Bochum studsade tillbaka direkt och vann mot Paderborn
Zoller, Losilla & Žulj jublar efter mål mot SC Paderborn.

Ny fredagsmatch för VfL, men den här gången hemma i Bochum. Utgången blev också en annan, då SC Paderborn besegrades med klara 3-0. Efter en mållös första halvlek, trots ett markant spelövertag, kom ketchupeffekten i början av andra - tre mål på sju minuter och matchen var avgjord.

Laget
Med två stundande englischen Wochen efter varann (4 matcher på 13 dagar) ökar belastningen och coach Thomas Reis måste vara extra betänksam hur han fördelar speltiden mellan spelarna. Han har under hela säsongen konsekvent påpekat att varje träningsvecka avgör vilka elva som startar i matcherna, men känslan är ändå att den senaste tidens startspelara utgör hans Wunschelf. Det blev alltså samma startelva som i de senaste tre matcherna.

På skadelistan återfinns bara två spelare, Saulo Decarli och Tarsis Bonga. Överlag har Bochum varit skonade från skador så här långt och etablerade namn som t.ex. Sebastian Maier och Tom Weilandt har vid flera tillfällen inte ens funnits med i matchtruppen. Förutsättningarna att rotera manskapet är med andra ord goda. På varningsfronten är det endast lagkapten Anthony Losilla som riskerar avstängning med sina fyra gula kort.

Gerrit Holtmann är det nyförvärv som gjort mest avtryck hittills och i den här matchen ställdes han mot klubben han senast representerade. Det blev 13 starter i totalt 24 matcher för den snabbe yttern i SCP-tröjan, men klubben utnyttjade inte sin köpoption. En förklaring var den klena poängskörden - bara ett mål och ingen målgivande passning.

Motståndarna
SC Paderborn hade som väntat svårt att hävda sig i Bundesliga förra säsongen och ramlade omgående tillbaka ner i 2. Liga igen. Det var klubbens totalt andra ettåriga Bundesliga-vistelse och efter den första degraderingen ville det sig inte bättre än att laget åkte ur 2. Bundesliga direkt efter. Det var även nära att laget trillade ur 3. Bundesliga säsongen efter, men med fem omgångar kvar och med en tabellplacering på en av nedflyttningsplatserna, tog nuvarande tränaren Steffen Baumgart över och lyckades rädda laget kvar i trean.

Under Baumgarts ledning lyckades SCP sedan avancera i seriesystemet två säsonger i rad och trots att det som sagt blev degradering senast fick han fortsatt förtroende inför den här säsongen. Paderborn har alltså det märkliga facit att de under de senaste sju säsongerna bytt serie i sex av dessa och antingen slutat på plats 2 eller 18.

Stora delar av truppen är intakt från Bundesliga-året, men denna säsong har bjudit på ömsom vin och ömsom vatten. Laget har vunnit fyra matcher, förlorat lika många och kryssat i två. Efter en svit på sex matcher i rad utan förlust har de förlorat de båda senaste matcherna, dessutom utan att göra mål.

I laget återfinns bland annat det tidigare Kalmarspelaren Svante Ingelsson, VfL-bekante Marco Tarrazzino och rutinerade Uwe Hünemeier. Bäste målskytt så här långt är Dennis Srbeny, med sina fem mål, följd av nyförvärvet från Dortmund, Chris Führich, på fyra.

Matchen
Bochum öppnade matchen klart bästa och satte bortalaget under hård press. Med högt tempo och ett stort bollinnehav ryckte hemmalaget fram i våg efter våg, men utan att skapa några 100-procentiga målchanser. Det var tydligt att VfL var extremt revanschsugna och inte tänkte lämna något åt slumpen denna kväll. Efter halva första halvlek mattades tempot ut och halvlekens farligaste chans hade faktiskt SCP. I en snabb omställning kom Führlich till skottläge strax utanför straffområdet, men Manuel Riemann tippade det låga skottet till hörna.

Knappt tio minuter in i andra halvlek började sedan målexplosionen, med tre hemmamål inom loppet av sju minuter. Holtmann sprang sig fri efter en passning från Robert Žulj, men bollen var så hög att hemmaförsvaret hann ifatt. I andravågen hittade dock Holtmann tillbaka till Žulj, som i höjd med straffpunkten placerade bollen i mål via stolpen. Knappt fem minuter senare bröt Cristian Gamboa in i mittcirkeln och skickade en lobbpassning till Simon Zoller, som skickligt plockade ner bolen och blev fri med målvakten. Han fälldes dock bakifrån av Hünemeier och domare pekade på elvameterspunkten. Robert Žulj satte säkert sitt och lagets andra mål för matchen.

Direkt efter Paderborns avspark bröt Robert Tesche deras uppspel och via Danny Blum och Žulj fick Zoller åter ett fritt läge i straffområdet. Anfallaren placerad bollen i mål vid första stolpen och gjorde därmed sitt sjätte ligamål för säsongen. Tack och god natt för bortalaget, som inte kunde repa sig efter den kallduschen.

Analys
För tredje gången på lika många försök lyckades Bochum följa upp en förlust med en vinst, vilket tyder på både mental styrka och en god moral i denna upplaga av VfL. Jämfört med de tidigare vinsterna direkt efter en förlust, kändes denna vinst mer förväntad. Spelet fanns ändå där senast i Kiel och hemma mot ett något sämre lag borde utdelningen bli bättre. Så blev också fallet, även om SCP bjöds på lite väl många möjligheter.

Efter drygt tio omgångar brukar man säga att en tabell har satt sig. Att Bochum efter elva spelade matcher innehar en topptreplacering känns naturligtvis riktigt bra. Laget har visat upp tillräckligt för att även fortsättningsvis tillhöra det absoluta toppskiktet i ligan.

På individuell nivå visade Robert Žulj åter vilken tillgång han är, när han får spelet att stämma. Han var involverad i alla tre målen och var tungan på vågen i denna drabbning. Även Simon Zoller måste nämnas i resonemanget om viktiga individuella prestationer. I rollen som toppforward har han gjort avsaknaden av mål från Silvère Ganvoula mindre kännbar. Trots att förra säsongens bäste målskytt bara gjort ett mål så här lång, har laget gjort näst mest mål i ligan.

Redan på tisdag väntar nästa match och det mot ett krisande Hannover 96. Klart är även att startelvan kommer att se annorlunda ut då, eftersom Losilla drog på sig sin femte varning och därmed är avstängd.