Bochum började det nya året med vinst
Segermålskytten Miloš Pantovic firar tillsammans med Simon Zoller och Herbert Bockhorn.

Bochum började det nya året med vinst

Det nya året var bara inne på sin andra dag när det åter var dags för VfL Bochum att komma till spel. För motståndet stod formstaka SV Darmstadt 98 och efter att de båda lagen neutraliserade varandra i större delen av matchen, blev det proppen ur med tre mål på fem minuter i matchens slutskede. Bortalaget tog ledningen, men Bochum lyckades vända och vinna.

Laget
Thomas Reis mönstrade den väntade startelvan, det vill säga exakt samma spelare som senast i cuptriumfen i Mainz. Det fanns frågetecken för Anthony Losilla och Danny Blum, som båda hade skadekänningar efter senaste matchen. De var alltså tillräckligt återställda för att kunna starta matchen. Helt indisponibla på grund av skador var Vasilios Lampropoulos, Tarsis Bonga och Sama Novothny. Eftersom ytterligare en mittback saknades (Saulo Decarli inte är fulltränad efter sin skadefrånvaro) har junioren Verthomy Boboy tränat med A-truppen under veckan och han fick även debutera i matchtruppen.

Motståndarna
Den här säsongen har verkligen varit både upp och ned för Darmstadt, under ledning av den tidigare Kiel- och Köln-tränaren Markus Anfang. Laget har spelat en offensiv fotboll och gjort mycket mål, men också släppt in många, vilket inneburit en tabellplacering på nedre halvan under hela säsongen. Inför matchen i Bochum var dock formen god, med tre raka vinster och målskillnaden 9-0.

Framåt har Serdan Dursun övertygat med sina nio fullträffar och åter visat vilken pålitlig målskytt han är på den här nivån. Lagkaptenen Fabian Holland saknades på grund av skada och istället fick Tobias Kempe förtroendet att bära kaptensbindeln. Kempe, som är son till VfL-legenden Thomas Kempe (med över 250 matcher under nio år i klubben), har genomgående varit Darmstadts kanske bäste spelare så här långt och levererat sju mål och sju målpass. Fram tills detta möte hade han aldrig tidigare gjort mål på sin pappas gamla klubb.

Matchen
Det var från första stund en match i högt tempo och med hög intensitet mellan två spelskickliga och offensivt inriktade lag. Bochum skapade de första chanserna, men båda lagen hade en disciplinerad defensiv och tillät inte motståndaren att komma till några klara målchanser. Så fortgick matchen i nästan 80 min, innan Darmstadt fick frispark precis utanför straffområdet. Darmstadts specialist på fasta situationen, Tobias Kempe, klev fram och smekte in bollen i krysset bakom en förgäves hoppande Danilo Soares. Det blev startskottet på en händelserik femminutersperiod.

Reis reagerade genom att byta in Miloš Pantovic och Herbert Bockhorn och i anfallet efter fick Bochum frispark på gränsen till kortlinjen. Robert Žulj tog hand om den fasta situationen och hittade en ren Losilla i straffområdet som nickade bollen i mål via Kempe. Direkt på avspark erövrade Bochum bollen och Bockhorn fick en höjdboll att jobba på. Han tog med sig bollen in i straffområdet och serverade snett inåt bakåt en fri Pantovic, som inte gjorde något misstag utan tryckte bollen i nät. Matchen var vänd och bortalaget hade inget svar.

Analys
Mycket kretsade kring SV Darmstadt 98, men när det brände till var det VfL Bochum 1848 som drog det längsta stråt. Två snabba mål efter baklängesmålet tyder på både karaktär och skicklighet. Bochum gav aldrig upp, utan gick för vinst - och lyckades!

I en jämn match såg bortalaget Darmstadt ut att gå segrande ur bataljen, när ledningsmålet kom så sent. VfL ville dock annat och visade upp en mentalitet som krävs om man vill vidare i seriesystem. Det är en fortfarande en lång väg att gå för att tag klivet upp i Bundesliga, men med denna mentalitet är allt möjligt!

Herbert Bockhorns avgörande insats vid segermålet, gör att avstängningen på Cristian Gamboa inte känns så öderstigen som den kunde. Nyförvärvet från Huddersfield har visat sig kapabel att starta även i tyska 2. Liga och kommer antagligen få debutera från start borta mot Jahn Regensburg.

Under helgen blev det även klart vilket motstånd som väntar i åttondelsfinalen i DFB-Pokal och det blev en riktig mardrömslottning - bortamatch mot Leipzig.

Betyg

 Mina betyg på Bochum-spelarna.
 

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2021-01-05 14:34:00
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum