Dortmund - Bayern München
1 - 3

Borussia Dortmund 1 - 3 Bayern München: Sammanfattning och spelarbetyg
Lagkapten Manuel Neuer firar vinsten i DFL-Supercup med sina lagkamrater

Bayern München tog sin första titel för säsongen efter en vinst med 1-3 mot Borussia Dortmund i DFL-Supercup. Vinsten innebar även Julian Nagelsmanns första titel som huvudtränare i Bayern München. Det var en väl genomförd match av Bayern och vi fick se många fina insatser från spelarna idag.

Sammanfattning
Kvällen började med att alla som befann sig på Signal Iduna Park hyllade Gerd Müller som tragiskt gick bort i söndags. Båda lagen och fansen stod och applåderade tillsammans samtidigt som några spelare höll upp tröjor med Gerd Müllers namn. Väldigt fint, vila i frid Gerd.

Första halvleken
Matchen började väldigt intensivt och det hände väldigt mycket under hela första halvleken i stort sätt. Det var mycket tufft och hårt spel och det skapades lägen åt båda hållen. Sedan tog Bayern sakta men säkert över lite mer. I den 13:e minuten fick Bayern ett fint kontringsläge där Coman spelade ut till Gnabry som var strax utanför till höger om straffområdet, Gnabry spelade in i mitten till Müller som fick ett fint läge men det slutade med att Akanji hann emellan och blockade Müllers avslut. 2 minuter senare fick Bayern ett fint läge igen då Gnabry snodde bollen från Passlack ute vid hörnflaggan på vänsterkanten. Han spelade in och hittade Coman som blev nästan helt fri i straffområdet, han fick dock inte till avlutet och sköt istället över.

I den 19:e minuten spelade Bellingham fram till Reus som blev helt fri i straffområdet men Neuer gjorde en fantastisk benparad och satte stopp för Reus avslut.

När Dortmund vann bollen så försökte de ofta hålla i bollen istället för att kontra. Det var lite oväntat, men i mitten av första halvlek så hade Dortmund en 10 minuters period där de hade övertaget. I den 33:e minuten fick Bayern en frispark långt ute till vänster av planen som Kimmich tog hand om. Han skickade bollen mot första ytan där Müller dök upp och fick en väldigt fin chans, men Dortmunds målvakt Kobel räddade och styrde ut den till Lewandowski som också fick ett monsterläge. Lewandowskis avslut styrdes dock ut via en Dortmund spelare och Bayern fick nöja sig med en hörna i det läget.

I den 38:e minuten så fick Håland chansen att sätta 1-0 får Dortmund då han kom fri mot Neuer. Men Neuer satte stopp och gjorde ännu en monsterräddning.

Innan domaren skulle blåsa av den första halvleken så skulle Bayern hinna ta ledningen. I den 40:e minuten nickade Lewandowski stenhårt in 0-1 efter ett väldigt fint inlägg av Gnabry. 0-1 var även resultatet när domaren valde att blåsa ev den första halvleken.

Andra halvleken
Bara 3 minuter in i den andra halvleken fick Coman skadekänningar efter en situation. Han fick kliva ut någon minut senare och in kom istället Sané. Det första som hände efter det bytet var att Davies kom flygande på sin vänsterkant och skickade in bollen i Dortmunds straffområde där tre spelare från Bayern befann sig. Lewandowski hoppade över bollen vilket gjorde att Kobel blev osäker och styrde ut den till Müller som bara kunde lägga in den i öppet mål, 0-2 till Bayern.

I den 60:e minuten krigade Håland till sig ett bra inspelsläge till höger om Bayerns straffområde. Han spelar in den och hittar inhopparen Malen som släpper bollen då han förmodligen trodde att han hade en medspelare bakom sig, vilket han inte hade. Bollen rann istället rakt igenom hela straffområdet.

I den 63:e minuten fick vi skåda ett fantastiskt reduceringsmål av Reus. Akanji skickade en krossboll ut till högerkanten där Passlack befann sig som i sin tur skickade den snett bakåt till Bellingham. Även Bellingham skickar den snett bakåt till Reus som befinner sig några meter utanför straffområdet. Reus klipper till bollen på första tillslaget och hittar det första krysset, otroligt vackert!

Efter detta målet så blev det en otrolig stämning på Signal Iduna Park vilket gav Dortmunds spelare väldigt mycket energi. Det såg lite skakigt ut för Bayern ett tag där efter Reus reduceringsmål. Dortmund satte press och Bayern hade svårt att ta sig ur det. Men 10 minuter senare fick Dortmund (och särskilt Akanji) en kalldusch. Akanji hade bollen precis utanför sitt egna straffområde. Tolisso som precis kommit in satte hög press på Akanji och lyckades styra bollen till Lewandowski som blev helt fri. Lewandowski får tänka väldigt länge var han ska lägga in bollen och väljer till slut Kobels vänstra hörn, 1-3 till Bayern och Lewandowski är tvåmålsskytt.

Sista delen av matchen är väldigt uppgivet från Dortmunds sida. Frustration uppstår också vilket inte är så konstigt när de kände att de hade kläm på matchen ett tag. Sedan var det inte mycket mer som hände förutom att Håland skulle få en sista chans att göra mål. I den 91:e minuten fick han en fin boll till vänster i Bayerns straffområde men sköt utanför.

Resultatet höll sig matchen ut. Bayern München vann rättvist, en väl genomförd match av ''die roten''. Många fina prestationer i hela laget. Försvarspelet som inte har sett bra ut på väldigt länge såg för en gångs skull väldigt bra ut idag. Hela backlinjen gjorde en väldigt fin insats och mittbacksduon med Upamecano och Süle såg väldigt stabil ut. De hade ett väldigt viktigt uppdrag i denna matchen som var att stoppa Håland, vilket de även lyckades med. Även Kimmich hade en väldigt bra match då han också gjorde väldigt bra saker i försvaret samtidigt som han var mycket mer involverad i speluppbyggnaden idag.

Mina Spelarbetyg i Bayern München: (OBS: Detta är mina åsikter, man måste inte hålla med!)
1 = Mycket dålig insats
2 = Dålig insats
3 = Helt ok insats
4 = Bra insats
5 = Mycket bra insats

Neuer: 4
Väldigt stabil och trygg match, gjorde flera monsterräddningar när han räddade både Reus och Hålands superlägen. Kunde inte göra något på Reus dunderskott. Det avslutet finns det nog ingen målvakt i världen som räddar.

Stanisic:
Ser fortsatt trygg ut i försvaret. Han gjorde många fina brytningar samtidig som han är trygg i sitt passningsspel. Pavard kommer få kriga för att ta tillbaks sin plats i startelvan tror jag.

Upamecano: 4
Gjorde många fina brytningar. Han stoppade Håland i ett viktigt läge där han hade kunnat bli fri om inte Upamecano varit där. Han och Süle bildade en väldigt stark mittbacksduo idag.

Süle: 4
En match i matchen var Süle vs Håland. Den matchen vann Süle den här gången. Det kändes som att Süle var den som skulle ta nickduellerna och närkamperna med Håland, det löste han väldigt bra idag. En liten snespark i slutet när Neuer var långt ute i planen, hade kunnat bli farligt men det hände inget av det.

Davies: 4
Han är fortsatt aktiv i offensiven och låg bakom det andra målet. Han visar flera gånger att han har väldigt kvicka fötter. Bra insats.

Kimmich: 5
Sliter som ett djur i defensiven. Idag blev han även mycket mer involverad i speluppbyggnaden som jag skrev om att han behövde bli i min införrapport. Bayern kommer få problem om Kimmich skulle bli skadad, honom behöver de vara rädda om!

Goretzka: 4
Precis som Kimmich så sliter Goretzka som ett djur. Han är överallt på planen. Låg bakom 0-2 målet då han väggspelade bollen fint till Davies som hittade målskytten Müller i straffområdet.

Coman: 3
Idag spelade han bara drygt en halvlek då han klev av tidigt i den andra halvleken med skadekänningar. Innan det var han ganska aktiv. Han visade sin otroliga snabbhet i vissa lägen. Missade dock ett väldigt bra läge i den första halvleken då han sköt över när han blev serverad av Gnabry, därför väljer jag en 3:a.

Gnabry: 2,5
Hade väldigt svårt att bestämma mig för om han skulle få en 2:a eller 3:a, därför satte jag en 2,5:a på honom. Om han inte hade gjort den fina assisten till Lewandowskis 0-1 mål så hade det blivit en 2:a. Han får inte riktigt till det och tappar bollen mycket.

Müller: 4
Han dirigerar så otroligt mycket i Bayerns spel och är väldigt viktig för Bayerns press. Han står på rätt ställe vid 0-2 målet och därför får han med sig ett mål idag. Skapar mycket ytor till sina medspelare. Samma gamla fina Thomas Müller helt enkelt!

Lewandowski: 5
Målmaskinen fortsätter att göra mål. Han är tvåmålsskytt även i en så viktig och stor match som denna. Han var aktiv på hela planen, helt plötsligt kunde han stå ute på kanten och visa sig, och nästa gång var han nere vid mittplan och hämtade boll. Mycket bra insats som vanligt!

Sané: 2 (inhopp i 48:e minuten)
Han byttes in tidigt i andra halvlek och ända från start så kändes det som att han inte kom rätt. Väljer en 2:a för att jag tycker att han kunde fått bollen i minst två lägen där han var bra positionerad, hade varit kul att se vad som hade hänt om han fått bollen någon gång där. Annars var det mycket bolltapp och så kom han ingenstans.

Spelade för lite för att betygsättas: Musiala, Tolisso, Sarr, Choupo-Moting

Vill dock tillägga att de 15 minutrarna som Musiala var inne så såg det väldigt bra ut. Han har verkligen talang i sina fötter, väldigt spännande lirare!

Matchens lirare: Robert Lewandowski

Nästa match är på söndag kl 17:30 då Bayern spelar mot FC Köln. Det blir säsongens första hemmamatch för Bayern München. Då får vi även se Allianz Arena med fans igen, vilken god känsla!