Bochum bortaslog serieledande HSV
Danny Blum & Simon Zoller efter Bochums andra mål.

Bochum bortaslog serieledande HSV

Bortamatch mot serieledande Hamburger SV och de flesta förväntade sig en klar förlust för Bochum - utom jag då kanske. Hade faktiskt en god känsla inför den tuffa uppgiften att vinna i Hamburg, då Thomas Reis valde att starta de skickligaste spelarna i truppen. Danny Blums läckra lobb blev matchavgörande och Robert Žulj glänste på innermittfältet. Senast VfL vann på Volksparkstadion var en viss Andreas Johansson med. Samme Johansson som igår förde upp sitt Halmstad BK till Allsvenskan igen.

Laget
Förlust senast och i vanlig ordning ställde Thomas Reis därför upp med en helt annan elva. Robert Žulj, Gerrit Holtmann och Robert Tesche fanns åter med från start istället för Thomas Eisfeld, Miloš Pantovic och Roman Chibsah. Simon Zoller tog plats längst fram och förpassade där med Soma Novothny till bänken. På Zollers position som högerytter fick Danny Blum göra säsongens andra start.
 
Dessutom gjorde Armel Bella Kotchap säsongsdebut, då Vassilis Lampropoulos inte ansågs klara en start efter sin landslagsresa med Grekland (det blev dock bara spel i en halvlek av totalt tre matcher). Även Silvère Ganvoula hade varit iväg på landslagsuppdrag och var därför inte aktuell som startspelare. Anfallaren startade som lagkapten i bägge matcherna när Kongo spelade kval till afrikanska mästerskapen - dock utan att göra mål.
 
Hela fem förändringar sedan förra matchen alltså och för första gången den här säsongen ändrades även backlinjen. Cristian Gamboa återfanns dock som vanligt på högerbacksplatsen, trots att han också varit iväg på landslagsuppdrag med sitt Costa Rica. 31-åringen gjorde därmed comeback i landslaget efter nästan ett-och-ett-halvt års frånvaro. Även i Bochum uppskattas costaricanens spel och i veckan förlängdes hans kontrakt till 2023.
 
Motståndarna     
Hamburg gör nu sin tredje säsong i 2. Liga och starten var imponerande - fem raka segrar. De är fortfarande obesegrade, men i de två senaste matcherna har det blivit två kryss. Framåt har nyförvärvet Simon Terodde med råge motsvarat förväntningarna och leder skytteligan i 2. Liga med sina åtta fullträffar. Terodde hade två lyckade säsonger (47 mål på 72 tävlingsmatcher) för VfL mellan 2014 och 2016. Han är emellertid inte den enda i dagens HSV med förflutet i Bochum.
 
Förra säsongen var Manuel Wintzheimer på lån i VfL från just Hamburg. Det blev totalt tre mål och två målgivande passningar i Bochumtröjan innan han återvände. Den här säsongen har 21-åringen redan gjort två mål och fyra målgivande passningar. Betydligt tyngre går det för österrikaren Lukas Hinterseer, som gjorde två säsonger (35 mål på 65 tävlingsmatcher) mellan 2017 och 2019 i Bochum. Hittills denna säsong har det bara blivit tre korta inhopp och inget mål.
 
Den spelare i HSV med längst tid i Bochum är försvararen Jan Gyamerah (rätt stavat!), som tillbringade mer än åtta år på Castroper Straße. Första året i Hamburg blev ingen succé, men nu har han en ordinarie plats och har gjort bra ifrån sig. Den femte och sista Hamburg-spelaren med historia i VfL är målvakten Daniel Heuer Fernandes. Han spelade dock aldrig i A-laget för Bochum, men gjorde som tonåring två säsonger i andralaget. Den här säsongen började tysk-portugisen som nye tränaren Daniel Thiounes förstaval mellan stolparna, men fick kliva åt sidan när Sven Ulreich hämtades från FC Bayern.  
 
Matchen
Direkt efter avspark bjöd 18-årige Bella Kotchap på några riktiga tveksamma beslut, men det blev inget HSV kunde profitera ifrån. Istället var det Bochums press som präglade inledningen och hemmalaget tappade många bollar på den egna planhalvan. Den första heta chansen för VfL kom efter att Zoller utmanade Toni Leistner en mot en och kom till avslut i straffområdet. Ulreich fick dock fingertopparna på bollen och räddade till en resultatlös hörna.
 
Den andra klara farligheten kom efter en lyftning inifrån offensivt straffområde från Danilo Soares mot Žulj. Spelfördelaren lyckades dock inte få sin nick på mål. De gånger Hamburg lyckades spela sig förbi Bochum-pressen, såg det dock farligt ut och efter knappa halvtimmen tryckte Jeremy Dudziak bollen förbi Manuel Riemann. Den assisterande domaren hade emellertid flaggan i luften och således fortsatt mållöst på Volksparkstadion.
 
Några minuter senare fick bortalaget frispark på offensiv planhalva. Žulj slår den snabbt innan hemmaförsvararna hunnit samla sig. Tesche kom i fritt läge i straffområdet och tog bollen förbi Ulreich, som i sin tur fäller VfL-spelaren. Straff Bochum! Žulj förvaltade straffen på bästa sätt och gav bortalaget en välförtjänt ledning.
 
HSV kom ut något mer aggressivt i andra halvlek, men uppvisade fortsatt brister i uppbyggnadsskedet. Bochum fick ett gyllene tillfälle att fördubbla sin ledning i den 55:e minuten efter just slarv i de bakre leden hos hemmalaget. Precisionen i Blums inspel var dock inte tillräckligt bra och Hamburg kom undan den situationen med blotta förskräckelsen.
 
Istället blåste domaren tio minuter senare för matchens andra straffspark. Maxim Leitch fällde Aaron Hunt och Terodde satte säkert kvitteringen. Straxt därefter gjorde HSV ett kvadrupel-byte och hemmalaget såg sin chans att vända matchen. Men Bochum ville annorlunda. Med kvarten kvar fick Zoller en perfekt boll centralt i plan från Holtmann, men hans skott tippades i stolpe av hemmamålvakten. Direkt därefter ersatte Ganvoula Holtmann och Bochum signalerade att de inte var nöjda med oavgjort.
 
Kort därpå skulle ledningsmålet för VfL ändå komma. Tesche slog en precis boll i djupled mot Blum, som i sin tur drev framåt och i höjd med straffområdeslinjen skickade bollen i en båge över en Ulreich på mellanhand. Ett fenomenalt mål! Hamburg fick aldrig riktigt chansen att replikera, eftersom Bochum bara minuterar efter ledningsmålet utökade sin ledning. Inhopparen Chibsah skarvade från nära håll in bortalagets tredje mål framnickad av Ganvoula. Matchen var avgjord!
 
Analys
Det var ett tydligt styrkebesked av Bochum att bli första lag att vinna över HSV den här ligasäsongen. På bortaplan dessutom! Att segern i allra högsta grad var motiverad, sett till spelet och målchanserna, är också ett bevis på att Bochum faktiskt kan mäta sig med de allra bästa i ligan. VfL har definitivt ett tillräckligt bra lag för att vara med och slåss i toppen, men frågan är om de på allvar kan utmana de övriga om ett avancemang.
 
Något som utmärker ett topplag är förmågan att vinna på bortaplan, vilket Bochum redan lyckats göra tre gånger så här långt. Förra säsongen kom den tredje bortavinsten först efter 23 omgångar och totalt blev det bara fyra trepoängare iväg från Castroper Straße. En som verkligen trivts på bortaplan hittills är Simon Zoller. Hans bortamålssvit bröts förvisso, men det var bara centimeter från att det blev mål i femte bortamatchen i rad.
 
Den här startelvan, med undantag för ynglingen Bella Kotchap, känns helt klart som den starkaste Bochum kan ställa på benen för närvarande. Det fanns säkert skäl för Reis att markera att alla måste underordna sig laget och ta det defensiva arbetet, men för att avgöra matcher krävs ofta spetskompetens från enskilda spelare. Jag tänker givetvis på Rober Žulj och Danny Blum. De visade idag varför de behövs på planen och att de samtidigt kan hantera tränarens krav.
 
Betyg

 Mina betyg på Bochum-spelarna.
 

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2020-11-22 19:18:00
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum