Bundesligapanelen: ”Kommer bli bättre än Ballack och Özil”

Bundesligapanelen: ”Kommer bli bättre än Ballack och Özil”

Ny vecka innebär en ny upplaga av Bundesligapanelen där handplockade panelmedlemmar diskuterar det senaste och hetaste från den tyska fotbollen.



Veckans panelmedlemmar:
Konrad Grönlund, bakom Konrads Fußballshub
Robert Linde, Leverkusen-redaktionen
Erik Malmqvist, Köln-redaktionen

*  *  * 

Bayern München besegrade Dortmund i toppmötet och utökade avståndet i tabellen. Är titelstriden avgjord nu?


Konrad: För mig var det väntat att Bayern skulle sätta stopp för Dortmunds framfart. Någonting säger mig att Bayern har den där extra tyngden och stabiliteten, vilket inte minst var tydligt i tisdags. Men Dortmund var inte dåliga och båda lagen skulle haft varsin straff. Med det sagt är titelstriden nu definitivt avgjord. Skulle Champions League komma igång har "rekordmeister" Bayern München mycket goda chanser till den titeln med.

Robert: Det tycker jag att man kan säga. Absolut. 

Erik: Ja, titelstriden är definitivt avgjord nu. FC Bayern tappar inte en sjupoängsledning med så här få omgångar kvar att spela. Att ett och samma lag då plockar åtta ligatitlar i följd är knappast det man hoppas på som Bundesliga-entusiast, men rekordmästarna lever upp till sitt smeknamn och det är bara att låta sig imponeras.


Från att ha varit fullkomligt uträknade har Werder Bremen plötsligt börjat vakna till liv. Tror du de har vad som krävs för att säkra kontraktet?
 
Konrad: För mig är Werder Bremens trupp allt för bra för att vara en konkret kandidat till nedflyttning. Även om det inte är en av de bästa trupperna är det helt klart ett underpresterande lag som vaknat till liv. Jag ser deras trupp som klart bättre än konkurrenterna i bottenstriden som Fortuna Düsseldorf, Paderborn och Mainz. Så varför skulle inte Werder Bremen kunna kämpa sig förbi Uwe Röslers Fortuna och även Quaisons instabila Mainz? 

Robert: Jag brukar alltid tro och tänka gott om Werder Bremen. Så jag tror att de har vad som krävs. Visst blir det svårt, men det är ju helt klart en klubb och trupp som kan klara av det. 

Erik: Det är jag faktiskt tveksam till. Deras defensiv har förvisso stått emot betydligt bättre i de senaste omgångarna och att hålla nollan mot Gladbach imponerar förstås. Jag tror de kommer kunna närma sig kvalplatsen men till helt säker mark blir det tufft att nå.


En spelare som sannerligen varit i ropet de senaste veckorna är Kai Havertz. Hur bra tror du han kommer bli och var någonstans finns hans framtid?

Konrad: Han är min favoritspelare i Bundesliga efter Joshua Kimmich och har ett helt unikt sätt att ta sig an situationer runt motståndarens straffområde. Jag ser framför mig att han kan bli en av världens bästa fotbollsspelare och håller honom minst lika högt inför framtiden som Jadon Sancho som annars får rubrikerna. För mig får han gärna stanna i Leverkusen, men min förhoppning är att han åtminstone stannar i Bundesliga. Även om det skulle ytterligare förstora makten för Bayern München som är den enda klubb som realistiskt kan köpa honom, enligt min uppfattning. Tyskland har en stor generation framför sig av fotbollsspelare och det ska bli underbart att följa. 

Robert: Som Leverkusen-supporter vill jag ju, och kanske bör säga, att han kommer bli vår bästa spelare någonsin. Att han blir bättre än Ballack och Özil som han jämförts med. Men jag har ändå lite svårt att se det just nu. Jag tror i alla fall att han kommer vara en av Tysklands främsta fotbollsspelare under hela 20-talet. Han skulle ju passa bra in i Bayern München tycker jag och jag tror att han skulle må bra av att vara där. Min känsla säger ändå att han drar till en Premier League-klubb nu i sommar, om det blir ett vanligt transferfönster vill säga. Kanske som ersättare till David Silva i Manchester City?

Erik: Jag tror att han kommer klara av att bli en av Tysklands bästa spelare sett över en lång period framöver. Den naturliga destinationen blir således Bayern München och jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte ser honom där i framtiden. Det skulle i och för sig vara om Leverkusen absolut vägrar släppa honom inrikes och lyckas ta mer betalt från topplagen i Premier League, alternativt från någon av de spanska jättarna. Närmast tror jag dock att det blir en säsong till i Leverkusen för Havertz, men de kommer tyvärr aldrig klara av att behålla honom på sikt.


Slutligen är det nu bekräftat att Mario Götze lämnar Dortmund efter säsongen. Vilken klubb hoppas du få se honom i framöver?
 
Konrad:
Ett misslyckat återseende i det stora hela till trots, så är Mario Götze nog ganska attraktiv. Alla vet om att han har en enorm nivå i sig och att han behöver speltid och förtroende. Många säger sig se honom i klubbar som slåss om Europaplatserna i toppligorna, och där håller jag med. Lazio eller Bayer Leverkusen är mina heta tips. Bayer Leverkusen, frågar ni. Jag tror nämligen att det vore en perfekt budgetlösning för att ytterligare bredda och spetsa laget, särskilt om Kai Havertz skulle fly laget.

Robert: Skulle vara kul att se Götze i Italien. Tror han skulle kunna skapa en del magi i en lite långsammare liga. Milan känns som en fin match. Typ Sevilla känns annars rätt logiskt och kul, topp sex-lag i stor liga men ett kliv ner för att få mer speltid. 

Erik: Så fantastiskt bra han var en gång i tiden! Även om Götze har några Bundesliga-titlar på sitt CV och dessutom avgjort en VM-final känns det som att han hade så mycket mer att uträtta. Nu är ju karriären förhoppningsvis långtifrån över, men det känns som att han får sikta in sig på klubbar som inte är med och slåss om titlar. Jag hoppas han går till ett lag där han får speltid vecka ut och vecka in, att han hittar rytmen och ger det en ärlig chans att hitta tillbaka. Min gissning är att det blir en klubb som främst slåss om Europaplatser i antingen England eller Italien.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-29 08:00:00
Author

Fler artiklar om Tyskland