2 - 3

Seger för Bayern München i derbyt - Nyckelspelare lämnade på kryckor

Bayern München plockade tre nya poäng i derbyvinsten mot FC Augsburg samtidigt som skadelistan förlängdes med ännu en nyckelspelare.

Första halvlek:
Bayern München hade 10 tuffa inledande minuter på WWK Arena. I matchens 5:e minut pekade domaren på straffpunkten efter att Matthijs de Ligt fått bollen på armen. Efter en VAR-granskning upptäcktes det att nederländaren var utanför straffområdet i just det ögonblicket när han fick bollen på sig och domaren ändrade då sitt beslut till frispark. Frisparken sköts rakt i muren, men strax därefter hade hemmalaget faktiskt en boll i mål. Detta skulle däremot också VAR-granskas och sedan bli bortdömt på grund av offside. Utan VAR hade Bayern alltså kunnat ligga under med 2-0 direkt. Därför var det verkligen dags att vakna vid detta tillfället.

Trots den dåliga starten på matchen var det Bayern som tog ledningen i den 24:e minuten. Det var den unge Aleksandar Pavlovic som snappade upp en retur på en hörna som han smällde in till 0-1. Den 19-årige tysken stod för sin 4:e start idag efter att Joshua Kimmich skadade axeln i veckan. Målet var hans första på seniornivå i Bayern.

I samma sekvens som målet blev Kingsley Coman skadad. Det var så pass allvarligt att han behövde hjälp ut och fransmannen kunde inte ens stödja på sitt vänsterben. Otroligt tungt för Bayern som redan har hela 8 spelare på skadelistan. Coman byttes ut mot en annan fransman, 18-årige Mathys Tel.

I den första halvlekens sista minut skulle Bayern utöka till 0-2 genom Alphonso Davies. Ett väldigt oväntat mål som man fick kolla på en gång till innan man insåg vad som faktiskt hände. Kanadensaren är inte direkt känd för att ha någon vidare högerfot, men nu visade han att även den existerar. Davies fick bollen av Leon Goretzka en bit utanför straffområdet och valde att skjuta med högern och skottet hamnade perfekt intill den första stolpen.

Andra halvlek:
Tidigt i den andra halvleken letade hemmalaget sig tillbaka i matchen och fick in ett reduceringsmål. Ermedin Demirovic var det som nådde högst på Kevin Mbabus inlägg och nickade in 1-2 till Augsburg.

Hemmalagets hopp släcktes däremot strax därefter efter att Harry Kane utökade Bayerns ledning till 1-3. Leroy Sané bröt in från högerkanten och sökte engelsmannen. Bollen nådde inte fram men hamnade istället hos Jamal Musiala som i sin tur fick vidare bollen till Kane som kunde lägga in bollen i öppet mål. Det blev ännu en VAR-granskning efter detta målet då Kane klart och tydligt stod i en offside-position, frågan var bara om det var Musiala eller om det var en Augsburg-spelare som petade fram bollen till Kane. Domaren bestämde sig för att det var det sistnämnda alternativet och tecknade därmed mål. Kane har gått mållös i de två senaste matcherna, därför var det ett extra skönt mål för honom att få in.

I den 80:e minuten var Mathys Tel nära att göra mål efter en flygande kontring av bortalaget. Efter en frispark för Augsburg hamnade bollen hos Leroy Sané som frispelade Tel som avslutade i stolpen.

Hemmalaget fick ännu en chans att komma tillbaka in i matchen i den 87:e minuten efter att domaren pekade på straffpunkten. Det var lagkapten Manuel Neuer som ställde till det när han skulle boxa iväg bollen men istället träffade huvudet på en motståndare. Den tyske målvakten skulle däremot gottgöra sitt misstag när han räddade straffen. Otroligt mäktiga Neuer!

Domaren pekade däremot på straffpunkten för tredje gången för Augsburg i matchens 93:e minut. Denna gången var det inhopparen Thomas Müller som rev omkull målskytten Demirovic som själv tog hand om straffen. Den bosniske anfallaren placerade bollen stenhårt i det vänstra hörnet och Neuer var denna gången helt chanslös.

Matchen slutade med att Aleksandar Pavlovic blev utbytt skadad vilket är väldigt oroväckande. Ännu en skada och ännu en skada på mittfältet. In kom istället Lovro Zvonarek, 18-årig kroatisk innermittfältare som gjorde debut för Bayerns seniorlag. På de få minuterna han var inne hann han rensa ett långt inkast som var Augsburgs sista chans att kvittera. 2-3 slutade alltså matchen och Bayern tog därmed 3 viktiga poäng i jakten på Bayer Leverkusen.

Bayern måste bli mer noggranna framåt!
Matchen mot Union Berlin i veckan var ett litet steg i rätt riktning efter plattmatchen mot Werder Bremen förra helgen. Idag skulle jag säga att det var ännu ett snäpp bättre, men det är fortfarande så långt ifrån det dominerande Bayern vi är vana att se. Många ordinarie spelare borta, och fler trillade bort under matchens gång, men det är fortfarande en trupp som bör dominera mer än det vi såg idag, speciellt framåt.

Det finns så många målchanser som bara rinner ut i sanden på grund av dåliga mottagningar, dåliga bolltoucher, slarviga passningar och svaga avslut. Det känns konstigt att klaga över målgörandet efter en match där man gjort 3 mål, men jag har en känsla av att det hade kunnat bli ännu fler med mer fokus och noggrannhet. Det gäller inte bara i denna matchen utan nu menar jag överlag. När det är dags för Champions League-spel mot de bästa lagen i världen är detta inte hållbart. Vi måste ta vara mer på våra chanser!

Skadelistan bara växer:
Något mer som är oroväckande är skadelistan som idag blev ännu längre. Kingsley Coman klev som sagt ut efter drygt 20 minuters spel och nu har vi fått reda på att det handlar om en knäskada. Fransmannen fångades på video när han lämnade arenan på kryckor utan att ens nudda marken med vänsterbenet. Känslan är tyvärr att det är riktigt allvarligt. Vi ska nog inte bli förvånade om detta var hans sista match den här säsongen. Återstår att se efter alla tester hur illa det faktiskt är.

Aleksandar Pavlovic klev också av skadad i slutminuterna. Där har vi dock fått en mycket mer positiv uppdatering om vad det handlade om. Enligt Christoph Freund var det endast kramp det handlade om, alltså inget farligt. Det hoppas vi verkligen att det stämmer då det hade varit väldigt oppassande att tappa ännu en mittfältare nu.

Nästa helg väntar Borussia Mönchengladbach under lördagseftermiddagen. Ett motstånd vi alla vet har varit Bayerns värsta mardröm under de senaste åren.