Bochum tillbaka i vinnarspåret igen
Robert Žulj jublar efter sitt förlösande ledningsmål.

Bochum tillbaka i vinnarspåret igen

Corona-pandemin har åter slagit till hårt mot den tätbefolkade delstaten Nordrhein-Westfalen och Bochum tilläts bara släppa in 300 åskådare i mötet med Erzgebirge Aue. Det var alltså en kraftigt begränsade åskådarskara som fick uppleva säsongens första ligavinst hemma på Ruhrstadion. Slutresultatet skrevs till 2-0, efter att två ovana inhoppare fick avgöra med varsitt mål.

Laget
Efter en inledning av säsongen med väldigt få förändringar i startelvan, valde coach Thomas Reis att möblera om rejält i laget inför drabbningen mot Aue. Han var naturligtvis inte nöjd med insatsen i Braunschweig, men än mer frustrerad var 47-åringen på att inställningen under den följande träningsveckan inte var tillräckligt bra hos alla spelare. VfL-tränaren hade räknat med en trupp som visade en tydligare desperation att bryta den dåliga trenden. Fyra förändringar gick att hitta jämfört med bottennappet senast och alla förändringar gjordes bland spelare på den främre hälften av planen.
 
Soma Novotny fick göra sin startdebut på den hittills mållöse Silvère Ganvoulas beskostand. Som vänsterytter startade Miloš Pantovic istället för Danny Blum och på mitten fick Robert Žulj och Robert Tesche ge plats åt Thomas Eisfeld och Raman Chibsah. Den sistnämnde fick därmed debutera för Bochum. Eisfeld och Chibsah spelade framför en ensam sexa, i form av lagkaptenen Anthony Losilla.
 
Motståndarna
Erzgebirge Aue slutade sjua på 47 poäng ifjol, vilket var en placering och en poäng bättre än Bochum och den bästa tabellplaceringen på nästan ett decennium. Stor del i framgången kan tillskrivas den rutinerade tränaren Dirk Schuster, som tillträdde inför förra säsongen. Schuster, som är född i Chemnitz (en dryg halvtimmes bilresa från Aue), har alltså slutit cirkeln och jobbar åter i Sachsen efter nästintill trettio år i "väst".
 
Även denna säsong började starkt, med sju av nio möjliga poäng inledningsvis. Första bakslaget kom i den senaste matchen mot Hamburger SV, vilken var en uppskjuten match från tredje omgången. Schuster hade fram till Bochum-matchen spelat med en trebackslinje, men valde att byta till en 4-1-4-1-uppställning.
 
Sista utpost i Aue-elvan var som över 400 gånger tidigare Manuel Männel. Målvakten har tillhört klubben sedan 2008 och varit lagkapten sedan fem år tillbaka. Han är dessutom den aktive spelare i 2. Liga med flest spelade matcher i Tysklands näst högsta serie. Framåt hoppas man i Aue mycket på den 21-årige Florian Krüger, men i detta möte fick han bara göra ett inhopp.
 
Matchen
Bochum öppnade matchen med en tydlig ambition att direkt ta hand om kommandot, vilket de också gjorde. Övertaget resulterade i en rad hörnor och några halvchanser. Efter kvarten spelad satt bollen till slut i nät, men glädjen blev kortvarig då den assisterande domaren hade flaggan i luften. På VAR-repriserna kunde man se att Novothny var aningen före Aue-försvararna efter en Eisfeld-frispark. Hemmalaget fortsatte vara spelförande med att tydligt övertag i bollinnehav. Novothny fick en ny chans att göra sitt första Bochum-mål, men nickade över på ett inlägg från Cristian Gamboa.
 
Innan halvtimmen var spelade upprepades historien från de två senaste matcherna, nämligen att motståndarna drog på sig ett rött kort. Aues vänsterback Calogero Rizzuto rev först omkull Novothny och i sekvensen direkt efter träffade han honom igen, trots att bollen var en bra bit därifrån. Domaren tog direkt upp det röda kortet och visade ut Aue-försvaren för den tydliga efterslängen. Onödigt gjort av Rizzuto, men samtidigt ingen solklar utvisning. Bochum fortsatte att trycka på, men den avgörande precisionen saknades och halvleken sluta mållös.
 
Tidigt i andra halvlek kom matchens dittills farligaste chans. Gamboa slog ett inlägg från höger till Simon Zoller som fri i målområdet inte lyckas få bollen i nät. Männels räddning var bra, men så fri och så nära bör bollen gå i mål. I den 64:e matchminuten reagerade Reis på de uteblivna målen och bytte in nya offensiva krafter i form av Blum och Žulj istället för Zoller och Chibsah. Drygt fem minuter senare klev även Novothny av in i hans ställe kom Ganvoula.     
 
Dessa byten visade sig bli matchavgörande. I den 74:e minuten kom till slut utdelningen för Bochum och det var den inbytte Žulj som lyckades få bollen i nät efter några märkliga studsar i straffområdet. Återigen var det en situation som såg ut att vara offside, men denna gång sa inte videodomaren i Köln ifrån. Eisfeld slog en central passning rakt in i straffområdet och via ett mer eller mindre ofrivilligt väggspel mellan Žulj och Pantovic kunde bollen chippas i mål. Bochums andra mål var dock allt annat än tillfälliga studsar, utan det var en kavalkad av precisa direktpassningar. Danilo Soares fångade upp en boll djupt ner på vänsterkanten, sen gick det undan - bakåt till Blum, direkt till Žulj, direkt till Soares, direkt till Blum igen och sedan direkt till en framstormande Ganvoula, som på ett tillslag satte den vid första stolpen. Detta klassmål blev spiken i kistan och matchen var avgjord.
 
Analys
En ”måste-match” är aldrig lätt att vinna, men VfL gjorde det som behövdes för att inkassera de tre poängen. Det dröjde länge innan målen kom och tankarna fördes ofrånkomligt till Braunschweig-matchen och dess trista utgång. Den här gången fanns dock ett helt annat driv i laget och resultatet blev till slut det önskade. Thomas Reis lyckades alltså med sina förändringar ruska om tillräckligt för att få tillbaka laget i det vinnande spåret igen. Kvalitén på de spelarna som den här eftermiddagen blev inbytta, var helt enkelt för hög för att ett decimerat och tröttkört Aue skulle kunna stå emot.  
 
Ledningen och coacherna hos Bochum pratar mycket om stabilitet genom kontinuitet, men också om vikten av konkurrens på varje position. Den här segern får tillskrivas den senare aspekten, då det var just den som höjde motivationen hos ett antal nyckelspelare. Reis var dock tydlig med att rotationen inte handlade om att hänga ut några enskilda individer, utan att det mer var en kollektiv signal att något måste göras annorlunda. Han fick också den reaktion han var ute efter.
 
Det på pappret relativt enkla spelprogrammet de inledande fem omgångarna har givit åtta poäng och en nuvarande femteplats. Det är i underkant om man vill vara med och slåss om uppflytning, men om lärdomen av denna start utnyttjas på rätt sätt och spelet blir bättre och bättre är det kanske inte så illa. Nu ligger laget på den övre tredjedelen och är inte många poäng från en topp tre-placering, trots att spelet knackat betänkligt till och från. För när spelet väl stämmer är Bochum definitivt ett topplag och då måste favoriterna se upp.

Betyg

Mina betyg på Bochum-spelarna.

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2020-10-26 01:20:40
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum