Lagbanner
Allianz Arena, 2024-04-13 15:30

Bayern München - 1. FC Köln
2 - 0

Två stolpträffar och en svag insats stoppade inte Bayern från att ta tre poäng

Två stolpträffar och en svag insats stoppade inte Bayern från att ta tre poäng

En svag insats var tillräckligt för Bayern som tog tre poäng mot Köln inför viktiga Champions League-mötet mot Arsenal nästa vecka

Första halvlek:
Båda lagen började bra och skapade lite halvdana chanser. Tel hade ett skott som gick rakt på målvakten Schwäbe och Alidou för Köln hade chansen att sätta dit 1-0 men brände den chansen precis utanför Ulreich’s högra stolpe. Köln skulle få ett till stort läge för ledningsmålet när Adamyan får en fri nick men Ulreich gör sig stor och räddar fint.

Matchens bästa läge hittills kom efter en halvtimme när Guerreiro fick chansen från nära håll att göra 1-0 men Schwäbe nekade portugisen med en makalös räddning. Lite synd att det var just Guerreiro av alla spelare som befann på slutet av det läget, hade det varit Kane hade det varit 1-0 utan problem. Kane skulle bara några minuter senare få ett gratis läge av Müller och en enkel bredsida får engelsmannen till och man trodde att 1-0 kom där men insidan av stolpen sade nej. Ett mål hängde i München-luften kände man.

Precis innan halvtid fick Tel ytterligare ett läge att sätta dit bollen men den ville inte in. Fransmannens skott skruvades i högra stolpen igen och ut. Bayern var så fruktansvärt nära ett ex antal gånger i slutet av den första halvleken men allt gick emot hemmalaget. Bayern slog också säsongsrekord med 20 stolp/ribbträffar under säsongen, helt sjukt. 0-0 stod sig i halvtidspaus.

Andra halvlek:
Halvlek nummer två började bittert när Kingsley Coman landade konstigt och det såg ut som att han drog knäet. Fransmannen byttes ut direkt mot Musiala. Vi hoppas att det inte är allvarligt för Coman, så synd då han precis kom tillbaka från ännu en längre skada.

I den 65:e minuten gick den där bollen äntligen i nät från Guerreiro, som inte hade sin bästa eftermiddag och brände ett stort läge i första halvleken. En kort hörna slogs till portugisen som från toppen av straffområdet urläckert och hårt kunde placera in 1-0 i bortre hörnet. About time!

I sista ordinarie matchminuten så kastade den inbytte Upamecano nästan bort matchen för Bayern. En pass som skulle vara hur lugn som helst och istället spelar han rakt på Köln-spelaren som får till ett skott men den säkre Ulreich dök ner på den fint. Det var ruskigt nära att fransmannen kastade bort två poäng för hemmalaget.

Istället i 90+3:e minuten så kontrar Bayern, Kane får inte riktigt kontroll på bollen och istället slarvar Köln och Müller kommer fri på mål och gör inga misstag och rutinerat placerar in bollen i vänstra hörnet. Köln var sjukt nära att kvittera men istället kunde Bayern nu slappna av istället. 2-0 blev slutresultatet och Bayern tog viktiga tre poäng.



Spelarbetyg i Bayern München:
1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra insats
4 = Väldigt bra insats
5 = Världsklassig insats

1 =
2 = Mazraoui, de Ligt, Pavlovic, Kane, Müller, Coman, Musiala, Davies Upamecano (nära en etta)
3 = Dier, Guerreiro
4 = Ulreich, Kimmich, Tel
5 =

Spelade för lite för att betygsättas: Goretzka, Laimer

Matchens lirare: Kimmich

Tankar?:
En väldigt svag och märklig match idag. Köln kunde ha gjort tre mål, Bayern kunde ha gjort fem, Bayern hade två stolpträffar, missade frilägen. En märklig eftermiddag på Allianz Arena. Åtminstone fick Bayern en vinst inför onsdagens returmöte mot Arsenal. Dock verkar Bayern vara två helt olika lag i ligan och Champions League, vilket är ganska sjukt. 

Kane hade svårt att komma in i matchen idag, oavsett en stolpträff och några chanser till. Hans chanser på Bundesliga-målrekordet ser mörkare ut nu men det ska vi inte vara ledsna över, han har gjort en makalös säsong oavsett vad och lär vinna skytteligan oavsett, kanske till och med Europas skytteliga. Samtidigt såg Mathys Tel stark ut idag. Han själv hade en stolpträff men oavsett det var det en fin insats med många fina aktioner från fransmannen som kanske har en chans att spela nästa vecka.

Två av våra yttrar är igen skadade inför Arsenal. Coman kom precis tillbaka från skada och idag drog han knäet eller liknande och ser ut att vara borta i flera veckor, kanske för resten av säsongen. Gnabry skadade sig också mot Arsenal och båda är så sjukt bra, men skador kommer i vägen hela tiden, vi förstår inte hur. Vi har några alternativ nu: Sané, Musiala, Müller, Tel och Zaragoza. Det funkar absolut, men Gnabry hade en så bra form efter sin skada och Comans acceleration och dribblingar hade varit sjukt viktiga mot Arsenal. Müller, oavsett ett sent mål, var väldigt svajig idag. Många felpassningar och rörelser som inte alls är likt tysken. Vi får se om han spelar på onsdag eller inte men det är en diskussion för nästa vecka. 

Min matchens lirare var jämn mellan Kimmich och Ulreich. Vår nuvarande högerback tog den vinsten efter en bra insats defensivt, bra aktioner framåt och till och med en assist. Kimmich har varit riktigt stabil på senaste på högerbacks-positionen och lär spela där resten av säsongen. Jag har kritiserat Kimmich mycket i mittfältet då han inte riktigt passar i ett tvåmanna-mittfält, men som högerback är han fenomenal. Mycket beröm måste vi ge till Sven Ulreich, vår fina andremålvakt som idag stod för många fina och viktiga räddningar, även många inlägg som han plockade utan problem. Manuel Neuer fick vila idag inför onsdag och man var lite nojig när man såg Ulreich i startelvan, men det gick väldigt bra och Ulreich var största anledningen till att vi inte släppte in minst tre mål.



Så mycket som man gillar Upamecano som människa blir man skakig så fort han spelar nuförtiden. Idag igen kastade han nästan bort poäng för Bayern. En total felpassning, och ska man vara på hans sida så såg spelarna typ likadana ut på plan. Köln spelade i sitt hemmaställ med röd topp och vita byxor medan Bayern spelade med sin vita topp och röda byxor. Det var svårt att se skillnad, men spelar man för FC Bayern så ska fokuset vara på topp hela matchen och det är inte en ursäkt oavsett. De Ligt klev av, antagligen för att vila och inte ta risker inför onsdag, och Upamecano kom in med en halvtimme kvar. Fransmannen är väldigt skakig där bak och startar han mot Arsenal så blir jag väldigt förvånad då han har en tendens att tappa huvudet helt när det gäller som mest, som mot Manchester City förra säsongen och med hans misstag idag.

Coman må ha blivit skadad, men resten ser just nu ut att vara okej inför mötet mot Arsenal. Vi tar med oss tre viktiga poäng för att säkra en CL-plats inför nästa säsong (helt sjukt att Bayern har gått ned på den nivån).

Vi syns nästa vecka för säsongens hittills viktigaste match, CL-kvartsfinal 2/2 på Allianz Arena mot Premier League-ettan.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-04-13 17:54:00
Author

Fler artiklar om Bayern München