Allianz Arena, 2021-11-02 21:00

Bayern München - Benfica
5 - 2

En offensiv urkraft säkrade Bayerns plats i åttondelsfinalen
Leroy Sané och Robert Lewandowski var båda i högsta grad inblandade i Bayerns komfortabla 5-2 seger.

Efter en vecka av turbulens och svaga resultat var det ett pånyttfött Bayern München som reste sig ur askan och efter bland annat tre mål av målkungen Lewandowski har laget redan nu säkrat sin plats i åttondelsfinalen.

Under tisdagskvällen vankades det Champions League när Bayern München tog emot Benfica. Mötet i Lissabon slutade med bayersk 4-0 seger och inför 50 000 på läktarna bjöds det på underhållning från första stund.

Under matchens första minuter kändes Bayern dock osäkra och istället var det Benfica som styrde spelet och hade förutom en farlig frispark också två skott som båda blockerades av Bayerns vänsterback Alphonso Davies. Men efter några minuter fick Bayern upp farten och i sjätte minuten visade fransmannen Kingsley Coman varför han förtjänar en plats i startelvan. Fransmannen svarade för ett fint nummer på högerkanten och med en strålande passning gav han Serge Gnabry fritt läge, men på tyskens skott svarade Odysseas Vlachidimos för en fin räddning. Istället var det Benfica som efter 14 minuter tog ledningen, trodde man. Men en knapp offside tvingade domaren att döma bort målet. Därefter tog Bayern över totalt och efter ett antal chanser fick man det till slut att lossna. Coman stod för ett precist inlägg och hittade Robert Lewandowski som med pannan gav Bayern ledningen med 1-0. Sex minuter senare skulle polacken bli framspelare då han på ett vackert anfall hittade Gnabry som iskallt klackade bollen bakom Vlachidamos. Några minuter senare var Gnabry nära att bli tvåmålskytt, men denna gång stod den grekiske målvakten i vägen. Istället fick Benfica i momentet senare frispark och på Grimaldos inlägg nådde backen Morato högst och Bayern Münchens 308 minuter långa nolla var nu spräckt. Benficas förhoppning om att komma in i matchen höll dock på att gå i spillror när Lucas Verissimo täckte Leon Goretzkas skott med armen och den polske domaren pekade på straffpunkten. Lewandowski svarade dock för en mycket svag straff och Vlachidmaos klistrrade bollen vilket innebar att den mycket underhållande halvleken slutade 2-1 till hemmalaget.

Andra halvlek tog vid där den första slutade, kryddat med offensiv från Bayern och efter endast fyra minuter gav offensiven utdelning när Joshua Kimmich svarade för en fin lyftning som Davies nickade ner till Leroy Sané. På halvvolley kunde tysken sedan stänka in bollen och ge Bayern en ledning med 3-1. Två minuter var Sané nära att på en spelvändning bli tvåmålskytt, men denna gång smet bollen utanför. Sané var andra halvlekens bästa spelare och det skulle ge resultat i form av en fin framspelning. På en spelvändning förvaltade han bollen varsamt och kunde iskallt peta fram den till Lewandowski som lika kyligt lyfte in sitt andra mål i matchen.

Bayern styrde matchen med järnhand och Benfica hade inte mycket i anfallsväg. Men tränaren Jorge Jesus byten gav ett visst resultat då det var just inhopparen Darwin Nunez som med kvarten kvar  kunde kontra in ett tröstmål bakom Neuer. Målvakten Manuel Neuer, som annars var förhållandevis sysslolös fick också med sex minuter kvar svara för en något oväntad assist då  Neuers utspark hamnade i gapet på en fri Lewandowski som med en målskytts kyla kunde lyfta in det mål som gav matchens slutresultat, 5-2.

Efter förra veckans turbulens var det ett helt nytt lag som uppträdde i de röda färgerna och bjöd fotbolls Europa på högklassig fotboll. Idag visade Bayern prov på glimrande offensiv och gav inte Benfica en enda lugn stund. Inte ens när matchen var i praktiken avgjord valde man att slå av på takten och det förklarar också varför det också blev fem mål gjorda. Robert Lewandowskis tre mål är bara det en fantastisk individuell prestation, men två spelare som också måste lyftas fram är Kingsley Coman och Leroy Sané. Från varsin kant dominerade dessa två spelare varsin halvlek och bjöd gång på gång på precisa inlägg och perfekta framspelningar som skapade stress i Benficas försvar. Denna match var underhållning från första minut och det var verkligen kul att se Bayern spela ut och verkligen visa sin normala standard.

Bayerns tre poäng innebär fjärde raka segern och i och med det har laget redan nu säkrat en plats i slutspelet. Detta innebär att de två kvarvarande gruppspelsmatcherna blir betydelselösa, men det lär inte märkas nämnvärt i den bayerska maskin som vi vant oss att se.