Bochums segersvit bruten - fick bara oavgjort i Sandhausen
VfL Bochum kvitterade sent mot SV Sandhausen.

Sista laget ut för Bochum under denna säsongs "Hinrunde" blev SV Sandhausen. Trots ett markant övertag i bollinnehav för VfL blev det bara en poäng att ta med sig hem. Det kunde dock blivit noll, om det inte vore för Robert Žuljs sena kvittering. Bochums segersvit stannade alltså på fyra matcher, men laget ligger fortsatt på en direktuppflyttningsplats när halva säsongen är spelad.

Laget
Inga nya skador eller avstängningar gjorde att Thomas Reis hade samma spelare tillgängliga som i den senaste matchen mot Nürnberg. Han valde att göra en förändring, Miloš Pantovic ersatte Gerrit Holtmann och tog plats som högerrytter. På ett mindre bra underlag och med en förmodad kampbetonad matchbild, förväntades Pantovic göra mer nytta. Dessutom är spelschemat tufft (fyra matcher på elva dagar), vilket motiverar viss rotation. Den tidigare Sandhausen-spelaren Danny Blum missar alltså bortamötet mot sin gamla klubb. Senast VfL mötte SVS gjorde Blum tre mål i en svängig match som slutade 4-4.

Sebastian Maier blev den fjärde spelaren att lämna Bochum under detta transfer-fönster. Ny klubbadress för 27-åringen blir Türkgücü München i 3. Liga. Det blev bara 26 framträdanden under drygt två och ett halvt år i Bochum, vilket till stor del kan tillskrivas de upprepade skadeproblem han dragits med. Den här säsongen har han dock varit skadefri, men ändå inte spelat något - så det var en tämligen logisk övergång.

Motståndarna
SV Sandhausen debuterade i 2. Liga säsongen 12/13 och har hängt kvar sedan dess. Det har alltid blivit en tvåsiffrig tabellplacering och en jämförelsevis anonym tillvaro för laget från den lilla orten i Baden-Württemberg.

Den här säsongen har gått riktigt knackigt och efter sju omgångar fick tränaren Kenan Kocak lämna över ansvaret till Uwe Koshinat. Det innebar dock ingen större förändring och Sandhausen hade inför matchen mot Bochum bara skrapet ihop 14 poäng på de 16 första matchen, vilket innebar en 15:e plats i tabellen.

Matchen
Som förväntat blev det en närkampsbetonad och långbollsorienterad första halvlek på Stadion am Hartwald. Hemmalaget såg något mer taggade ut, även om VfL hade det mesta av bollinnehavet. Bochum hade förtvivlat svårt att få till spelet på sista tredjedelen och såg ovanligt tafatta ut. Inte helt oförtjänt tog också Sandhausen ledningen i slutskedet av halvleken. I en andravåg efter en hörna nickade Kevin Behrens först i stolpe, men kunde därefter obehindrat trycka in sin egen retur.

Bochum fick än mer bollinnehav i andra halvlek, men de riktigt klara chanserna uteblev. Efter knappt halva andra halvlek reagerade Reis genom att byta in Silvère Ganvoula och Gerrit Holtmann istället för Pantovic och Herbert Bockhorn. Matchbilden förändrades dock inte, utan Sandhausen försvarade sig utan problem, men hade samtidigt inget anfallsspel att tala om. I den 83:e minuten gjorde VfL sitt andra dubbelbyte, då en Robert Tesche och osynlig Simon Zoller fick lämna till förmån för Thomas Eisfeld och en debuterande Luis Hartwig. Straxt därefter fick Bochum frispark på efter en offensiv utflykt av Armel Bella-Kotchap. Den ny inbytte Eisfeld tog han om den fasta situationen och hittade Robert Žulj, som kunde nicka in kvitteringen. Bortalaget gjorde en sista framryckning under slutminuterna, men utan lycka.

Analys
Det blev inget skönspel i Sandhausen denna eftermiddag. På det ojämna underlaget premierades slit och närkampsspel, vilket hemmalaget behärskade bäst i första halvlek. Bochum ryckte upp sig i andra halvlek, men lyckades inte komma längre än till en kvittering. Inga matcher är lätta i 2. Liga, men den här matchen borde inneburit tre på för gästerna. Inte för att Bochum visade sig från sin bästa sida, utan snarare för att motståndet inte var starkt nog att förlora poäng mot.

Utan både Danny Blum och Gerrit Holtmann från start såg Bochum långa stunder riktigt uddlösa ut. Det markanta övertaget i bollinhav resulterade i alldeles för få farliga avslut, för att det skulle räcka till seger. Laget visade dock moral och vände på nytt ett underläge, även om det bara gav en poäng.

Halva serien är nu spelad och Bochum har tio vinster och ligger tvåa i tabellen med sina 33 inspelade poäng. Som jämförelse kan nämnas att förra säsongen kom den tionde segern i omgång 31. Om man ska summera den första halvan av säsongen, så är den sammantaget riktigt bra. Det finns några bottennapp, men samtidigt några riktiga toppar. Dessutom har merparten av de jämna matcherna vunnits. Laget har skaffat sig ett ypperligt utgångsläge inför den andra halvan av serien.

Härnäst väntar en ny bortamatch, då det redan på torsdag bär av till Hamburg. Bochum ställs mot ett uppvaknat FC St. Pauli, som kommer till spel två raka vinster i ryggen.