VELTINS-Arena, 2023-10-08 13:30

Schalke 04 - Hertha BSC
1 - 2

BSC tog tre poäng i Ruhr

BSC tog tre poäng i Ruhr

Ett mål i vardera halvlek lade grunden till Herthas seger mot Schalke 04 som i och med segern klättrade upp på övre halvan av tabellen.

Ruhr en söndag i oktober, tokgrått, lite lätt dimma, grå betong och tidvis regn. Det är så det ska vara och Gelsenkirchen, en stad som Gud definitivt har glömt levde upp till exakt detta. Det var hit vi reste med ganska små förhoppningar även om Schalke 04 inför matchen låg efter oss i tabellen och kan beskrivas som en klubb som befinner sig i ännu djupare kris än Hertha BSC.

Med två ändringar i startelvan jämfört med senaste matchen mot St. Pauli klev Hertha i sitt helsvarta ställ ut på gräset, ett ställ som tagits fram och där 5€ av varje sålt exemplar går till Herthastiftelsen som i sin tur använder pengarna till att exempelvis bygga nya fotbollsplaner. 

Det var nära att bli en katastrofstart för Hertha redan efter 28 sekunder när Schalke bröt igenom på högerkanten, men inspelet till Polter var lite för dåligt för att han skulle förvalta det. Efter det rivstartsanfallet bestod det mesta av kamp och ett förvånansvärt passivt hemmalag fokuserade mer på det defensiva spelet. Alternativt så är det för att de inte är bättre vilket tabelläget ger sken av. Hertha hade det mesta av bollen, men det resulterade inte i något farligt utan Schalke kunde enkelt styra undan när vi väl försökte bryta oss igenom deras försvar. Båda lagen såg ändå ut att vara nöjda med en mållös första halvlek, men Prevljak ville annat. Hans skott tog på en Schalkespelare och letade sig retsamt in i bortre gaveln och helt oväntat var det bara att skrika ut sin glädje på bortasektionen. Ett riktigt skitmål, men även de räknas och var psykologisk mycket viktigt för den här matchen var det två lag som inte hade råd att förlora.

De grå molnen gav inte vika under halvtidsvilan utan låg fortfarnade blytunga över Veltins Arena när Fabian Reese visade företagsamhet inledningsvis. Han försökte en gång, han försökte två gånger och på tredje försöket tunnlade han Schalkeförsvarare, gled in i straffområdet och sköt via Heekerens vad in i målet, 2-0 Hertha och nu var det bara att hoppas på att det inte skulle bli någon repris från matchen i Kiel för två veckor sedan då vi tappade en 2-0 ledning till 2-2 på bara tre minuter.
Schalke visade mod efter målet medan Hertha backade hem och lät dem komma in i matchen och ta över den. Detta ledde till att de skapade två farliga chanser, men Ernst gjorde en riktigt fin benparad på första chansen och det andra skottet blev lite av en tv-räddning.
Byten genomfördes av båda lagen och för Herthas del blev det raka byten utan formationsändring. Matchen öppnade upp sig sista tjugo minuterna då Schalke började chansa lite mer och Herhta kunde vänta på omställningslägen. Tabakovic som varit stekhet sedan han kom till klubben var nära att döda matchen totalt, men bollen gick stenhårt i stolpen. Schalke hade även de kort efteråt ett skott i ribban och det låg helt klart ett mål i luften och det skulle komma. Niederlechner hade bollen i säkert förvar, men tittade aldrig upp och letade efter säkra alternativ utan slog bara på måfå en passning i djupled som gick rakt till hemmalaget och på den kontringen small det. 1-2 med tio minuter kvar att spela.

Andas Hertha, andas. Behåll lugnet och tappa in det här tänkte jag för mig själv.

Hertha verkade läsa mina tankar och Schalke var faktiskt aldrig riktigt nära att kvittera utan det var Hertha som med ytterligare ett stolpskott var närmare 3-1 än 2-2. Seger betyder att Hertha nu återfinns på övre halvan inför landslagsuppehållet. Sakta men säkert har Hertha börjat komma igång, men laget känns fortfarande lite för ojämnt och mittfältet stundtals alldeles för klent för att det ska vara läge att koppla av och tro att det kommer bli en stillsam mittenplacering denna säsong.

Nästa match spelas om två veckor borta mot Nürnberg, en annan storklubb på dekis. Om jag kommer vara på plats? You bet.

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2023-10-09 00:01:08
Author

Fler artiklar om Hertha BSC