Bochum slarvade bort chansen att gå upp i serieledning
Armel Bella-Kotchap i duell med Janni Serra.

Bochum slarvade bort chansen att gå upp i serieledning

Det bjöds på toppmöte mellan två formstarka lag på fredagskvällen, då VfL Bochum gästade Holstein Kiel. En vinnare skulle inta förstaplatsen och det blev till slut hemmalaget som vann en match med två olika ansikten. I en timme var Bochum det klart bättre laget och såg ut att kunna vinna, men under en olycklig minut i andra halvlek krossades möjligheten till serieledning.

Laget
Den lyckosamma startelvan i de imponerande insatserna mot Hamburg och Düsseldorf fick åter tränarstabens förtroende. Med bara tre spelfria dagar sedan förra matchen, hade Thomas Reis deklarerat att det inte var osannolikt med viss rotation bland stratspelarna. Så blev dock inte fallet. För tredje matchen i rad fick alltså den grekiske landslagsbacken Vassilis Lampropoulos börja på bänken. Ersättaren, Armel Bella-Kotchap, är sannolikt på god väg att etablera sig på seniornivå. Den 18-årige talangen var omgärdad av transfer-rykten i somras, men det blev följaktligen ingen flytt till England. Tillsammans med Maxim Leitch (22) bildar han ett av de yngsta och mest spännande mittbacksparen i ligan.

Motståndarna
Holstein Kiel är en är en klassisk tysk förening, men har aldrig spelat i Bundesliga och gör nu sin blott sjunde säsong i 2. Bundesliga. Framgångar och spel i högsta serien finns istället långt tillbaka i historien. Laget blev tyska mästare 1912 och spelade fram till bildandet av Bundesliga alltid i landets högsta serie. I slutet av 1970-talet lyckades nordtyskarna för första gången gå upp i 2. Bundesliga och den gången blev det totalt tre säsonger innan de degraderades. Det skulle dröja ända till 2017 innan de återigen spelade 2. Ligafotboll. Den här sejouren har varit mer framgångsrik även om trenden har varit nedåtgående - trea, sexa och elva de tre senaste säsongerna.  

Årets säsong har emellertid varit positiv så här långt och laget låg på fjärde plats innan denna match. Anförda av sydkoreanen Jae-Sung Lee, återvändaren Fin Bartels och straffspecialisten Alexander Mühling har Holstein vunnit fyra, kryssat lika många och bara förlorat en match. Framåt har den tidigare Bochumspelaren Janni Serra stått för tre mål (flest spelmål i laget) så här långt och dessutom har han gjort mål i samtliga tidigare möten med VfL - tre mål på tre matcher. En anmärkningsvärd notering är att Kiel fram tills denna match bara hade tre olika målskyttar och endast sex egengjorda spelmål. Vid fyra tillfällen har de fått hjälpa av motståndarna, i forma av självmål, och dessutom har nyss nämnde Mühling slagit in tre straffar.
    
Matchen
Efter en försiktig och något trevande första kvart började Bochum ta över spelet mer och mer. Med spelövertaget kom också chanserna. Först ut var Simon Zoller som efter inlägg från Danilo Soares skarvade bollen tätt utanför från nära håll. Nästa läge borde inneburit bortaledning, men ett utsträckt ben från hemmamålvakten Ioannis Gelios förhindrade Gerrit Holtmanns passning att nå en hel fri Zoller. Mitt i Bochumpressen bjuds hemmalaget på en gratischans, efter att Bella-Kotchap olyckligt fick bollen på armen vid ett försök att nicka bort ett harmlöst Kiel-inlägg. Efter VAR-granskning pekade domaren på straffpunkten och Mühling överlistade Manuel Riemann från elva meter.

Kvitteringen lät dock inte vänta på sig. I anfallet direkt efter baklängesmålet fick Bochum hörna och efter en missriktad rensning från Lee landade bollen hos Leitsch. Han skickade bollen direkt på volley mot mål och från nära håll fläkte sig Zoller fram och tryckte in kvitteringen. VfL gjorde en riktigt bra första halvlek och lyckades totalt neutralisera det annars så spelskickliga hemmalaget, men utan att ligga före i målprotokollet.

Bochum fortsatte att vara det spelförande laget även i andra halvlek. Holtmann utnyttjade åter sin snabbhet och fick nästa stora målchans. Perfekt framspelad av Danny Blum, tog han ner bollen i straffområdet och blev ensam mot målvakten från nära håll. Hemmakeepern var dock snabbt ute och förhindrade Holtmann från att bli målskytt. Som en blixt från klar himmel slog sedan hemmalaget till igen. En svag utspark från Riemann bröts av Lee, som snabbt hittade Serra och sedan vidare till Bartels. Den tidigare Bremen-spelaren avslutade kliniskt och gjorde därmed sitt första mål för säsongen. För att hitta hans senaste mål i Kiel-tröjan, måste vi gå tillbaka till 2007 och spel i Regionlaliga Nord.

En olycka kommer sällen ensam brukar det heta och det stämde verkligen för denna olyckliga spelminut i det decemberkalla Kiel. Direkt efter ledningsmålet kunde hemmalaget nämligen enkelt spela sig förbi passiva Bochumspelare och sist på bollen var Lee som distinkt satte trean. Fyllda av självförtroende blev Holstein ett helt annat lag och kunde utan större problem tygla bortalagets reduceringsjakt. Faktum är att Kiel var närmre både ett fjärde och femte mål, än VfL var att få målmässig kontakt igen.

Analys
Stärkta av de senaste triumferna mot förhandstippade topplag som HSV och F95, såg Bochum länge ut att kunna göra något de aldrig gjort tidigare - nämligen vinna en ligamatch i Kiel under Bundesliga-eran. Med hög och intensiv press såg de till att hemmalaget inte kunde skapa mycket framåt och med snabbhet och fantasi skapades tillräckligt med chanser för att kunna resa hem med tre poäng. Långa stunder under de första 60 minuterna bjöd VfL på ett spel som var i klass med det bästa de presterat under hela säsongen.

Kombinationen av oförmåga att förvalta övertag i mål och några individuella misstag kostade laget serieledningen. Det känns så klart både frustrerande och onödigt, men samtidigt är det förutsättningarna i fotboll. Gör fler mål än motståndarna så vinner du, oavsett hur det ser ut i övrigt eller hur målen kommer till.

En riktigt svår match att bedöma de individuella prestationerna i. Förlust och tre mål i baken kan aldrig bara vara otur. Samtidigt känns det fel att såga spelarinsatserna, när det under långa stunder såg riktigt bra ut. Bella-Kotchap gjorde till exempel ett gediget intryck med resoluta brytningar och stabilt passningsspel. Samtidigt orsakade han straffen i första halvlek och förlorade den avgörande duellen med Lee vid matchavgörandet.

Trots förlusten ligger Bochum trea i tabellen, endast två poäng bakom ledande Kiel. Det är förvisso en väldigt jämn tabell, där det bara skiljer fyra poäng mellan lagen på den övre halvan. En tredjeplats och 17 inspelade poäng efter tio matcher är bra, men det finns fortfarande en del förbättringspotential. Härnäst väntar en ny fredagsmatch, då SC Paderborn kommer på besök. Chans till revansch och kanske läge för en viss Holtmann att spräcka målnollan?

Betyg

 Mina betyg på Bochum-spelarna.

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2020-12-06 21:42:06
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum