Dortmundprofil: Erdal Keser? Jag känner bara till namnet.
Inte alla spelare blir legender i den svartgula tröjan. När jag skulle gräva mig in i BVBs första turkiska spelare möttes jag av blanka miner och ett hav av frågor, ingen verkade riktigt komma ihåg Erdal Keser. Varför har vi glömt bort honom?
”Det stod UHU.”
”Ursäkta vad sade du?” var jag tvungen att fråga.
”UHU, det stod UHU”, upprepade han.
”I våra tröjor” fortsatte den nästa.
”Alltså när han spelade i Dortmund”, fyllde på en tredje.
Inte exakt den diskussion jag hade hoppats på när jag frågade ett gäng något äldre Dortmundsupportrar utanför stadion vad de kunde berätta mig om Erdal Keser. Jag började ana oro i mitt sökande efter minnen för forna legender.
Keser spelade i Dortmund i två omgångar på 1980-talet, någonting som får många att hänvisa till honom som ”BVB-Galatasaray-BVB-Galatasaray”, trots att han inte gick direkt tillbaka till Galatasaray efter den andra omgången i den svartgula tröjan. Dortmund skaffade Keser, vars första namn Erdal är en välkänt skoputsmärke i Tyskland, som 17-åring från SSV Hagen, fotbollslaget av staden där Erdal hade bott sedan tioårsåldern trots sitt turkiska ursprung.
”Spelade han i försvaret?”, blev svaret när jag fick dra mig tillbaka från ännu ett misslyckat försök till ett autentiskt minne av anfallaren som spelade på vänsterkanten sedan han hade hunnit fylla 18 år. Även om Dortmundsupporter inte verkar anse Keser som en av sina legender har Tyskland inte glömt bort honom. I år 2011 i ”Tag der Legende” var Keser utvald till ”Team Deutschland” att spela mot ”Team Hamburg” vid sidan av Jens Lehman, Lothar Matthäus och vårt eget charmtroll Jürgen Klopp.
Keser tar sig genom hela mittfältet för att komma till misslyckat avslut i landskamapen mellan Turkiet och Västtyskland 1983 vid 0.30.
Under denna tid hördes det på läktarna runt om i Tyskland rop mot utlänningar med budskap att de skulle lämna landet. I BVB dock, enligt lagkamraten Michael Zorc, behandlas Erdal som vilken annan spelare som helst och buropen mot Keser började först när laget verkligen spelade uselt. Kanske denna tid och det allmänna missnöjet mot förvandlingen av samhället är en av anledningarna varför Erdal som nätade 27 gånger i 106 ligamatcher och 3 gånger i sina 8 DFB-pokal framträdanden kom i skymundan bland lagets supportar.
Keser, en son till en turkisk fotbollproffs som efter sin karriär flyttade till Hagen tillsammans med familjen, har kommenterat rasismen i ligan i en intervju med 11 Freunde. Han berättar att i Dortmund utmärktes den negativa inställningen i form av att han alltid var tvungen att vara snäppet bättre än sina tyska kolleger. Samtidigt gillades han i Dortmund, enligt honom själv, för hans förmåga att avgöra matcher. ”Avgjorde han någon viktigt match? Nej, det var nog inte han”, var det närmaste minnet på stadion av dagens supportar om detta.
Erdal gör 1-0 mot FC Köln:
Erdal Keser har kanske inte spelat i stora berömda matcher i den svartgula tröjan, men alltid finns det någonting extraordinärt i varje BVB-karriär. Dortmunds största hemmaseger mot Bayer Leverkusen är daterat till säsongen 1983/84 när Leverkusen fick lämna Westfalenstadion med 0 poäng och noll mål. I det första av Dortmunds tre mål noterades Erdal som målskytt i protokollet. Sedan dess har BVB lyckats upprepa samma bedrift bara en gång till under förra säsongen 2012/13.
När Keser intervjuades i slutspurten av säsongen 2011/2012 inför EM erkände han att han var allt för det svartgulas andra Bundesligatitel i rad. I år gladdes han öppet i ett annat intervju för att Galatasaray visade dörren till derbyrivalen Schalke bara dagar efter BVB hade förlorat mot dem i ligan. Det verkar som att ex-spelaren som fortfarande bor i Westphalia, och vars forna klasskamrat råkade sitta bredvid mig i matchen mot Hamburg, alltjämt har känslor kvar för laget vars fans inte riktigt längre känner till honom. Något överraskande med tanke på att Erdal figurerar i tyska medier med jämna mellanrum i sitt nuvarande roll som ”talangssamlare” av turkiska ättlingar som bor i Europa.
Under tiden Erdal spelade i Dortmund var inte slagordet Zorcs ”Echte Liebe” istället samlades supportrarna bakom slogan ”Nicht absteigen”, ”Går ej ned”, bra att komma ihåg när en förlust i Europaspel känns som slutet av livet.
Om någon någonsing frågar er ”Vad minns du om Erdal Keser?” lova mig snälla att ni svarar någonting annat än ”UHU”, ni känner ju till mer än bara namnet.
Källor: http://sportpresseportal.de, bvb.de, http://www.berliner-zeitung.de, http://www.derwesten.de, www.munzinger.de, wordfootball.net BVB årsbok, Hamburg redaktionen på svenskafans och ett antal hjälpsamma men glömska Dortmundsupportar