Opel Arena, 2021-05-03 18:00

Mainz 05 - Hertha BSC
1 - 1

En Herthapoäng i Covid-comebacken

Ett rostigt Hertha fick ändå med sig en poäng hem från Mainz, efter första matchen på drygt tre veckor.

En två veckor lång karantäntillvaro, mitt under brinnande nedflyttningskamp, var knappast ett läge som Hertha BSC drömde om. När klubben på måndagskvällen äntligen tilläts spela matcher igen var vi således många som var nyfikna hur statusen bland Pal Dardais mannskap såg ut, efter ett så pass långt och ofrivilligt uppehåll.

Och nog såg det mer än lovligt rostigt ut inledningsvis. Mainz skapade flera jättelägen under de första 20 minuterna, där Boetius och Szalai turades om att misslyckas ge hemmalaget ledningen. De rödklädda, med Quaison på bänken, visade stort självförtroende inledningsvis och Hertha hade tur att matchen inte var över när första hälften av första halvlek var spelad.

Så sakteliga kom dock Hertha igång. Vändpunkten kom när Cunha gjordes ner bryskt av Bell, som borde fått syna det röda kortet. Viss rättvisa skipades ändå då efterföljande frispark nickades in av ovane målskytten Tousart.

Lyckan blev dock kortvarig - fem minuter före paus skottade Mwene vackert in sitt första mål för Mainz och lagen gick till vila, lika på ett.

Andra halvlek gick till Hertha, om inte på knock out så väl på poäng. Mainz var inte alls lika rörligt framåt som under första halvlek, utan istället var huvudstadslaget de som skapade hetast målchanser.

Samtidigt visade Pal Dardai att det kommande spelschemat kommer innebära stora rotationer. Ungraren använde samtliga fem byten relativt tidigt, bl.a. gjorde Boyata comeback efter sin långa skadefrånvaro. Dock syntes det tydligt att belgaren inte spelat match sedan december - mittbacken var milt sagt en säkerhetsrisk under hela sitt inhopp.

En annan inhoppare stal dock det mesta av blickfånget. Piatek fick med tio minuter kvar fritt läge från tre meter men lyckades ändå på något vis få bollen utanför målramen. Utan tvekan en miss i den grövre skolan, som förhoppningsvis inte kommer fälla avgörandet när denna mardrömssäsong ska summeras om några veckor.

1-1 blev det och för Herthas del kändes det som en poäng man kan leva med. Resultatet innebär inga hopp uppåt i tabellen, men med tre poäng upp till säker mark med två matcher mindre spelade så finns fortfarande alla möjligheter att undvika det ultimata fiaskot. Nu är det bara att sänka ner vaderna i istunnorna och ladda om för Freiburg på torsdag.