Dortmundprofil: Är han en nia, en tia eller är han Manfred Burgsmüller?

Dortmundprofil: Är han en nia, en tia eller är han Manfred Burgsmüller?

Serien om svartgula legender fortsätter. Det är dags att backa bandet ännu längre bakåt och studera vad mer än 158 mål i Dortmundtröjan krävs för att bli evigt ihågkommen i Ruhrpott.

Det finns spelare som man inte behöver undra över varför de är legender, bara en blick på deras målskörd avslöjar tillräckligt mycket. Men att veta vem som gjorde 158 mål i BVB-tröjan och leder således den svartgula målligan är bara att skrapa på ytan. Om jag har lärt mig någonting vid det här laget så är det att i Dortmund är inte det viktigaste de mätbara prestationerna av en spelare.

Men för att få siffrorna överstökat kan vi jämföra Manfred ”Manni” Burgsmüllers bedrift av 135 Bundesligamål med mannen som har kommit närmanst hans rekord, nämligen Michael "Susi" Zorc och hans 131 mål. ”Susi” (som för övrigt betyder varg på finska) behövde över dubbelt så många matcher för att ens komma hota ”Mannis” rekord och lyckades ändå inte spräcka det. Under tiden i Dortmund gjorde ”Manni ”0,6 mål per match i Bundesliga (jmf t.ex. Lewandowski som har gjort 0.55 mål per match). Hans målskörd för DFB-pokalspel är även mer imponerande, han gjorde 23 mål i 26 matcher. Utöver att sätta bollen bakom moståndarmålvaktens rygg gjorde han också 49 assist under sin tid i Dortmund. Frågan kvarstår är han en nia, eller en tia?!?

”Manni” hittar buren mot Bayern 1981 vid 3.09:



”Manni” anslöt sig till Dortmund när laget äntligen hade lyckats kravla sig tillbaka i den högsta ligan efter 4 år i 2. Bundesliga. Själv anser han att BVB-laget under de sju åren han spelade där var väldig bra även om de aldrig hotade toppen på samma sätt som komma skulle i framtiden. Men man behöver inte försäkra pokaler eller utmärkselser i Dortmund för att vara älskad av fansen. Fansen som skapade stämningen på Westfalenstadion även när åskådarsiffrorna inte var någonstans i närheten av Europatoppen som idag. Fansen lämnade inte "Manni" kallt heller, i en intervju med 11 Freunde nämner han hur speciell stämningen på BVBs hemmaplan var. ”Manni” vann aldrig ens skytteligan trots att han varje säsong nätade mellan 14 och 27 mål. Två gånger snubblade han på mållinjen och slutade som tvåa. Men häri ligger en del av förtjusningen med ”Manni”, vi kommer ihåg hur nära erkänt ära han var och hur han inte riktigt nådde hela vägen fram.

Fansen kommer ihåg ”Manni” som en arrogant spelare som inte hade respekt eller rädsla för motståndaren, på samma sätt som han inte hade det för journalister eller auktoriteter. De som har själva upplevt åren med ”Manni” berättar att de inte kan föreställa sig Dortmund utan dessa år och att man kunde redan från uppvärmningen se om han hade en bra eller dålig dag.

En exempel på Mannis passningspel finns vid 2.44: 



Burgsmüller hade ett rykte om att tala ut vad han tänkte. ”Han är ingen diplomat” har Otto Rehhagel, tränaren som hämtade spelaren från närliggande Rot Weiss Essen till Dortmund, också sagt om honom. När ”Manni” kritiserades för att vara osportslig försvarade han sig själv genom att beskriva sin spelstil som vågande,”jag provar vad andra inte vågar göra”. Han är dock inte främmande för att kalla sig själv ”ein Schlitzohr” på plan som i detta sammanhang kan bäst översättas som lymmel.

Trots att "Manni" var ryggraden i Dortmundanfallet blev hans skörd av landslagsspel blygsamma 3 stycken. Anledningen till detta sägs delvis ha varit hans ålder. Den dåvarande tränaren Helmut Schön tyckte redan när Burgsmüller, som slutade sin fotbollskarriär vid 40 års ålder, var för gammal för landslaget vid 29 års ålder. Det misstänks dock att en del av anledningen kan ha varit ”Mannis” stora mun.

I en intervju efter hans debut i landslaget sade Burgsmüller till journalisten: ”Jag vet inte hur ni såg mig, jag anser att jag var bra.” Till vilket tränaren Schön hade kontrat med det tyska uttrycket ”Stanna på mattan” som betyder att man ska hålla fötterna i marken. Den snabbtänkta ”Manni” gav svar på tal genom att konstatera: ”Jag trodde vi spelade på gräs”.

”Mannis” berömda men bortdömda cykelspark från  landskampenmatchen mot Schweiz:



”Manni” själv anser att problemet var att ingen visste vilken position han spelade. ”Jag var överallt, speciellt i boxen”, sade han i en intervju till Der Spiegel. Han tror sig ha varit svårplacerat taktiskt sett i landslaget. Frågan är även idag, var han en nia, en tia eller någonting mitt emellan?

Även om Dortmund idag inte kännetecknas av bråkiga spelare kan "Mannis" sätt att vara ha bidragit till hans status i Dortmund. Åtminstone om man tar hänsyn till tränarens Otto Rehhagels, som även tog ”Manni” i slutet av hans karriär till Werder Bremen, försvar av spelarvalet när han tränade Bremen ”En spelare som inte skapar problem med mig, skapar inte problem med motståndarna heller.” Enligt Dortmundfansen är han en spelartyp som man inte glömmer bort, en spelare som spelar med instinkt mer än med hjärna.

Utöver att Burgsmüller än idag har BVB-målrekordet är han också den första Borussia Dortmund spelaren vars prestation valdes till månadens mål när han hittade nätet i januari 1977 i matchen mot Kaiserslautern. Han fick samma utmärkelse en gång till i BVB-tröja, i matchen mot Stuttgart i september 1980. Bara två andra Dortmundspelare har lyckats att reproducera denna bedrift, Andreas Möller och Dortmunds egen son Lars Ricken.

Den yngre generationen som inte var med under åren med "Manni" kunde glädjas åt att hans karriär fortsatte på andra håll efter ”Manni” hängde fotbollsskorna på väggen. Det finns flera supportar i min ålder som istället har sett Manni live på amerikanskfotbollplan där han hann bli den äldsta aktiva spelaren i världen, ett rekord som fortfarande finns i hans namn, innan han gav upp sporten i 51-års ålder.

"Manni" har genom åren skämtat om att hans mamma födde honom för tidigt. Man har börjat tjäna pengar genom att spela fotboll först under åren efter hans karriär samt att den spelartypen som inte platsade i landslaget när han var aktiv är numera mycket eftertraktad.  Men hade han spelat idag hade han nog inte stannat i 7 år i den svartgula tröjan och vi skulle ha en legend mindre att minnas tillbaka på.

”Manni” är inte en legend bara i Dortmund, han är det i hela Tyskland tack vare sin 21 år lång fotbollskarriär, fjärde placering i den eviga målligan och uppkäftiga natur som skapade tidningsrubriker. Men den Essenfödda spelaren spelade sin karriärs bästa och mest produktiva år i Dortmund trots att pokalerna kom hans väg först mot karriärens slut i Werder Bremen. Hejarropet ” Hey, Manni, Manni - uh - uh - Manni, Manni, Manni, Manni Buuurgsmüller!” hördes runt stadion långt efter spelaren redan hade gått vidare i sin karriär och följde med honom även till läktarna av Rhein Fire Düsseldorf.

Källor: www.11freunde.de, www.kult-kicker.de, www. reviersport.de, www.sportchau.de, www.spiegel.de, www.handelsblatt.com, www.jawatten.de, www.tagesspiel.de, www.schwatzgelb.de, www.soccer4all.tv och framförallt kära och nära BVB-supporter
 

Suvi Lappalainen2013-09-09 07:09:00

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?