Exklusivt: Intervju med VD Hans-Joachim Watzke
Ja jag blundar, men det är väl inte så konstigt när man är i en dröm?!

Exklusivt: Intervju med VD Hans-Joachim Watzke

I samband med matchen mot Hamburger SV i lördags åkte jag, Otto Reuterdahl, och Ludwig Severin ner till Dortmund för att intervjua Borussia Dortmunds VD Hans-Joachim Watzke. Till vår hjälp hade vi vår vän Carlo Markmeyer, en specialbeställd BVB-dalahäst och fem utvalda frågor. Varsågoda och njut av resultatet.

Nedan syns frågorna i siffror medan Watzkes svar kommer direkt under med initialerna HJW. I ett par av frågorna flikar vi in med ytterligare intressant ämnen, vilket syns med initialerna OR för Otto Reuterdahl, CM för Carlo Markmeyer och LS för Ludwig Severin.

Före intervjun delade vi ut en specialgjord dalahäst med BVB-märket på ryggen och texten ”Echte Liebe” på framsidan i Schwedische Borussens ära. En present vi inte alls behövde ge tyckte Watzke, samtidigt som han överväldigad sade ”Underbart, någonting fint till mitt kontor.” Sedan beställde han in dricka från baren på Hotel Pullman åt oss innan så intervjun började med att Ludwig Severin ställde första frågan.


Watzke och Carlo innan intervjun.

1. Den nuvarande generationen i Borussia Dortmund tog för tre år sedan sin första mästerskapstitel och förra säsongen kom äntligen det internationella genombrottet. Denna nationella- och internationella framgång har väckt stor uppmärksamhet hos fotbollssupportrar och medier världen över. Hur märker ni av att Borussia har vunnit mycket sympati och uppmärksammats rikligt i Skandinavien, framförallt Sverige, de senaste åren?

HJW: Att intresset för oss har ökat lavinartat i Europa det står utom allt tvivel. Man måste helt enkelt konstatera att det inte fungerar likadant i Tyskland som i övriga stora länder såsom Italien, Spanien och England där Champions League är det viktiga. För oss tyskar är Bundesliga mycket viktigt, men genom Champions League-finalen och framförallt på sättet vi tog oss förbi gruppspelet, med lag som Real Madrid och Manchester City, märkte vi mycket tydligt i försäljningen att det gått bra i Europa. Just nu är det en jättestor hype i Storbritannien till exempel. Hur det är speciellt i Sverige vet jag inte, men 50% av försäljningen sker online där också Sverige är en del av siffran även om landet troligen inte är en av de största marknaderna. De största marknaderna är istället logiskt nog Polen och Armenien samt England som har stigit enormt på senare tid och blivit en jätteviktig marknad för oss.

CM: Jag tyckte att det var fantastiskt att se klippet från Japan med barn som sjöng BVB-sånger och klappade sina händer. Vi behöver Shinji igen snart eller hur?

HJW: Det kommer inte hända. Vi har Mkhitaryan nu, som enligt mitt sätt att se på det är minst lika stark. I april hade vi dock lösa samtal med Shinji. Han visade då inget intresse för att återvända, så det är ett avslutat tema för oss nu.

OR: Okej, nu har vi två frågor från vår vän Frank Janzen i supporterklubben. Han kommer från Scharnhorst och vill fråga lite om situationen för staden Dortmund.

2. Staden Dortmund måste detta år spara ytterligare 15 miljoner Euro, för att inte tappa ansvaret över ekonomin till ”distriktsregeringen” i Arnsberg. Vad kan staden Dortmund lära sig av ledningen i BVB när det kommer till skuldsanering?

HJW: Massor. Men till att börja med måste man vara lite försiktig när man gör en jämförelse. Det är något helt annat att göra besparingar i en fotbollsklubb där vi bland annat inom loppet av ett par år kunde halvera pengaflödet. Det kan inte en stad, vilket gör det svårt att jämföra. Staden har säkerligen mycket större problem än Borussia Dortmund, eftersom den hela tiden måste tänka på att inte glömma bort de svaga.

LS: Vi har en lång följdfråga på detta.

HJW: Jag vet, jag har läst den innan.

LS: Puh.

3. Följdfråga: Medan större delen av staden Dortmund blir fattigare och fattigare går det spikrakt uppåt för BVB finansiellt. Inom fanscenen skapar detta splittringar då många som är födda i Dortmund har ett supporterskap som gått i arv i generationer. En del av dessa har trots närheten till arenan inte råd att gå på matcherna än mindre möjlighet att få ett säsongskort medan fotbollsturister strömmar till Westfalenstadion och skrattar åt de låga biljettpriserna. För ”hardcore-supportrarna” är detta en nagel i ögat, men för BVB och staden Dortmund en säker inkomstkälla i form av hotellövernattning och shopping. Hur ställer sig BVB till detta och hur svårt är det att hitta en balans?

HJW: Till att börja med måste man som sagt vara försiktig. Även om din vän nu kommer från Scharnhorst, så är det trots allt så att Borussia Dortmund inte tillhör invånarna i Dortmund utan till alla som är medlem i Borussia Dortmund. Det är betydligt fler människor, vi har till exempel stora supporterskaror i Sauerland, Siegerland, Münsterland men också i Sachsen och Thüringen. Enbart i Östtyskland finns det 3500 personer med säsongskort, som kommer på våra matcher varannan helg. En klubb med tio miljoner fans, för tillfället, kan enligt mig inte ha en uppdelning där det finns bra supportrar och ”dåliga” supportrar. Du måste inte ha åkt på alla matcher både borta och hemma under tio års tid, även om det är grymt gjort, för att vara en supporter till Dortmund. Såklart har vi Ultras-supportrar som vi diskuterar rikligt med, men vi är väldigt uppmärksamma på att dessa personer inte ger sig på normala supportrar som inte är ”fullblodssupportrar”. Man kan helt enkelt inte säga att ni är dåliga och vi är bra.
 
Idag tycker jag det är fantastiskt bra att många kommer till Dortmund för att kolla på BVB. De som tycker det är dåligt kan jag tyvärr inte hjälpa mer än att vi hela tiden ger dessa Ultras-supportrar möjlighet att få biljetter. Vi har Südtribüne med 28 000 ståplatser, vilket inte finns någon annanstans i hela Europa. Varje år avstår vi från att tjäna ytterligare 4 miljoner euro på att göra om de 28 000 ståplatserna till 15 000 sittplatser. Det har vi inga planer på att ändra på heller. Hela Südtribüne är intakt också trots att vi vet att vi kan sälja 10-12 loger till utan problem om vi bygger dessa. Vi vet helt enkelt vad våra supportrar uppskattar och behöver.

Har ni några fler frågor?

OR: Ja vi har ett par till. Nästa är en lite mer personlig fråga.  
 
4. I våra ögon är ni känd som en frispråkig person med mycket pondus. Men hur är ert förhållande till media? Säger ni alltid allt från hjärtat eller håller ni tillbaka? Kan ni se en förändring hos er på grund av framgångarna hur ni är bland media?

HJW: Man ska ha klart för sig att jag har gjort det här i snart nio år nu. I början av karriären blev jag ibland väldigt arg på negativa ord i media, men nuförtiden är det totalt ointressant för mig. Jag kan värdera situationerna mycket bättre idag medan jag de första två åren kunde ringa upp journalisterna och kalla dem ”jävla idioter”. Det leder dock ingenstans då du aldrig kan dementera lika mycket som alla journalister kan skriva. Jag försöker i alla fall allt som oftast vara så öppen som möjligt även om jag har ett inbyggt radarsystem som säger åt mig vad som är bra och dåligt och när det börjar bli farligt.

Har ni sett det där som hände SPD:s kanslerkandidat, herr Steinbrück? Han sitter även i vår styrelse. Själv har jag andra politiska värderingar, men herr Steinbrück är en mycket snäll, kompetent och bra man. Känner ni till ironi? Förstår ni ironi?

OR, CM, LS: Ja.

HJW: Du kan aldrig få in ironi i en tidning, eftersom människor inte förstår det. De läser sig inte till ironi, då det inte står någonstans, utan kollar bara på en mening utan vetskap om var betoningen låg eller hur man uttalat sig. Herr Steinbrück satt med en stor tysk tidning där de sade att han skulle använda olika kroppspråk beroende på hur han såg på ett tema. När han hörde något negativt visade han långfingret.

OR: Vad? (skratt)

LS: Det var på förstasidan.

CM: Ja han är politikens svar på Stefan Effenberg (skratt).

HJW: Det jag menar är att man måste ha sensorer som säger att vissa saker inte fungerar att göra under en intervju. Vill du komma igenom saker och ting helskinnad måste du ibland hålla en låg profil. Det säger jag även till vår pratsamme tränare Jürgen Klopp. För att ta ett exempel så var det rätt så onödigt att uttala sig så som han gjorde om Boateng efter att han blev klar för Schalke. Nästa dag kom han även in på mitt kontor och pekade på sitt huvud sägandes ”ahhh jag är så korkad (bekloppt)”. Jag instämde i att han är en Klopp, men alla vet att han är en vansinnigt bra person.

CM: Men jag tänker mig Jürgen Klopp som en ”media maestro” som alltid uppför sig så avslappnat och coolt. De tre-fyra senaste säsongerna som jag har bevakat har verkligen visat mig med vilken klass som BVB uppför sig inför media.

HJW: En faktor till detta är naturligtvis att jag, Michael Zorc och Klopp alltid pratar med varandra om dessa saker.

LS: Är det någon skillnad på tysk och engelsk media? Jag tänker till exempel på när någon från The Guardian ringer.

HJW: England har, The Guardian är inte ett skräckexempel dock, mycket sämre medier. Ett värre exempel är The Sun i sådana fall, men även tidningar från länder som Spanien är en katastrof. Det är helt otroligt ibland..

CM: Hur är de Brasilianska medierna då? Jag har hört en del med tanke på att Dedé spelade här.

HJW: Det är ett land med många känslor kan man säga. Man är antingen kung eller urusel i Brasilien. I Jämförelse med dessa länder är de tyska medierna helt okej.

LS: Då har vi kommit fram till vår sista fråga som handlar om Champions League.

5. Inkomsterna från Champions League tog upp över 20% av rekordomsättningen för BVB för år 2012. Samtidigt är det såväl på spelarmarknaden som hos media känt att framgång i Champions League har en betydande del i högre status och attraktivitet. Ser ni Champions Leagues särställning som något helt positivt, eller finns det några faror i detta?

HJW: Det finns ingenting i hela världen som inte blir farligt i för stora mängder. När du dricker tre glas öl känns det bra och det smakar gott, men när du kommit till 13 vet du att det har blivit för mycket av det goda. För mycket framgång är ett problem då människor är människor och böjer sig för detta fenomen. Detta gör att de ger 5% mindre än vad de annars skulle ha gjort och om det inte skulle vara på detta viset skulle Bayern München alltid bli mästare då de har bäst förutsättningar. Därför måste vi också passa oss för att inte bli för mätta utan istället jobba vidare mot att ständigt bli bättre. Det viktiga är att vi alltid håller oss hungriga då det inom toppfotbollen handlar om de avgörande två procenten. Ja, okej om Real Madrid möter ett lag från tyska fjärdedivisionen kommer de vinna oavsett hur omotiverade de är, men när Real möter Barca eller när vi möter Bayern handlar det alltid om de där två procenten.

Ni har biljetter för ikväll va?

OR, LS och CM: Ja.

HJW: Jag måste vara på stadion vid halv fyra. Avslutningsvis vill jag att ni tippar kvällens resultat. Vinnaren får en present.

CM: Biljetter till Sverige-Tyskland i Stockholm?

HJW: Haha, det kan jag inte lova då jag inte har en aning om jag kommer vara där då. Den som tippar rätt får något av BVB.

CM: Okej, jag tippar 2-0. Ni andra måste gissa något annat.

LS: 3-2

OR: 3-1

HJW: Den som har vunnit anmäler sig i sekretariatet och får sedan presenten.

CM: Kommer du till Stockholm då?

HJW: Det vet jag inte ännu, men om jag kommer så kan vi ordna med biljetter på plats.

CM: Ja kom gärna och hälsa på.

HJW: Ja, men förmodligen kommer det inte gå. Jag har varit i Stockholm och Göteborg redan. I Göteborg var jag bland annat under U21-Europamästerskapet 2009.

CM: Men om du kommer till Stockholm så måste du höra av dig.

HJW: Det kommer jag definitivt göra.

LS och OR: Tack för att ni tog er tid. Det uppskattades verkligen.

HJW: Inget problem. Jag lade märke till vem som tippade vad, nu håller vi tummarna ikväll. Vacker present, vackert kontor. Ha det bra grabbar.

LS, OR och CM: Hej då!

Ut gick Watzke med sin son mot nya möten inför matchen. Ett par timmar senare stod vi nere vid spelaringången och kollade på uppvärmningen när han kom ut och vinkade till publiken. Rakt över på andra sidan satte han sig sedan och kollade in uppvisningen han och hans vapendragare har varit med om att skapa under en längre tid. Ingen av oss vann på tipset men vi fick i alla fall en 6-2 vinst, serieledning och en mängd goda minnen från resan. Nästa steg blir nu att träffa Jürgen Klopp, så håll utkik i framtiden.

Otto Reuterdahl2013-09-17 07:09:00
Author

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?