Bochumseger, men bara nätt och jämt
Simon Zoller avgjorde mot sin tidigare klubb med ett drömmål.

Andra matchen denna vecka och säsongens första på bortagräs. Andra försöket att ta en trepoängare och den här gången lyckades det, även om vinsten kom med ett nödrop. En riktig "Zittersieg" som tyskarna säger. Moraliskt viktig att hålla undan och vinna, särskilt som det gjordes i numerärt underläge.

Laget
För tredje tävlingsmatchen i rad mönstrade Thomas Reis exakt samma startformation. Maxim Leitsch klev av träningen med skadekänning under veckan, men var spelduglig igen till avspark. Hade det inte blivit spel för Leitsch, står den unge talangen Armel Bella Kotchap redo att hoppa in. ”När vi behöver honom, har han mitt 100-procentiga förtroende”, säger Reis om den 18-årige mittbacken. Miloš Pantovic var åter tillgänglig efter sin avstängning och fanns med i matchtruppen. För första gången fanns även nyförvärvet Raman Chibsah med på bänken. Saknades på grund av skador gjorde trion Saulo Decarli, Thomas Eisfeld och Herbert Bockhorn och petad ur truppen sen sist blev Vitaly Janelt.

Motståndarna
Karlsruher SC var förra säsongen nykomlingar i 2. Liga och det såg länge ut att bara bli en ettårig återkomst. I den allra sista omgång lyckades dock KSC kravla sig upp på säker mark, när de passerade 1. FC Nürnberg i tabellen. Årets säsong började med en tuff bortamatch i Hannover, där det blev förlust med 2-0. I den matchen saknades lagets skyttekung Philipp Hofmann, 17 mål på 33 matcher förra säsongen, efter att en önskad övergång till Union Berlin gått i stöpet. 27-åringen ansågs inte vara fullt fokuserad på sina åtaganden och blev kvar på bänken. Under veckan som gått har de båda parterna rett ut situationen, men Hofmann saknades även i matchen mot Bochum - den här gången på grund av sjukdom.

Matchen
Efter en något trög och slarvig inledning av Bochum, fick bortalaget sin första möjlighet efter nio minuters spel. Simon Zoller bjöds på ett gratisläge i straffområdet, efter slarv av Christoph Kobald - men skottet täcktes förtjänstfullt till hörna av Robin Bormuth. I den 14:e minuten hade VfL frispark i eget straffområde. Manuel Riemann slog den rakt upp på offensiv planhalva, där Silvère Ganvoula nickskarvade bollen vidare till en framstormande Zoller. Med en vacker lobb direkt efter mottagningen gav den tidigare KSC-spelaren Bochum ledningen. Ett riktigt konstmål som överraskade de flesta. På mindre än sju sekunder gick bollen från eget straffområde till nätmaskorna i motståndarmålet! Hemmalaget fortsatte att vara det spelförande laget, men närmre än en nick i utsidan av stolpen (av Babacar Gueye) kom de inte. Bochum får en chans till innan pausvilan och det när Robert Tesche mötte en hörna från Robert Žulj på den bortre stolpen. Det blev dock ingen ren träff och bollen smiter utanför.

Karlsruhe skruvade upp intensiteten på kvitteringsjakten i den andra halvleken och det var främst den nickstarke Gueye som satte Bochum-försvaret på prov. Efter drygt en timmes spel tvingades Danilo Soares kliva av med smärtor och ersattes av Bella Kotchap. Han tog plats i mittförsvaret och Leitsch flyttade ut på vänsterkanten. I ett försök att bryta matchbilden skulle Gerrit Holtmann bytas ut, men det blev början på en kaotisk situation. Först fick nyförvärvet från Mainz gult kort, för att han inte tänkte ta den närmaste vägen av planen. När han sedan fortsatte snacka med domare, åkte det gula kortet upp igen och en utvisning blev ett faktum. Detta skedde i den 68.e minuten, vilket alltså gav Badenlaget dryga 20 minuter med en man mer på planen. Hemmalaget tryckte på med allt mer desperation, men utan att komma fram till riktigt farliga lägen. Riemann och försvaret lyckades reda ut stormen och höll tätt tills slutsignalen ljöd.

Analys
Fotboll är inte alltid logisk, vilket vi fick ett tydligt exempel på i dagens match på Wildparkstadion. Bochum gjorde i ärlighetens namn ingen vidare bra match, med kunde ändå resa hemåt med tre poäng i bagaget. Ingen hade ifrågasatt det logiska, eller för den delen också det rättvisa, i en kvittering från Karlsruhes sida. En sjuk målgörare och ett lag utan självförtroende i kombination med ett revanschhungrigt VfL, förhindrade dock denna kvittering. Även om den här matchen var helt annorlunda den i måndags, skulle ytterligare en tappad vinst varit ohyggligt tuff att hantera.

För Gerrit Holtmann hade tufft inte ens varit förnamnet, om matchen slutat oavgjort. Hans agerande var naturligtvis allt annat än professionellt och äventyrade hela lagets prestation. Det blir intressant att se om hans uppträdande i denna match påverkar hans chanser att återta en plats i startelvan, när han åter är tillgänglig för spel. En som däremot är helt säker på sin plats från start är Simon Zoller. Mål för tredje matchen i rad och ett skönt återvändande till staden han tillbringade fyra år i mellan 2008 och 2012.

Fyra poäng efter två omgångar måste anses vara helt OK. Det går att urskilja en hög potential i laget, även om spelet inte varit på topp alla gånger. Den här typen av vinst ger truppen ett moraliskt uppsving, som tillsammans med fortsatt hårt arbete att spela ihop laget, kan resultera i något riktigt bra.