Signal Iduna Park, 2022-10-08 18:30

Dortmund - Bayern München
2 - 2

Dramatik på Westfalenstadion - Modest kvitterade i 95:e minuten för 2-2 i ”Der Klassiker”

”Der Klassiker”, ett möte mellan Tysklands två giganter som allt som oftast bjuder på underhållning, och dagens match skulle inte bli annorlunda. Det var en match som hade det mesta, kamp, mål och dramatik, en fröjd för den neutrala tittaren men som Bayern anhängare lämnades man besviken.

Det har sett positivt för Bayern efter landslagsuppehållet, 4-0 mot Leverkusen och 5-0 mot Viktoria Plzen är en bra start, men det riktiga testet var matchen mot Dortmund på Westfalenstadion. Müller tvingades stanna hemma efter covid infektion, tillbaka i matchtruppen var Kimmich och Kingsley Coman men båda inledde på bänken. Nagelsmann valde Sabitzer och Goretzka som mittfältspar med Pavard som högerback och en offensiv fyra bestående av Mané, Musiala, Gnabry och Sané.

Den första halvleken inledde avvaktande från båda lagen, fokuset låg på att stänga ytor och taktiska spelet. Dortmund var kompakta och låg något lägre än vanligt, hade respekt för Bayerns förmåga att hitta in i mellan ytorna mellan mittfältet och backlinjen. Bayern, utan Kimmich, klarade inte av att kontrollera matchen med boll. Ett större ansvar lades på de Ligt och Upamecano att spela igenom Dortmunds första press, men det var uppenbart att en balansspelare saknades. I den metodisk matchbild där fysiken spelade en stor roll, flera gula kort delades ut, men klara målchanser saknades för båda lagen. Bayern hade spelsekvenser som skulle kunnat leda till målchanser, men oskärpa i det avgörande lägena satte stopp. Det dröjde ända till 33:e minuten innan “die Roten” registrerade sitt första skott på mål, och det krävs endast ett skott för att göra mål. Efter fint förarbete på vänsterkanten av Mané och Musiala fick Goretzka skottläget från straffområdeslinjen, och han gjorde inga misstag. Ledning för Bayern i halvtidsvilan, efter en halvlek där Dortmund varit det bättre laget.

Nagelsmann visade tydligt sitt missnöje när Kimmich och Coman byttes in i halvtid för Gnabry och Sabitzer, även Davies som skadats i samband med en spark i ansiktet från Bellingham ersattes av Stanisic. Det var byten som föll väl ut, Kimmich visade direkt upp sin storhet och hans betydelse för denna Bayern upplaga blev uppenbar. De mesta mästarna fick tag på bollen och började spela, tog över matchbilden och bollinnehavet. Utdelning skulle också komma Jamal Musiala skulle få slå sin andra assist för kvällen, men denna gång till Sané som fick avlossa ett skott mot bortre stolpen, ett skott som vikarierande Meyer skulle styra in i eget nät. 2-0, kontroll över matchbilden och flertalet chanser att totalt döda matchen, det såg onekligen positivt ut för pojkarna i rött, 3 poäng var påväg hem till München, men Dortmund hade andra ideer. 2-1 kom genom en väl avvägd passning bakom Bayerns högt stående backlinje och därefter levde matchen i allra högsta grad. En Dortmund anstormning satte Bayern försvaret på prov och det såg länge ut att hålla tätt, men med Coman utvisad på extra tid kunde tiomanna Bayern inte hålla emot. Anthony Modeste, 95:e minuten, 2-2.