Bochum fortsätter att imponera på hemmaplan
Danny Blum klappas om efter sitt mäktiga skott som innebar 1-0.

Bochum fortsätter att imponera på hemmaplan

Ny fredagsmatch och sista ligamatchen för året. För motståndet hemma på Ruhrstadion stod 1. FC Heidenheim, en motståndare Bochum besegrade i bägge mötena förra säsongen, och det blev vinst även denna gång. Efter ett klart övertag i bollinhav och med marginalerna på sin sida vann till slut VfL med klara 3-0.

Laget
Vasilios Lampropoulos fick chansen från start senast mot Hannover, men tvingades kliva av skadad i slutet av matchen och kommer vara borta resten av året. I hans ställe kom Armel Bella-Kotchap tillbaka. Åter var också lagkaptenen Anthony Losilla, som var avstängd senast. Hans återkomst förpassade Raman Chibsah till bänken. Något överraskande fick Erhan Mašovic platsen bredvid Losilla på det defensiva mittfältet. Den serbiske U21-landslagsspelaren gjorde därmed sin stratdebut, vilket innebar att Robert Tesche fick börja matchen på bänken. Offensivt fick den beprövade kvartetten från de senaste matcherna fortsatt förtroende. Med i truppen fanns för första gången den 19-årige ytterbacken Moritz Römling.  

Motståndarna
1. FC Heidenheim var förra säsongen ytters nära att ta steget upp i Bundesliga. Efter två oavgjorda kvalmatcher mot Werder Bremen, avgjorde mål på bortaplan. Ytterligare ett avancemang hade varit kronan på verket för klubbens annars anmärkningsvärda klättring i seriesystemet de senaste decennierna. Vid millennieskiftet var föreningen ett mittenlag i Verbandsliga Baden-Württemberg (femte nivån i det tyska seriesystemet) och 20 år senare var de alltså nära att bli ett Bundesliga-lag.   

Heidenheim är nu inne på sin sjunde säsong i 2. Bundesliga och tränas sedan 2007 av Frank Schmidt. Även hans historia är anmärkningsvärd för att vara skriven i den moderna fotbollens era. Direkt efter att han avslutat sin spelarkarriär i klubben från sin födelseort, fick han även chansen att ta över tränaransvaret. Från början var han tänkt som en tillfällig lösning, men tretton år och två serieavancemang senare är han alltså fortfarande kvar.

Efter en något trevande inledning på säsongen har Heidenheim sakta men säkert klättrat i tabellen och inför mötet med Bochum hade de en svit på sex matcher utan förlust. En starkt bidragande orsak till lagets uppryckning är målskyttet från Christian Kühlwetter, som gjort sex mål på de sex senaste matcherna och totalt nio. Veteranen och trotjänaren Marc Schnatterer är alltjämt kvar och är nu inne på sin trettonde säsong i klubben. Det har mest blivit inhopp för 35-åringen den här säsongen, men hans erfaret och laganda är fortfarande värdefull.

Matchen
Bochum tog direkt tag i taktpinnen och ägde mycket boll mot ett lågt stående bortalag. Efter en dryg kvart gjorde Cristina Gamboa en brytning på offensiv planhalva. Bollen hamnade hos Simon Zoller som passade vidare till Danny Blum. Med 25 meter kvar till mål testade Blum ett distansskott och efter en perfekt träff gick bollen in via stolpen. Bochum fortsatte att dominera och hade ett rejält övertag i bollinnehav - som mest på hela 75 procent i mitten av halvleken.  

Mot det kompakta Heidenheim-försvaret resulterade dock inte övertaget i särskilt många avslutslägen. Istället kom hemmalagets andra mål efter en snabb omställning i den 33:e spelminuten. Losilla erövrade bollen på egen planhalva och hittade Robert Žulj med en djupledspassning, som i sin tur skickade bollen ut på vänsterkanten till Gerrit Holtmann. Yttern tog sig runt försvararen med hjälp av sin snabbhet och slog ett perfekt inlägg mot en framstormande Zoller. Bollen gick mellan sista försvararen och målvakten, vilket gav Zoller ett öppet mål att placera bollen i.

Heidenheim-tränaren Frank Schmidt reagerad och gjorde ett dubbelbyte redan i paus, vilket också resulterade i ett helt annat bortaspel. Med inbytte Schnatterer som pådrivare skapade bortalaget flera klara reduceringschanser, men de hade inte marginalerna på sin sida denna kväll. Närmast att göra mål var Kühlwetter, som från nära håll skickade bollen stenhårt i ribbans underkant.

Bochum tog inga onödiga risker och spelade mycket på resultatet. Thomas Reis utnyttjade alla sin fem byten i andra halvlek och bland annat fick Moritz Römling göra säsongsdebut på vänsterbackspositionen. På tilläggstid ordnade inbytte Tesche en frispark i bra läge utanför straffområdet. En annan inbytt spelare, Thomas Eisfeld, förvaltade läget på bästa sätt och skruvade elegant bollen över muren och in i mål.

Analys
Bochum lyckades ännu en gång studsa tillbaka direkt efter en förlust och tog sig därmed, åtminstone tillfälligt, upp på en andraplats i tabellen. Med ett nykomponerat innermittfält kontrollerade Bochum första halvlek på ett övertygande sätt. Lagkaptenen Anthony Losilla styrde spelet från bakplan och visade åter vilken viktig roll han har i det här laget. I andra halvlek bjöds Heidenheim på alldeles för många lägen och frågan är vad som hade hänt om de fått ett reduceringsmål. Trots att Bochum hade en hel del flyt, var ändå vinsten helt i sin ordning.
 
Efter bara en vinst på de fyra första hemmamatcherna, har nu Bochum tre raka segrar på Ruhrstadion. Dessutom med den imponerande målskillnaden 11-0 och det mot förra säsongens båda Bundesligalag samt klubben som kvalade för att gå upp. Även om laget hade turen på sin sida vid denna vinst, är det givetvis respektingivande statistik som inte kan viftas bort. Det känns verkligen som Bochum tagit sig upp i toppstriden för att stanna.

Den här upplagan av VfL har som jag ser det också alla de förutsättningar som krävs för att sluta bland de tre bästa i ligan. Kontinuitet och samspelthet - nästan alla de tongivande spelarna var med även förra säsongen. Rutin och erfarenhet - har ligans tredje äldsta lag, med många spelare i sin bästa fotbollålder (Riemann, Soares, Žulj, Blum & Zoller). Men samtidigt finns ungdomlighet och talanger - det startande innerbacksparet är i snitt bara drygt 20 år och ytterligare några ynglingar (Mašovic, Römling & Holtkamp) aspirerar om mer speltid. Bredd och valmöjligheter - tio olika spelarna har gjort mål och starka namn (Chibsah, Eisfeld & Ganvoula) finns på bänken. Spetskompetens och matchvinnare - Bochum har kanske ligans bästa ytterbackspar (Soares & Gamboa) och ett antal spelare (Riemann, Žulj, Blum, Holtmann & Zoller) som kan avgöra en match med sin individuella skicklighet. Moral och psykisk styrka - laget har efter varje bakslag rest sig och inte låtit sig hamna i tvivel på sin kompetens. Defensiv stabilitet och offensiv slagkraft - laget har hållit nollan i knappt hälften av matcherna och gjort näst mest mål i ligan, med ett snitt på nästan två mål per match.

Det här var som sagt sista ligamatchen för året, men innan laget kan fira jul väntar spel i andra omgången av DFB-Pokal. Bochum ska resa söder ut för match mot Robin Quaisons 1. FSV Mainz 05 dan före dopparedan.

Betyg

 Mina betyg på Bochum-spelarna. 
 
 

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2020-12-19 12:36:35
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum