2 - 3

Vinst i Kompany's första Bundesliga-match som Bayern München tränare efter målfest i Wolfsburg

Bayern München ställdes mot Wolfsburg borta i första omgången av säsongen 24/25 och hade en riktig rollercoaster-match.

Första halvlek:
Efter bara några minuter in på säsongen så fick vi fans redan vår första skräck. Kim, som inte hade en bra dag idag, försökte passa till Upamecano men sydkoreanens pass räckte inte hela vägen fram och som tur fick inte Wolfsburg-anfallaren till ett tillräckligt bra avslut.

Bayern tryckte på framåt när både Kane och Gnabry hade chanser framåt men efter 20 minuter small det äntligen. Efter fint spel från ett inkast i Bayern spelades Boey fram och med hög fart och kvalitet spelade han in bollen till Musiala som enkelt kunde stöta in 1-0. Bra start på Kompany-eran!

Under halvlekens gång skulle Bayern ha både en frispark i väldigt bra läge och straff kan man tycka. Musiala blev väldigt tydligt fälld när han var på väg framåt vid toppen på straffområdet. Tysken fintade bort försvararen helt som sedan sparkade på Musialas ben utan att röra bollen, inte frispark. Några minuter senare blir Kane varnad när han skriker på domaren att det ska vara straff. Inlägget slogs från vänsterkanten och skarvades vidare på en Wolfsburg-hand som inte var i en naturlig position. Ingen signal från varken domaren eller VAR.

Andra halvlek:
Andra halvleken började bedrövligt för gästerna när Tomas blev frispelad rakt från avspark och Boey fällde honom fri på mål i straffområdet, en väldigt solklar straff. Hade det varit utanför boxen hade vi nog snackat rött kort. Straffen togs av Majer som enkelt kunde placera in den bakom Neuer som gick åt fel håll. Bara minuten senare pushade Wolfsburg på totalt och Boey i försvaret tappade det helt. Kaminski trallade sig förbi Boey utan problem och Majer fick iväg ett skott som lämnade Neuer chanslös men prickade istället stolpen.

Bayern fick knappt andas för efter bara fem minuter från kvitteringsmålet så står Kim igen för en rejäl tavla bakåt. Kim hamnar under press och slår en sjukt lös passning bakåt som Wimmer snor med sig och med en enkel pass hittade han en fristående Majer igen som kunde peta in 2-1 för hemmalaget. Bayern hade tappat det helt i början på andra halvleken.

Bayern kämpade på och fick lite mer flow i sitt spel när Olise och Musiala samarbetade fint men tyskens avslut räddades av Grabara i ribban. Thomas Müller byttes sedan in och det tog inte ens en minut innan 2-2 kom. En hörna slogs från vänster och Kane var där med huvudet på bakre stolpen och olyckligt, eller lyckligt, får Kaminski bollen på sig som leder till självmål. Kaminski skulle dock få bli hjälte en liten stund när han gjorde en monsterräddning på ett Kane-avslut några minuter senare. Gnabry hittade in bollen fint till Kane som magnifikt tog ner bollen kring straffpunkten men hans hårda skott räddas av en flygande Kaminski till hörna.

Med 10 minuter kvar skulle det vinnande målet komma. Müller sliter sig från sin spelare, hittar Kane som med sin starka kropp trycker bort försvararen och gör honom rättvänd och med en enkel pass till Gnabry kunde sedan tysken kyligt avsluta via stolpen och in till 3-2.

Wolfsburg kunde inte få dit en kvittering och domaren satte pipan i munnen. Bayern tog sina första tre poäng under Kompany-eran!

Spelarbetyg i Bayern München (1-10):

Neuer, 5/10: En ganska vanlig match för Neuer som nyligen pensionerat sig från det tyska landslaget. Några fina aktioner som vanligt och “does what it says on the tin - ‘saves’ ”

Boey, 5/10: Jag ville ge Boey en stark åtta efter den första halvleken, men efter den bedrövliga andra halvleken och faktumet av att han orsakade straff så är en femma okej.

Kim, 2/10: Ytterligare en underkänd insats från sydkoreanen, vilket är synd att se. Ett misstag tidigt i matchen som nästan gav Wolfsburg ett tidigt ledningsmål och så gav han Wolfsburg deras 2-1 mål. Ingen bra dag för Kim idag, hoppas han rycker upp sig. Vi vet att kvaliteterna finns.

Upamecano, 7.5/10: En väldigt stabil insats från Upamecano idag. 4/4 dueller vunna och bra i uppspelsfasen. Om man ska vara riktigt petig så kunde han hindra bollen lite bättre när Majer gjorde 2-1. Han hamnade lite ur balans på mållinjen och kunde inte få iväg det svagare avslutet, men man kan inte skylla på fransmannen där.

Davies, 5/10: Ganska basic match för Davies också. Inget outstanding varken framåt eller bakåt, han gjorde sitt jobb.

Kimmich 6.5/10: Fin i uppspelsfasen som alltid och fick spela högerback sista delen av matchen när Boey byttes ut mot Müller. När 2-2 målet kom så hade Müller en lapp med instruktioner som han gömde innanför shortsen. Efter matchen sade Kimmich att Kompany ville ändra lite och lägga honom högerback och tillade “såg ni vart han lade lappen? Jag ville inte röra den”. Förståeligt, Joshua…

Pavlovic, 6.5/10: Gjorde sitt jobb och stod för fina insatser defensivt och i uppspelsfasen. Ska bli kul att se vad 20-åringen kan komma med denna säsongen.

Olise, 6/10: Ganska osynlig i sin Bundesliga-debut, men var absolut inte dålig. Stod för fina dribblingar här och där men vi är långt ifrån att se den riktiga Michael Olise. Det var ändå hans första Bundesliga match, på bortaplan också. Säkert nerver blandat med att han säkert behöver lite mer rytm inom laget.

Musiala, 8/10: En grymt bra insats från tysken som stod för fina aktioner och såklart ett mål. En bra start på säsongen för vår stjärna!

Gnabry, 8/10: Efter Gnabrys form och skador på sistone så stod han för en grym insats idag och det avgörande målet. Han hade flera fina aktioner under matchens gång som räddades mest av Grabara i Wolfsburg-målet men blev matchvinnare oavsett.

Kane, 7/10: Kunde ha gjort mål i slutet av matchen när Kaminski slängde sig fram som Superman. Oavsett fick han en assist när han mycket fint spelade fram Gnabry till 3-2. Inget mål idag för engelsmannen, men en bra insats oavsett.

Müller, 8.5/10: Byttes in efter dryga timmen och ändrade matchbilden helt, bokstavligen också, då han hade instruktionerna i kalsongerna. Han kom in och styrde precis som han skulle och ledde Bayern till vinst ikväll med sin fotbollshjärna. Min MOTM för dagen!

Spelade för lite för att betygsättas: Dier, Coman

Man of the Match: Müller

Tankar?:
En godkänd första Bundesliga-match för Kompany och hans mannar. Oavsett att man tappade greppet om matchen helt under minut 45-60 så ändrade man om lite och lyckades vända matchen. Harry Kane nämnde det i en intervju efter matchen: “Vi hade likadana matcher förra säsongen när vi ledde, tappade snabbt ledningen och lyckades inte vända som vi gjorde idag. Jag tycker det fanns mycket bra saker idag”. Kane har rätt i det han säger, Bayern under Tuchel skulle inte ha vänt en sån här match. Kompany agerade snabbt med byten och lyckades ta med sig tre poäng. Det typiska under Tuchel var att han väntade alldeles för länge innan han gjorde byten för att försöka ändra på matchbilden. Tuchel väntade ofta till 75-80:e minuten innan han ändrade något som inte fungerade, medan Kompany var inte rädd att agera efter dryga timmen.

Det finns mycket att ändra på och ett försvar som måste antingen förstärkas eller ändras. Ännu är inte transferfönstret stängt och vi får se om Bayern förstäker försvaret med något nyförvärv eller inte. Att Kim inte har huvudet påskruvat och ofta slår felpassningar som leder till baklängesmål är inte godkänt i Bayern München. Vi alla minns hans misstag och de två målen han orsakade förra säsongen mot Real Madrid i den 2-2 matchen, att han redan på matchdag ett gör ett grovt misstag är oroväckande. Han och Boey måste skruva på huvudet defensivt, för att de båda spelar på samma sida och man märkte direkt hur allt Wolfsburg skapade kom från vänsterkanten, mot just Kim och Boey. Fransmannen hade en fin första halvlek men tappade det helt i andra halvleken. Stanisic, som mest troligt kommer vara ordinarie högerback, drog på sig en skada på träning och hade en operation nyligen. Han lär vara borta i ungefär 1-2 månader, tills dess kommer Boey verkligen behöva visa vad han faktiskt går för om han vill hålla kvar sin plats.

Överlag har man goda tankar om dagens match och att man lyckades vinna tillslut. Såklart en hel del att finslipa på, men Kompanys matchplan funkade helt rätt. Att Kim och Boey stod för varsina tabbar som ledde till två baklängesmål är inget som Kompany kan påverka. Belgaren får agera och tänka framåt angående båda två och deras speltid. Annars funkade taktikerna toppen idag, speciellt när Müller byttes in. Hade Bayern startat säsongen med en förlust hade nog humöret och stämningen framöver varit mycket sämre och säkert lett till ännu sämre resultat. Nu blev det inte så och stämningen och motivationen är hög inför hösten.

Nu får vi vänta till nästa söndag då Bayern får besök av Freiburg på hemmaplan, vi syns då!