Hertha BSC - Mainz 05
1 - 1

BSC spelade oavgjort mot Mainz
Ngankam gav Hertha ledningen, tyvärr räckte det inte till tre poäng.

Hertha skapade betydligt farligare chanser än Mainz i en spelmässigt jämn match, men fick nöja sig med en poäng trots ett kontroversiellt VAR-beslut.

Hertha öppnade matchen starkt och var nära ledningsmål redan efter fyra minuter då Ngankam slog bollen mot Niederlechner som snubblade när han skulle stöta in bollen i öppet mål. Hertha låg på och efter en kvart hittade Tousart en framstörtande Serdar i straffområdet, men volleyskottet gick tyvärr en bit utanför stolpen. Zentner i bortamålet tilläts inte sätta igång spelet då det skulle bli en VAR-koll över något som jag inte förstod. Möjlig straff för Hertha på grund av hands. När Tousart slog inlägget touchade bollen en Mainzbacks hand när han hoppade upp för att täcka. Inte synligt på avstånd, men nu ska situationerna brytas ned i beståndsdelar och felaktigheter ska letas och upptäckas. Domslutet blev; straff för Hertha.
Herregud. Här måste jag ändå ta ställning, den är extremt horribel. Det här är paragrafrytteri ut i fingerspetsarna. Jag hatar det. Situationer likt detta bidrar till att min kärlek och respekt för fotbollen får sig både en och två törnar. Hur ska man som supporter reagera i en sådan här situation? Ska man verkligen jubla över ett horribelt domslut som tar en och en halv till två minuter att komma fram till? Jag som styrs mycket av logik avskyr detta. VAR stjälper mer än hjälper, även om det blir fler korrekta domslut enligt regelboken så förstörs matchens rytm och publikens upplevelse av matchen. Jag har skrivit det förr och skriver det igen, jag tar hellre att domarna missar vad som i efterhand är solklara regelbrott än att det ska letas fel i förbannelse. Jag framstår säkert nu som en grinig gubbe som tycker att det var bättre förr, men så som det används nu kan jag aldrig stå bakom.

Nåväl, en koncentrerad Ngankam lade bollen på straffpunkten, bollen i ena hörnet, Zentner slängde sig åt det andra, 1-0 Hertha efter en dryg kvart. Efter målet var det som att matchen gick ner i tempo och satte sig. Båda lagen agerade tålmodigt och resten av halvleken var mer ett ställningskrig fram till paus. Rättvis ledning för Herhta som var lite tyngre och faktiskt skapade chanser till skillnad från Mainz.

Ludovic Ajorque ryktades under hela sommaren till Hertha, men vi hade inte råd att lösa honom från Strasbourg. Istället hamnade han i Mainz under vinterns transferfönster. Han vann en nickduell, 197 cm lång som han är, några studsar här och där sedan fick han tillbaka bollen med ryggen mot mål, vände sig bara om och drog den rätt upp i krysset från 15 meter bakom en helt chanslös Christensen i matchens 57e minut. Hertha blev rejält skärrade efter målet och Mainz fick momentum. Schwarz agerade genom att byta ut den varnade Cigerci och Niederlechner till förmån för Sunjic och Jovetic. Här förvånade det mig att inte Lukebakio fick hoppa in.
Ett par minuter senare slog Plattenhardt en hörna som var perfekt slagen för Kempf, men hans stenhårda nick tog i ribban. Efter detta gjordes ytterligare två byten när Ngankam och Richter klev av och in kom Lukebakio samt Kenny.

Lukebakio visade sin hunger direkt när han på kort tid avslutade två gånger utanför straffområdet, men inget av avsluten fick pulsen att gå upp i stabsläge. Det var en kort injektion Hertha fick av sina byten sedan var Mainz lite tyngre och hade med bara fem minuter kvar ett fint läge att ta ledningen, men Herthaförsvararna blockerade skottet.  I ett sista offensivt desperat försök av Schwarz byttes den skadecomebackande Kanga in istället för Serdar, men slutminuterna tickade iväg snabbt och lagen fick broderligt dela på poängen.
Något som är värt att notera är att Hertha endast slog 56% av sina passningar till korrekt adress. Detta är något som måste åtgärdas under veckans träningar.

Nästa vecka väntar en viktig och spännande match mot bottenkonkurrenten Hoffenheim.