Bochum ny tabelltvåa efter tredje raka vinsten
Framspelaren Robert Žulj klappas om av målskytten Simon Zoller och lagkaptenen Anthony Losilla efter det förlösande ledningsmålet.

Bochum ny tabelltvåa efter tredje raka vinsten

Säsongens längsta bortaresa ägde rum i helgen, när VfL Bochum reste de drygt 55 milen till östra Bayern och match mot SSV Jahn Regensburg. Trots ett markant övertag matchen igenom dröjde det till den 80:e spelminuten innan Bochum fick utdelning. En smart slagen frispark av Robert Žulj överraskade hemmalaget och fann en fri Simon Zoller, som kyligt satte det förlösande ledningsmålet.

Laget
Listan över spelare som inte var tillgängliga för spel var den längsta för säsongen. Utöver de sedan tidigare skadade spelarna Vassilis Lampropoulos, Saulo Decarli, Tarsis Bonga och Soma Novothny saknades även Cristian Gamboa (fem gula kort) och reservmålvakten Patrick Drewes (skadad under träning). Den 19-årige tredjemålvakten Paul Grave fick därmed för första gången den här säsongen ingå i matchtruppen. Som ersättare för Gamboa valde Thomas Reis som väntat Herbert Bockhorn. I övrigt var det den nu mer eller mindre fasta startformationen.

Ytterligare två spelare saknades inför bortaresan och det var de båda 19-åringarna Lars Holtkamp och Moritz Römling. De var dock inte skadade eller avstängda, utan har blivit utlånade till Regionalliga-laget Wuppertaler SV under resterande del av säsongen. Med alla dessa frånfall fick Tom Weilandt plats i matchtruppen för första gången den här säsongen.  

Motståndarna
Regensburg har för första gången etablerat sig i 2. Liga och är nu inne på sin fjärde raka säsong i den näst högsta serien. Trenden har dock varit nedåtgående med slutplaceringarna 5, 8 och 12 de senaste tre åren och inför denna match låg de på plats 14 i tabellen. Det har varit en riktigt berg- och dalbane-säsong för Regensburg så här långt. Säsongen inleddes med fem matcher utan förlust, men efter det följde tre raka nederlag. De studsade tillbaka med två trepoängare efter varann, men hade inför hemmamötet med Bochum fyra matcher i rad utan vinst.

Matchen
Bochum tog direkt tag i matchen och hade ett markant övertag redan från första minuten. I den första halvleken hade VfL ett överlägset bollinhav, släppte inte fram hemmalaget till en enda chans och hade klart fler hörnor och skott mot mål, men fick trots det inte hål på Alexander Meyer. Å andra sidan resulterade inte Bochums övertag i särskilt många nämnvärda chanser. Det farligaste läget hade Simon Zoller efter 20 minuters spel, då han från nära håll tryckte en målvaktsretur på den redan liggande Meyer.

I andra halvlek bjöd Jahn upp till dans på ett annat sätt och kändes aningen aggressivare. Hemmalaget försökte dock konsekvent dra ner på tempot och tog varje tillfälle i akt att få tiden att gå. Matchbilden jämnades ut något, men det var fortsatt Bochum som var spelförande. VfL lyckades behålla lugnet och tålamodet, även om det gick att ana viss frustration över att de riktigt heta chanserna inte skapades.

Reis valde att plocka ut de båda yttrarna, Danny Blum och Gerrit Holtmann, med en dryg kvart kvar att spela. I deras ställe kom Silvère Ganvoula och Miloš Pantovic in. Den sistnämnde, som var matchhjälte senast, blev även denna gång delaktig i avgörandet då han skapade ett frisparksläge strax utanför straffområdet. När de flesta väntade sig en tidskrävande uppställning av en hemmamur, såg Robert Žulj istället möjligheten att snabbt sätta igång spelet. Han hittade en fri Zoller, som behärskat rullade bollen förbi hemmamålvakten. På tilläggstid kom även tvåan, efter att den inbytte Thomas Eisfeld skruvade en frispark över muren och in i mål.

Analys     
Återigen visade Bochum karaktär och slutade aldrig tro på sin kapacitet, trots svårigheter att vaska fram kvalitativa chanser. Som så många gånger tidigare visade Robert Žulj prov på sin speluppfattning i samband med att det förlösande ledningsmålet föll. Hans framspelning förvaltades dessutom iskallt av Simon Zoller, som också han var påpassligt alert i denna situation. Därmed är han bäste VfL-målskytt så här långt, men sina totalt åtta fullträffar.

Defensivt såg det mestadels väldigt stabilt ut, men tilläggas bör att Regensburg var påfallande uddlöst denna eftermiddag. Mittbacksparet Maxim Leitsch och Armel Bella-Kotchap höll nollan för fjärde gången på totalt sju starter tillsammans. Det kunde dock blivit helt andra rubriker, efter att Bella-Kotchap bjöd hemmalaget på en hundraprocentig kvitteringschans efter att ha sparkat hål i luften som sista försvarare. I pressade situationer med boll har han fortfarande mycket att lära, men på det stora hela har hans insatser varit bra.

I och med vinsten, samtidigt som toppkonkurrenterna tappade poäng, gick Bochum upp på andra plats i tabellen. Snart är halva säsongen spelad och frågan är om Kiel och Fürth orkar hänga kvar i toppen när både Düsseldorf och Hannover verkar ha hittat ett vägvinnande spel. Att VfL fortsatt kommer vara med i uppflyttningsjakten utgår jag numera ifrån. De har alla beståndsdelar som krävs för att hamna bland de tre första och det är mer en fråga om de kan förvalta dessa tillgångar tillräckligt bra. Hamburg tror jag kommer hålla i år och ta en av de två direktplatserna.

Två motståndare kvarstår för Bochum att möta innan serien vänder. Först väntar 1. FC Nürnberg hemma och sedan SV Sandhausen borta. Just hemmamatchen mot Nürnberg är lite speciell för mig personligen, då det var det mötet som var min första match på plats i Bochum. Den gången blev det totalt nio mål och hemmavinst …

Betyg

 Mina betyg på Bochum-spelarna.

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2021-01-10 21:07:24
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum