Bochum missade chansen att ta över serieledningen
Danilo Soares och hans VfL hade det motigt i Aue.

Bochum missade chansen att ta över serieledningen

I likhet med övriga topplag hade även VfL Bochum problem på Erzgebirgesstadion i Aue. Hemmalaget kunde till slut vinna tämligen rättvist, efter att ha gjort matchens enda mål i första halvlek. Punktmarkering på Robert Žulj, var en av ingredienserna i Aues segerrecept.

Bochum kom till spel med samma startelva som sist, vilket innebar att Herbert Bockhorn gjorde sin åttonde raka start. Den alltmer delaktiga roll högerspringaren fått av Thomas Reis, resulterade i veckan som gått även i en kontraktsförlängning. Det nyskrivna kontraktet innebar dock inte 90 minuters spel, utan redan i halvtid fick 26-åringen kliva av till förmån för Silvère Ganvoula. Danny Blum var åter med i truppen och fick en dryg halvtimmes spel i andra halvlek.

Hemmalaget hade tidigare stoppat samtliga av de övriga topp-femlagen från att vinna på Erzgebirgesstadion, men hade samtidigt inte vunnit på tre raka matcher inför mötet med Bochum. Den negativa sviten kunde alltså Dirk Schusters mannar bryta i och med vinsten mot VfL. För Aue-målvakten Martin Männel blev det en speciell match och inte bara för att han höll nollan och lagat vann. Han blev nämligen den spelare med flest matcher i FCE-tröjan, 419 stycken, i klubbens historia.

Bochum inledde matchen bäst och skapade tidigt ett par chanser, men efter den starka inledande kvarten låste sig bortalagets spel. Aues taktiska lösning, där bland annat Louis Samson punktmarkerade Žulj och Danilo Soares strategiskt hindrades att vara med i uppspelsfasen, bidrog till att Bochum fick svårare och svårare att komma till avslutslägen. Hemmalaget började samtidigt skapa mer framåt och efter knappt en halvtimmes spel kom också Aues ledningsmål. Gaeten Bussmann vann en nickduell mot Armel Bella-Kotchap, efter en hörna från Jan Hochscheidt.

Thomas Reis reagerade på pausunderläget genom att byta ut Bockhorn mot Ganvoula. Kongolesen tog plats på topp och Simon Zoller flyttade ner ett snäpp i banan. Det dröjde dock inte länge innan också Zoller blev utbytt. I hans ställe gjorde Blum comeback efter sin sex matcher långa skadefrånvaro. Bochum jagade intensivt en kvittering och närmast kom Ganvoula som hade en boll i ribban. Den här matchen hade dock inte de rödklädda gästerna marginalerna med sig och de tvingades lämna planen mållösa, vilket blev för fjärde gången den här ligasäsongen.

Aue borta är ingen lätt match, det visste alla redan innan. Att räkna med en enkel vinst hade varit både arrogant och naivt, men så här efteråt var det definitiv något som kunde ha skett. Coach Reis pratade efter matchen om ”tre förlorade poäng” och hänvisade till de klara målchanserna som inte utnyttjades. Även om Bochum långa stunder inte riktigt gick att känna igen, skapades ändå tillräckligt för att vinna. Denna match blev bristen på målproduktion från yttrarna (Bockhorn och Gerrit Holtmann) och inhoppande anfallare (Ganvoula) extra påtaglig, då både Žulj och Zoller hade en tung kväll.  
     
I och med förlusten halkade Bochum ner en placering i tabellen, men det är rekordjämnt i toppen. De fyra första lagen, HSV, Fürth, VfL och Kiel har samtliga 42 poäng, vilket bådar för en raffinerande sista tredjedel av säsongen. Mellan matchdag 24 och 27 väntar just dessa tre motståndare för Bochum, så det är en minst sagt spännande månad som stundar.

Men innan dessa topp-matcher ska VfL ta emot jumbon Würzburger Kickers hemma på Ruhrstadion. Förvarnade av den gångna helgens stora skräll, då Kickers lyckades besegra serieledande Hamburg, ska Bochum försöka studsa tillbaka efter förlusten i Sachsen. Redan nu står det klart att det kommer att ske utan den ordinarie mittbacken Maxim Leitsch, som drog på sig sin femte varning och är avstängd. Trolig ersättare blir Saulo Decarli, som i så fall får göra säsongsdebut i ligaspelet. Alternativt får Erhan Mašovic chansen att starta bredvid Bella-Kotchap.      

Betyg

 Mina betyg på Bochum-spelarna.

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2021-02-23 13:54:04
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum