Dubbla förluster för VfL Bochum
Förlust mot KSC, men nytt kontrakt för Thomas Reis.

Dubbla förluster för VfL Bochum

Efter sju matcher i rad utan förlust, förlorade Bochum två gånger om under loppet av fyra dagar - först hemma mot Karlsruhe i ligan och sen borta mot Leipzig i cupen. Det intensiva spelschemat fortsätter med ny match redan på lördag, då VfL åker till Osnabrück. Trots de dubbla förlusterna finns det en god nyhet att rapportera - coach Thomas Reis har skrivit på ett nytt kontrakt och blir kvar på Castroper Straße i ytterligare två år.

Förlust hemma mot Karlsruher SC
När Karlsruhe gästade Bochum i helgen var det 2. Ligas två formstarkaste lag som möttes. Båda lagen var obesegrade under 2021 och hade tagit 13 av 15 möjliga poäng de senaste fem matcherna. KSC lyckades alltså med det som bara Greuther Fürth gjort så här långt den här säsongen, nämligen att vinna på Ruhrstadion. Trots varningar om Karlsruhes styrka vid fasta situationer, bäst i ligan, kom bägge baklängesmålen efter hörnor från bortalaget.

Bochums mål gjordes av Anthony Losilla efter framspelning från Robert Žulj. Det var lagkaptenens första mål den här säsongen och innebar 1-1. Strax före slutet kunde dock gästernas lagkapten, Jerome Gandorf, avgöra matchen med ett distinkt skott i nättaket. Den inbytte Silvère Ganvoula hade ett ypperligt läge att kvittera i matchens absoluta slutskede, men han lyckades inte få bollen förbi målvakten i fritt läge bara några meter från mål.

Den här matchen hade inte Bochum det nödvändiga flytet för att på nytt kunna vända ett underläge till vinst. När kvitteringen kom relativt tidigt i andra halvlek, fanns ändå gått om tid att även få till ett avgörande mål. Nu blev det inte så, utan istället fick Bochum uppleva ytterligare ett baklängesmål. VfL uppträdde slarvigt, oengagerat och fantasilöst, så förlusten kändes inte helt orimlig.

Reservbetonat Bochum åkte ur DFB-Pokal
Tre dagar senare var det åter dags för match, men inte i ligan utan den här gången handlade det om åttondelsfinal i DFB-Pokal mot Leipzig. Reis valde att vila nyckelspelarna Simon Zoller, Robert Žulj, Robert Tesche och Maxim Leitch. Dessutom saknades den avstängde förstemålvakten Manuel Riemann. Ett reservbetonat Bochum hade inte mycket att hämta i Leipzig, utan hemmalaget visade prov på effektivitet och utnyttjade bortalagets misstag. Slutresultatet skrevs till 4-0 och därmed fick drömmarna om en finalplats i Berlin ett abrupt slut.  

Redan när det stod klart att det var Leipzig på bortaplan som väntade i nästa omgång av cupen, kändes ett avancemang snudd på omöjligt. Självklart kan allt hända i cupspel (se bara på RW Essens framfart den här säsongen), men känsla var att det var sämsta tänkbara lottning. Kanske var det också så tränarstaben resonerade när de valde att sätta en rad givna startspelare på bänken.   

Thomas Reis blir kvar till 2023
Mellan dessa båda matcher kom den inte helt oväntade nyheten att Bochum skrivit ett nytt tvåårskontrakt med Thomas Reis. 47-åringen har lyckats ta laget från att ha varit indragna i bottenstriden till att på allvar utmana om ett avancemang till Bundesliga, på drygt ett år som huvudtränare. I ligaspelet har Reis fört laget till vinst 21 gånger, kryss 14 gånger och förlust 11 gånger.

Valet att förlänga med Reis känns både väntat och klokt. Den stabilitet han lyckats få in i laget är grunden till de sportsliga framgångar klubben just nu går igenom. Han har på relativt kort tid format truppen till en enhet och förmått alla att dra åt samma håll. Hur långt hans spelidé räcker får vi svar på i slutet av maj.

Betyg mot Karlsruher SC

 Mina betyg på Bochum-spelarna i matchen mot Karlsruher SC.

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2021-02-05 19:28:09
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum