Bochums segersvit fortsätter
Herbert Bockhorn och Robert Tesche firar det avgörande målet.

Bochums segersvit fortsätter

Fjärde raka vinsten och nya serieledare - åtminstone fram till måndag kväll. Det var ett riktigt traditionsmöte på Ruhrstadion under lördagen, då 1. FC Nürnberg gästade Bochum - tillsammans har de båda föreningarna 67 Bundesligasäsonger. VfL hamnade i underläge, men lyckades alltså vända och till slut vinna med 3-1. Segermålskytt blev veteranen Robert Tesche, som fick drömträff med vänstern och därmed såg till att Bochums segersvit fortfarande är intakt.

Laget
Cristian Gamboa var tillbaka efter avstängning och återtog sin högerbacksplats, vilket förpassade Herbert Bockhorn ett steg framåt i banan. Den ordinarie högeryttern Danny Blum saknades nämligen och förväntas göra det ytterligare två veckor. I övrigt var det samma formation som senast mot Jahn Regensburg. Förutom vadskadan på Blum var skadeläget oförändrat jämfört med senaste matchen och därmed fick tonåringarna Paul Grave och Verthomy Boboy fortsatt förtroende i matchtruppen.

För första gången den här säsongen var Saulo Decarli tillräckligt återställd och tränad för att ingå i matchtruppen. Med i matchtruppen fanns också den 18-årige A-junioren och anfallaren Luis Hartwig, medan både Tom Weilandt och Sebastian Maier lämnades utanför. Kanske är det ett tecken på att de båda är på väg bort från klubben redan under detta transferfönster. En som lämnade Bochum redan under veckan som gick, var mittbacken Stelios Kokovas. Den grekiske 19-åringen hann med sex framträdanden under sina drygt tre år i Bochum, men lämnade nu på permanent basis för spel i Tjeckien och MFK Karvina.

Motståndarna
1. FC Nürnberg är med sina nio mästerskapstitlar ett av de mest klassiska lagen i tysk fotboll. Det är dock bara en av dessa titlar som tagits under Bundesliga-eran och under de senaste 25 åren har de haft svårt att etablera sig den högsta serien. I likhet med Bochum har det varit mycket upp och ned mellan 1. och 2. Bundesliga för Der Club och faktum är att Nürnberg både har flest antal avancemang och degraderingar till Bundesliga (nio av varje).

Årets säsong har varit medioker, med fem vinster, fem kryss och fem förluster så här långt. Senast fick de dock oavgjort mot tabellettan Hamburg, så det finns potential i truppen. Bäste målskytt den här säsongen är nyförvärvet från Wehen Wiesbaden, Manuel Schäffler, som kom tvåa i skytteligan i 2. Liga senast. I laget finns också den evige talangen Robin Hack, som representerat alla tyska juniorlandslag samt provat på spel i Bundesliga, Europa League och Champions League. 22-åringen gör nu sin andra säsong i Nürnberg och frågan är om han kan ta sin karriär till nästa nivå genom spel i 2. Liga istället. Hittills har det blivit tre mål och tre målpass för Hack.

Matchen
Bochum var det spelförande laget under den första halvtimmen, men FCN kändes aldrig ofarliga när de väl ställde om spelet. Just efter en snabb omställning och en drömpassning från Fabian Nürnberger (svårt att ha ett bättre namn när man representerar Der Club!) rakt upp i banan kom också ledningsmålet från gästerna. Den långa djupledspassningen hamnade perfekt hos Hack som spelade vidare till målskytten Schäffler. Bochum svarade direkt och bara minuten senare hade Robert Žulj kvitterat. Efter en nickpassning från Gamboa tog Žulj med sig bollen på bröstet och tryckte elegant in den på volley.

I mitten av andra halvlek skapade Nürnberg en riktig kanonchans, men utan att det resulterade i mål. Efter en snabb kontring fick Schäffler fritt läge från nära håll, men lyckades inte hålla ner skottet utan satte bolleni skyddsnätet framför en tom Ostkurve. Istället kom hemmalagets andra mål i den 73:e spelminuten. Ett inlägg från Žulj hittade Danilo Soares i bortre delen av straffområdet och med lite tur letades sig sedan bollen till Tesche. Han tvekade inte en sekund, utan drog på med all kraft och resultatet blev ett drömmål i krysset. Av bara farten satte samme Tesche sedan spiken i kistan tio minuter senare, när han på volley placerade in sitt andra och Bochums tredje mål för matchen. Målet föranleddes av en frispark från Žulj som nickskarvades vidare av Simon Zoller, innan Tesche stötte in bollen.  

Analys
Ännu en gång visade Bochum upp en mix av skicklighet, självförtroende och hög moral, då de för andra hemmamatchen i rad vände ett underläge till vinst. Den här gången blev det en något ovan matchhjälte i form av Robert Tesche, som avgjorde matchen med sina båda mål. Förutom målen bidrog 33-åringen återigen med stabilt defensivt arbete på innermittfältet och tillsammans med Anthony Losilla möjliggör han offensiv frihet för spelfördelaren Robert Žulj. Det är förnärvarande en väldigt lyckosam trio som kompletterar varandra bra och som ger hela laget en bra balans.

Herbert Bockhorn visade, åtminstone i första halvlek, att han är ett bra alternativ som offensiv ytter. Hans snabbhet ger honom många alternativ och med ökad matchvana kommer han förmodligen också ta bättre beslut i avgörande lägen. Under stora delar av matchen växlad Bockhorn kant med Gerrit Holtmann, vilket skapade viss förvirring i Nürnberg-försvaret.

Med upprepade vinster och en tabellplacering i topp, kommer automatiskt snacket om uppflyttning. Föreningen med Thomas Reis i spetsen försöker av förklarliga skäl tona ner förväntningarna; ”Det här är bara en ögonblicksbild och det är viktigt att vi behåller fötterna på jorden”. Om drömmen om ett avancemang ska uppfyllas, måste dock laget kunna prestera även under press och med ett klart favoritskap. Närmast väntar också två bortamatcher mot motståndare, SV Sandhausen och FC St. Pauli, som är indragna i bottenstriden och där Bochum måste ses som favorit.  

Betyg

 Mina betyg på Bochum-spelarna. 

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2021-01-18 11:20:08
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum