Bochum programenligt vidare i cupen

Det blev vinst i säsongens första tävlingsmatch, 3-0 i DFB-Pokal mot Oberliga-laget FV Engers, men det var utan att briljera. Med tre divisioner och i runda slängar 120 klubbar emellan sig, skulle det bara kunna gå på ett sätt - vilket det också gjorde. Att matchen dessutom spelades hemma på Ruhrstadion, trots att Bochum officiellt var bortalag, underlättade naturligtvis avancemanget.

Laget
Coach Thomas Reis fortsatte med sitt 4-2-3-1-system från förra säsongen. Manuel Riemann vaktade målet bakom en från våren intakt backlinje med Danilo Soares, Maxim Leitch, Vassilis Lampropoulos och Cristian Gamboa. Det var dock länge osäkert om Lampropoulos skulle vara tillgänglig, då hans hemkomst från den grekiska landslagssamlingen blev försenad. Även det centrala defensiva innermittfältet var sig likt och utgjordes av Robert Tesche och lagkaptenen Anthony Losilla. Som ”tia” i mitten föll valet på Robert Zulj, trots viss osäkerhet på grund av skadekänningar under försäsongen. Framåt fick nyförvärvet Gerrit Holtmann debutera till vänster och Simon Zoller till höger, även om de till och från bytte kant med varandra. På topp startade förra säsongens interna skyttekung Silvere Ganvoula.

Motståndarna
FV Engers 07 från Neuwied, dryga milen från Koblenz, spelar normalt i Oberliga Reinland-Pfalz/Saar och inledde sitt ligaspel med en 5-0-vinst. Det är första gången klubben kvalificerat sig för spel i DFB-Pokal och det blev verklighet genom finalvinst i Landespokal Reinland. Corona-pandemin stoppade dock en tänkbar folkfest hemma på Stadion am Wasserturm, eftersom matchen flyttades till Bochum.

Matchen
VfL kom ut kraftfullt och engagerat från minut ett och visade inga tecken på underskattning. Antagligen med förra säsongens cup-premiär i minnet, då det höll på att bli sorti direkt. Första riktiga chansen kom efter fem minuter, då Ganvoula nickade en frispark från Zulj i ribban. Efter ytterligare några halvchanser kom sedan det välförtjänta ledningsmålet i den 23:e matchminuten. Soares fångade upp ett högerinlägg från Gamboa centralt på offensiv planhalva och hittade sedan Zulj i straffområdet, som med en nickskarv överlistade den felplacerade Engers-målvakten. Efter ledningsmålet gick dock intensiteten ner något och några fler mål i första halvlek blev det inte.

Sju minuter in i andra halvlek kom istället Bochums andra mål. Återigen var firma Soares-Zulj inblandade. Brassen stack en bra boll i djupled till Zulj, som i sin tur tog den vidare in i straffområdet och slog en genial genomskärare genom det grönklädda försvaret. På bortre stolpen dök Zoller upp och kunde enkelt slå bollen i tomt mål. Efter knappt halva andra halvlek lämnade Zulj och Holtmann plats för Thomas Eisfeld och Milos Pantovic. Den sistnämnde behövde bara ett par minuter på planen för att skriva in sig i målprotokollet. Påpassligt nickade han in en målvaktsretur från nära håll, efter ett tungt distansskott från Losilla. Även Eisfeld var nära att bli jokermålskytt, men förhindrades av matchens svettigaste räddning.

Med knappa 20 minuter kvar gör Reis sitt andra dubbelbyte, då Zoller och Ganvoula får kliva av. In kom istället Danny Blum samt nyförvärvet Tarsis Bonga (som för övrigt är född i Neuwied). Noterbart är att detta var Blums första matchspel denna säsong, eftersom han testade positivt för Covid-19 och därför missat alla träningsmatcher. Det femte och sista bytet innebar debut i A-laget för den egna produkten Lars Holtkamp, som ersatte Lampropoulos efter 80 minuter.

Analys
Programenlig vinst i en match där Bochum aldrig var riktigt hotade, vilket också gör det svårt att bedöma insatsen. Rent krasst är det bara avancemang eller inte som är av betydelse i cupmatcher och med det synsättet lyckades laget bra. Spelmässigt finns det dock mer att önska och tre mål hemma mot ett amatörligalag är så klart i underkant. Bristande kreativitet och precision syntes stundtals mot ett lågt stående försvar.

På individuell nivå visade Zulj vilken klasspelare han är på den här nivån och hur viktig han är i skapandet av målchanser. Defensivt sattes laget inte på några direkta prov, men från backlinjen visad Leitch upp några fina offensiva aktioner. Även Soares gjorde en stark match och då främst i det offensiva spelet. Längst fram hade Ganvoula en mindre lyckad eftermiddag. Han var inblandad i en hel del framåt, men saknade skärpan i avsluten. Frågan är om transferryktena om en flytt till Bundesliga fanns i tankarna hos kongolesen.

Den 18 oktober får vi veta vilka som står för motståndet härnäst, då andra rundan i DFB-Pokal lottas. Närmast väntar dock ligapremiären hemma mot St. Pauli (måndag 21/9, 20:30).