Bochum upp i topp efter vinst mot jumbon
Robert Žulj inledde målskyttet mot Würzburg.

Det blev en programenlig vinst mot jumbon Würzburger Kickers hemma på Ruhrstadion och därmed är VfL Bochum nya serieledare i 2. Liga - åtminstone fram till måndag kväll. Slutresultatet skrevs till 3-0, efter mål av Robert Žulj, Danny Blum och Gerrit Holtmann. Den sistnämnde fick äntligen göra sitt första ligamål för VfL, efter att ha varit mållösa i de 18 första matcherna.

För första gången den här ligasäsongen startade inte mittbacken Maxim Leitsch, då han var avstängd efter att ha dragit på sig sitt femte gula kort. Hans ersättare blev Saulo Decarli, som i och med det fick göra ligadebut för den här säsongen. Den enda speltid schweizaren hittills fått var i cupförlusten mot Leipzig. Den gången bildade han mittbackspar med Armel Bella-Kotchap, så det var inte första gången de båda spelade tillsammans. Som offensiv högerytter gjorde Blum start-comeback efter sin skadefrånvaro och ersatte Herbert Bockhorn, som lämnades utanför matchtruppen med en lättare skada.

Trots att Würzburg ligger sist i tabellen, kom de till Bochum med gott självförtroende. Med förra helgens stora skräll, då de slog serieledande Hamburg, i färskt minne, hoppades Kickers åter kunna hota ett topplag. Sedan höstmötet, som VfL vann med 3-2, har Würzburg bytt coach för andra gången den här säsongen. Bayern-klubben leds nu av den tidigare 1860 München- och Werder Bremen-spelaren Bernhard Trares. Under hans ledning kom också säsongens första vinst, men HSV-segern nu senast var lagets blott fjärde totalt - vilket gjort att de förblivit på jumboplatsen.

Tabellskillnaden visade sig direkt från avspark, då Bochum tog tag i spelet och tryckte tillbaka gästerna. Ledningsmålet kom dock först efter viss hjälp från FWK-försvaret. Efter drygt 20 minuters spel skickade Holtmann en låg boll snett inåt bakåt, med siktet inställt på Žulj. Däremellan fanns emellertid försvararen Daniel Hägele, men han fick inte ordentlig träff på bollen och istället kunde Žulj göra sitt elfte mål för säsongen. Hemmalaget fortsatte att skapa chanser, men det blev inga fler mål i första halvlek och uddamålsledningen var i underkant.

Med bara ett måls ledning, var det med viss oro Thomas Reis såg hur Würzburg lyckades skapa några chanser i upptakten av andra halvlek. Till hans och lagets lättnad höll Manuel Riemann emot i målet och efter en dryg kvart in i andra halvlek fördubblade sedan VfL sin ledning. Simon Zoller spelade fram Blum i djupled och han placerade bollen i bortre burgaveln. Matchens mest spektakulära mål stod Holtmann för när han fastställde slutresultatet till 3-0. Efter en passning från Žulj lyckades Holtmann först ta sig förbi den sista försvararen och sedan från nära håll dribbla bort målvakten och gå med bollen in i mål.

Det var en riktigt stabil insats Bochum bjöd på och en välbehövlig revansch efter förra veckans förlust i Aue. Återigen lyckades VfL svara upp med en vinst direkt efter en förlust. Faktum är att Thomas Reis manskap följt upp samtliga sex förluster, med en vinst i omgången efter - vilket är ett tecken gott som något på en stark moral i gruppen. Vinsten tog också Bochum högst upp i tabellen, åtminstone fram tills stadsderbyt på Millerntor avgjorts.

Efter förra fredagens frustrerande match i öst, efterlyste jag mer produktion från yttrarna. Som svar på tal föll två av de tre målen från just dessa positioner. Att den offensivt mer erfarne Blum spelade istället för Bockhorn ökade naturligtvis chanserna, men det var faktiskt bara hans fjärde mål för säsongen. Det måste varit en enorm lättnad för Gerrit Holtmann, när han till slut fick bollen i nät och därmed spräcke sin målnolla i ligaspelet. Det efter att fram till dess ha skjutit 38 gånger på mål utan lycka.

Nu väntar sanningens veckor för Bochum. Inom loppet av fyra omgångar ställs VfL mot samtliga av de övriga tre topplagen. Först ut är Greuther Fürth, som tappade dyrbara poäng när de kryssade mot Hannover i helgen.