Lagbanner
Parc des Princes, 2021-04-13 21:00

PSG - Bayern München
0 - 1

Vinna eller försvinna – har Bayern München vad som krävs?

Vinna eller försvinna – har Bayern München vad som krävs?

Efter att ha förlorat det första kvartsfinalmötet med PSG har Bayern München nu kniven mot strupen inför den avgörande returen i Paris.

Vilken match vi bjöds på förra veckan när Bayern München och Paris Saint-Germain drabbade samman med varandra i snöovädret på Allianz Arena. Fransmännen öppnade starkt och satte omgående press på hemmalaget då man tog ledningen efter bara tre minuters spel.

Bayern München blev en smula tagna på sängen, och det var egentligen först efter att Marquinhos utökat till 2–0 man verkade inse allvaret. Att förlora i Champions League hör nämligen inte vanligheterna till då man inte gått på någon mina i turneringen sedan Hansi Flick tog över rodret. Inte heller hade man förlorat någon av de 32 senaste matcherna på hemmaplan. Men mot PSG tog de imponerande sviterna slut då resultattavlan visade 3–2 till gästerna när slutsignalen ljöd.

Naturligtvis ett väldigt tungt resultat för Flicks manskap, som sett över hela tillställningen var det mest produktiva laget. Effektiviteten framför motståndarmålet saknades dock samtidigt som det fanns en hel del att önska defensivt. Niklas Süle stod för ett direkt horribelt framträdande och inte heller den vanligtvis så stabile Manuel Neuer hade någon vidare bra dag på jobbet.

I och med tre insläppta mål på hemmaplan har man kniven mot strupen inför returen på Parc des Princes. Det kommer krävas minst två baljor framåt samtidigt som försvaret höjer sig om inte äventyret ska ta slut redan i kvartsfinalen för de regerande mästarna.

FOKUS PÅ BAYERN MÜNCHEN 
Det är defintivt ett ansträngt utgångsläge för Bayern München och det ska bli oerhört intressant att se hur man kommer agera. För hoppet lever fortfarande i allra högsta grad, men förutsättningarna är allt annat än optimala.

Först och främst kan vi slå fast att Robert Lewandowski och Serge Gnabry återigen är indisponibla där den förstnämnde dras med en knäskada medan Gnabry testat positivt för covid-19. Trots att Eric Maxim Choupo-Moting skötte sig bra i egenskap av Lewandowskis ersättare var polackens frånvaro påtaglig – men så betraktas han också med all rätt som en av världens bästa fotbollsspelare.

Som om det inte var illa nog finns det i skrivande stund ett stort frågetecken kring Leon Goretzkas medverkan. Mittfältaren tvingades kliva av efter drygt en halvtimmes spel mot PSG och fanns inte med i truppen till den gångna helgens ligamatch mot Union Berlin. Om han kommer till spel i returmötet återstår att se, men det är i alla fall inte mycket som talar för att han kommer ta plats i startelvan.

Süle fick även han lämna planen innan halvtidsvilan med en muskelskada och är defintivt utesluten från att spela i returen. Det är nog dock lika bra med tanke på hans mardrömslika insats senast.

Som tidigare nämnt ställdes Bayern München mot Union Berlin i Bundesliga och det var en reservbetonad startelva som Flick mönstrade. Förmodligen hade spelarna redan tankarna på det kommande returmötet i Champions League, för det var ingen bländande prestation vi fick se. Slutresultatet skrevs till 1–1 efter ett sent kvitteringsmål av huvudstadsklubben.

FOKUS PÅ PARIS SAINT-GERMAIN 
Av förklarliga skäl var det muntra miner på spelarna och ledarna i PSG när de lämnade München. Superstjärnan Kylian Mbappé hade än en gång visat vilken fantastisk fotbollsspelare han är samtidigt som Keylor Navas skött sig med bravur mellan stolparna, trots två insläppta mål.

Fransmännen har nu saken i sina egna händer och kommer givetvis göra allt i sin makt för att få kvittera ut en biljett till semifinalen. Glädjande nog är några spelare tillbaka från skador, sjukdomar och avstängningar – men det finns också ett par orosmoln.

Marco Veratti och Alessandro Florenzi har spenderat den senaste tiden isolerade i sina hem efter att ha testat positivt för covid-19. Den italienska duon är friskförklarade och är åter i träning, men frågan är huruvida sugen Mauricio Pochettino är på att slänga in dem i startelvan till säsongens viktigaste tillställning.

En som däremot väntas starta är Leandro Paredes, som är tillbaka efter sin avstängning, och ersätter i så fall Marquinhos som åkte på en skada på Allianz Arena bara ett par minuter efter att ha satt dit PSG:s andra mål. Kaptenen hade hoppats hinna tillfriskna till returen, men väntas tvingas stå över.

Förutom Marquinhos bortfall kretsar det andra orosmolnet kring Navas. Målvakten klev under lördagens ligamatch mot Strasbourg av i halvtid och även om det inte sägs vara något allvarligt finns det fortfarande en risk för att han kommer behöva kasta in handduken.

Men det skulle ändå gå vägen mot Strasbourg, som pulveriserades med 4–1 på bortaplan – där man verkar trivas betydligt bättre än vad man gör hemma på Parc des Princes. Av de senaste fem hemmamatcherna har man nämligen bara vunnit en enda, och det är ett facit som väcker oro nu när Bayern München kommer på besök.



Precis som inför den första tillställningen giganterna emellan känns det på förhand som att vi har en jämn och oförutsägbar match framför oss. PSG sitter i förarsätet, men den sviktande hemmaformen i kombination med att det var Bayern München som var det spelförande laget senast gör att det känns som att fransmännens fördel inte är särskilt stor.

Utan Lewandowski kommer det defintivt bli tufft då det inte finns någon spelare som är i närheten av hans exceptionella målsinne, men samtidigt är Bayern München fortfarande ett av världens bästa lag och om det är någon gång man ska bevisa det är det nu.

Hos hemmalaget kommer mycket hänga på att Mbappé och Neymar fortsätter leverera framåt samtidigt som försvaret ska försöka hålla tätt utan generalen Marquinhos. Det lär bli en prövning som heter duga, men förutsatt att Navas är i skick för att spela har man en betryggande sista utpost.

Så sitt bänkade, gott folk. För det här lär bli en batalj man inte vill missa.

Matchen startar klockan 21:00 och går att se på Viasat Premium och Viaplay.

Preliminära laguppställningar:

Paris Saint-Germain:
Navas – Dagba, Pereira, Kimpembe, Diallo – Gueye, Paredes – Di Maria, Neymar, Draxler – Mbappé

Bayern München: Neuer – Pavard, Boateng, Hernandez, Davies – Kimmich, Alaba – Sané, Müller, Coman – Choupo-Moting

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2021-04-12 18:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München