretzka har sina problem som alltid och idag blev Goretzka utbytt efter 45 minuter och Guerreiro fick chansen att komma in i mittfältet. Jag personligen märkte inte av honom så mycket men dålig var han inte. Anfallet existerar knappt ibland, Harry Kane blir ganska osynlig ofta men dyker upp när man behöver honom som mest. Som idag när han vann frisparken som sedan ledde till straffen som han själv satt. Det kommer helt klart finnas mycket att diskutera efter dagens match och någonting måste ske för såhär kan man inte spela mot ett hyfsat motstånd.

Ska man ta sig långt i Champions League, DFB Pokal och vinna ligan för tolfte året i rad så måste man börja prestera och fokusera på de här sakerna som långsiktigt blir ett problem och leder till dåliga prestationer. Just nu ligger Bayern på en tredjeplats i ligan, med Stuttgart och Leverkusen ovanför dem. På tisdag väntar ett möte mot FC Köpenhamn på Parken i danska huvudstaden.