Bochum utspelat på hemmaplan
Thomas Eisfeld i duell med Hans Sarpei.

Bochum utspelat på hemmaplan

Det var två av de formstarkaste lagen i ligan som stötte på varandra i solskenet på Ruhrstadion under lördagen. Båda klubbarna hade två raka vinster i ryggen och därmed ett gott självförtroende. Till slut visade det sig att bortalagets form var betydligt bättre och de gick tämligen enkelt segrande ur matchen. VfL har återigen en hel del att tänka på inför det kommande landslagsuppehållet.

Laget
”Ändra aldrig ett vinnande lag” är en devis Thomas Reis just nu praktiserar. Samma startelva som senast alltså, men noterbart är att Robert Žulj inte ens fanns med i machtruppen. Otillgängliga på grund av skador var fortfarande Saulo Decarli och Tom Weilandt. Dessutom var inte det unga löftet Lars Holtkamp disponibel till följd av sjukdom.
 
Motståndarna
Spielvereinigung Greuther Fürth är den förening som spelat både flest matcher och tagit flest poäng i 2. Liga genom tiderna. Trots det, kan de bara stoltsera med ett enda avancemang upp i Bundesliga. Det var säsongen 11/12 som laget, under ledning av Michael Büskens, vann serien och tog klivet upp. Det blev dock bara en ettårig sejour i högsta ligan och de senaste åren har de aldrig varit nära att upprepa bedriften.
 
Årets säsong började trevande med fyra raka matcher utan vinst, men efter det har de alltså plockat två raka trepoängare och låg inför matchen mot VfL på femte plats. Det var dessutom övertygande vinster mot starkt motstånd. Hela 7-2 i målskillnad mot Kiel och Hannover är imponerande.
 
Fürth har hittills spelat en tydligt offensiv fotboll med en skandinavisk duo på topp - svenske Branimir Hrgota och norske Havard Nielsen. Svensken med erfarenhet från både Frankfurt och Mönchengladbach är dessutom lagkapten. Han har hittills fyra mål på kontot och har varit en av ligans bästa spelare så här långt.
 
Matchen
Gästerna från Bayern visade direkt vilket lag som ville mest denna eftermiddag och redan efter knappt tio minuter fick de utdelning. I en tredje anfallsvåg i samma anfall tryckte till slut Paul Seguin dit ledningsmålet för Fürth. Bortalaget fortsatte att dominera matchbilden och visade upp en helt annan trygghet med bollen än Bochum. Straxt efter ledningsmålet föll Hrgota i straffområdet efter att Vassilis Lampropoulos satte en hand i ryggen och skavde på svenskens vita fotbollsskor. Domaren visade på straffpunkten, men amerikanen Julian Green lyckades inte få bollen i mål från elva meter. Manuel Riemann kunde relativt enkelt greppa den svagt slagna straffen och därmed förbättra sin redan imponerande straffstatistik - 38 procent av alla straffar i 2. Liga har han förhindrat.
 
Fürths andra mål skulle ändå komma i första halvlek, även om det dröjde till den 34:e spelminuten. Seguin hittade Sebastian Ernst centralt i banan med en djupledsboll och han drev den vidare mot mål och lyckades överlista hemma-keepern. VfL hade inte något konstruktivt anfallsspel alls i första halvlek och klasskillnaden var påtaglig.
 
I paus fick Raman Chibsah och Soma Novothny kliva av och in i deras ställe kom Robert Tesche och Silvère Ganvoula. Bochum kom ut betydligt starkare i andra halvlek och visade upp ett rakare spel framåt och ett större bollinhav. Närmre än några halvchanser vid fasta situationer kom dock inte hemmalaget, utan istället återtog Fürth kommandot efter halva andra halvlek. Det blev inga mer mål i matchen och Fürth tog sin tredje raka vinst fullkomligt rättmätigt.
 
Analys      
SpVgg Greuther Fürth är helt klart det bästa lag Bochum hittills träffat på den här säsongen. Med fart och offensivlusta fick bortalaget snabbt matchen dit de ville. Bochum å andra sidan, såg osäkra och tafatta ut. Den kombinationen resulterade i en första halvlek där VfL framstod som chanslösa. Uppförsbacken kunde mycket väl varit brantare i paus, men större under än att på hemmaplan komma tillbaka från ett tvåmålsunderläge har givetvis skett.
 
Medvetet eller omedvetet sjönk Fürth ner i sin press i början på andra halvlek och tillät hemmalaget att komma in i matchen. Det här var dock inte Bochums eftermiddag över huvud taget. När inte reduceringen kom under den period i matchen VfL faktiskt såg helt okej ut, kändes utgången tämligen säker trots att det fanns en hel del tid kvar på klockan. Som så många gånger tidigare denna säsong saknades precisionen i den sista tredjedelen. Thomas Eisfeld slog ett par bra hörnor, men annars fanns det mer att önska av spelfördelaren.
 
Den naturliga ersättaren hade varit Robert Žulj, men han fanns alltså inte ens med på bänken. Thomas Reis förklarade att petningen hade ”sportsliga grunder”, men spelförståelse och känsla i passningarna är inget som bara försvinner över en natt. Snarare handlar det om att tränaren inte är nöjd med hur österrikaren hanterat att bli ifrågasatt som förstaval. En markering att laget alltid är större än jaget. Frågan är hur laget ska kunna ersätta jaget, som trots allt besitter den kanske högsta spetskompetensen av alla.     
 
Nu väntar ett speluppehåll i ligan, för de otroligt viktiga matcherna i UEFA Nations League. Fem Bochumspelare kommer resa över hela och halva kontinenter under en till synes pånyttfödd Corona-pandemi. Det handlar om Lampropoulos (Grekland), Cristian Gamboa (Costa Rica), Ganvoula (Kongo), Maxim Leitsch (Tyskland U21) och Baris Ekincier (Azerbaijan U21). Efter det väntar den på pappret svåraste matchen för säsongen - Hamburger SV borta.   
 
Betyg

Mina betyg på Bochum-spelarna.
 

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2020-11-09 21:02:21
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum