Borussia Dortmund skänkte bort ligatiteln till Bayern München - Nu startar rekordmästarnas revolution

Borussia Dortmund skänkte bort ligatiteln till Bayern München - Nu startar rekordmästarnas revolution

Bayern München vann sin 11:e ligatitel i rad i helgen efter att Dortmund snubblat på målsnöret. Mitt i firandet fick Oliver Kahn och Hasan Salihamidzic sparken varav den ena tog det något sämre än den andra.

‘’10 minuter från att bli tyska mästare’’
‘’FC Bayern, forever number one’’ var en rad som ekade över Marienplatz i Tyskland när Bayern München firade ligatiteln för 11:e året i rad. Dagen innan gick man in i den sista omgången av Bundesliga som tvåa i tabellen, två poäng bakom Dortmund. FSV Mainz var det sista som behövdes städas av för Dortmund innan man kunde bryta Bayerns 10 år långa trend. Signal Iduna Park var fullsatt och allt talade för att Marco Reus skulle vinna sin första ligatitel med sitt Dortmund. Men Dortmund lyckades upprepa det som man möjligtvis är bäst i världen på, alltså att slarva bort sina chanser. 

När Mainz satte 0-1 efter en kvart samtidigt som Kingsley Coman gav Bayern München ledningen mot FC Köln insåg man direkt vad som var på gång att hända. Sebastian Hallers straffmiss 4 minuter efter baklängesmålet stärkte inte direkt Dortmunds självförtroende heller. Ytterligare några minuter senare satte även Mainz 0-2 och nu såg det riktigt tufft ut för de svartgula. Runt den 70:e minuten reducerade Dortmund genom Raphael Guerreiro samtidigt som ett mål hängde i luften för Köln mot Bayern. Och rätt vad det var så blev Serge Gnabry skjuten på armen i eget straffområde och domaren pekade på straffpunkten. Straffen rullades säkert in i det vänstra hörnet och med detta resultatet var alltså Dortmund 10 minuter från att bli tyska mästare. 

Musiala pricksköt hem ligatiteln
Leon Goretzka, som blev inbytt en stund innan straffen, fick endast vara på planen i en kvart innan han blev utbytt. Anledningen var för att Thomas Tuchel ville få in mer offensiv kraft i form av Jamal Musiala vilket med facit i hand blev ett makalöst genidrag av den tyske tränaren. För i den 89:e minuten var det nämligen just det unga stjärnskottet som skulle kliva fram och trycka in 1-2 till vilket gjorde Bayern till tyska mästare ännu en gång. Niklas Süle kvitterade i den 96:e minuten på Signal Iduna Park, men det var på tok för sent för att hinna med ännu ett mål. 

Under dessa elva år med Bayern som mästare har det endast hänt en gång tidigare att titelstriden levt in i den sista omgången. Detta var säsongen 2018/19 och även då var det Dortmund som utmanade Bayern. Då svarade dock Bayern med att köra över Eintracht Frankfurt med 5-1 på Allianz Arena. Den dramatiken som vi fick uppleva i helgen är därmed något väldigt sällsynt i Bundesliga, och därför vändes många blickar runt om i världen mot just den tyska ligan. 


Sekunderna efter Jamal Musialas ledningsmål.

Oliver Kahn förbjöds att åka till Köln
Mitt under titelfirandet nåddes både vi fans och spelarna av nyheten att Hasan ‘’Brazzo’’ Salihamidzic och Oliver Kahn fått sparken. Något som legat i luften ett tag, men som ändå blev väldigt chockerande med tanke på tidpunkten man gjorde det officiellt. Det har funnits ett missnöje ett bra tag mot Brazzo och Oliver Kahn och trupplaneringen såg på pappret väldigt bra ut inför i säsongen, men i praktiken har det visat sig att det finns ett flertal hål som behövs fyllas under sommarens transferfönster. Brazzo verkar har tagit beslut väldigt bra och fick även vara med och fira titeln med spelarna. Däremot tog inte Oliver Kahn det lika bra. Det sägs att han tappade det totalt och blev rasande när Herbert Hainer och Uli Hoeness informerade honom om beslutet under fredagskvällen. Detta ledde till att han blev förbjuden att åka med laget till säsongens sista match. Sky Sports lyckades få en kommentar av en märkbart upprörd Oliver Kahn:

‘’That was the worst day of my life, to take the chance of celebrating with the boys away from me’’.

Bayerns nya styrelse
Jan-Christian Dreesen blev i samma stund klar som Oliver Kahns ersättare, men någon ersättare till Brazzo som sportchef har ännu inte bestämts. Enligt uppgifter från tidningen Kicker så vill man ta sin tid och hitta den rätte. Senast runt jul i år är tanken att en ny sportchef ska ha hittats. Markus Krösche, Eintracht Frankfurts nuvarande sportchef, är en som diskuterats. Han har ett kontrakt som sträcker sig till 2025 och kommer därmed bli svår att få tag på. En annan som diskuterats är Bayerns tidigare tekniska direktör Michael Reschke. Detta skulle isåfall vara en kortsiktig lösning och därmed har Bayern andra planer.

Istället kommer Thomas Tuchel ha en väldigt stor roll i sommarens truppbygge och hans önskemål kommer att vara prio ett. Detta är också en anledning till varför man inte är i så stort behov av en ny sportchef. Dessutom presenterade Bayern under tisdagskvällen att Karl-Heinz Rummenigge är tillbaka i styrelsen och att han kommer vara med i planeringen av nästa säsongs trupp. De som ansvarar för sommarens övergångsfönster är alltså följande:

- Herbert Hainer (Ordförande)
- Uli Hoeness (Vice ordförande)
- Karl-Heinz Rummenigge (Styrelsemedlem)
- Thomas Tuchel (Huvudtränare)


Uli Hoeness och Karl-Heinz Rummenigge.

Händelserikt transferfönster väntar
Transferrykten är redan i full gång och för tillfället kommer det något nytt varje dag. Under tisdagskvällen hade styrelsen ett möte som handlade om just sommarens transfermål. Utöver vad som ska köpas in så behövs det även tas hand om ett antal spelares kontrakt. Alphonso Davies var nära att förlänga innan Brazzo och Oliver Kahn fick sparken. Nu vill dock Davies agent avvakta och se vad som händer med den nya styrelsen. Lucas Hernández var även han nära att förlänga men har nu fått ett monstererbjudande av PSG vilket sägs locka rejält. Benjamin Pavard har länge haft en oviss framtid i klubben då han själv varit sugen på att lämna. I tisdags berättade han för Bayern att han inte tänker förlänga med och att han är sugen på att testa en annan stor liga i Europa. Därför är en försäljning denna sommaren mycket möjlig eftersom hans kontrakt löper ut 2024.

Med andra ord har Rummenigge och gänget en hel del att bita de kommande veckorna. Om det hände mycket i förra sommarfönstret för Bayern så kommer nog detta bli minst lika händelserikt. Revolutionen har alltså börjat och nu längtar man redan tills man får se den slutgiltiga truppen inför nästa säsong. Jag hoppas innerligt att Tuchels önskemål går i uppfyllelse då jag är otroligt spänd på vad han kan hitta på med spelare som han känner sig nöjd med.

Josef Andersson@JosefAndersson92023-05-31 08:35:00
Author

Fler artiklar om Bayern München