Lagbanner
Inför Rhenderbyt: tankar från två supportrar
På söndag reser Fortuna till Domstadt för ett hett derbymöte

Inför Rhenderbyt: tankar från två supportrar

På söndag spelas säsongens första derby mellan Fortuna Düsseldorf och 1. FC Köln. En match som även är den första lagen emellan på många år. Jag bestämde mig därför att ta tempen på Kölnredaktionens David Flatbacke-Karlsson och Fortunaredaktionens Adam Dahlström inför söndagens derby.

Rivalitet föder sannerligen identitet för de flesta fotbollssupportrar. Att hävda något annat vore befängt. För Fortuna finns flera lag i närområdet som skulle kunna karakteriseras som rivaler av varierande dignitet men det kanske viktigaste derbyt spelas mot 1. FC Köln. En klubbrivalitet som framförallt bottnar i en väletablerad rivalitet mellan de båda Rhenstäderna och utgör en viktig del av supporterskapet för många Fortunafans. Jag bestämde mig därför för att ta ett litet inför-snack med David Flatbacke-Karlsson från Kölnredaktionen och Fortunaredaktionens Adam Dahlström.  

Rivaliteten mellan Köln och Düsseldorf grundar sig i mer än bara sport. Vad är din relation till grannstaden?

David (Köln): Jag har endast varit i Düsseldorf en gång. Bytte tåg och stannade på stationen i ungefär tio minuter. Men då båda städerna ligger ut med floden Rhen, är relativt jämnstora och har framstående elitlag i fotboll samt ishockey, så känns det som att det finns en hel del likheter platserna emellan. Även fast skillnaderna är stora med. Men visst går det att hitta liknande drag, vilket kan göra att det skär sig lite. Man får inte glömma de stora ölsorterna som konkurrerar med varandra. Det är lite som två gamla vänner som hyser lite agg, men ändå behöver varandra.

Adam (Fortuna): Min relation till Köln är något begränsad. Det är en trevlig och fin stad med en domkyrka som inte går av för hackor och trots den annorlunda dialekten och den underliga ölen är det tydligt att staden har många likheter med Düsseldorf. Vilket väl får ses som dess mest sympatiska drag.

Vad är Kölnsupportrarnas syn på Fortuna Düsseldorf och vice versa?

David (Köln): Düsseldorf ses som en av klubbens största rivaler. Så är även läget i andra sporter, även fast hatkärleken gentemot Fortuna och DEG Metro Stars är unik. Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen och Fortuna Köln (förr i tiden) rör upp mer känslor. Till exempel så skänkte en del Kölner Haie-fans pengar så att Düsseldorfs DEL-lag skulle fixa licensen. Så Domstadt-borna vill ju se matcher mellan städernas olika klubbar.

Adam (Fortuna): Rivaliteten mellan städerna Köln och Düsseldorf är mycket stark, om i botten vänskaplig, men rivaliteten mellan fotbollslagen är inte lika tydlig. Båda lagen hade sin storhetstid under slutet av 70- och början av 80-talet, då storlaget från den betydligt mindre grannstaden Mönchengladbach var den viktigaste rivalen. Köln har ju dessutom Leverkusens framgångar att dras med, och även de största Ruhr-lagen är nog större skalper för både Geissböcke och Fortunen. Med det sagt så var det nog en och annan Fortunasupporter som skrockade rått när Köln åkte ur i fjol samtidigt som Fortuna gick upp. Man menar gärna att Kölnfansen utan grund anser sin klubb vara ett storlag och det glädjer en Fortunasupporter att kunna ta ned "die Scheisse von Dom" på jorden.

Det var ett ganska bra tag sedan Köln och Düsseldorf möttes på fotbollsplanen. Har detta påverkat rivaliteten mellan klubbarna? Är det fortfarande ett hett derby?

David (Köln): Jag skulle inte vilja säga att detta derby är 1. FC Kölns största. Inte historiskt sett i alla fall, men då vi inte alls hade några sådana här matcher i Zweite Liga i fjol (Duisburg och Bochum närmast geografiskt sett) så blir det ju roliga möten nu. Trots att båda lagen åkt hiss i det tyska seriesystemet under de senaste åren har man lyckats undvika varandra, på något konstigt sätt. Även fast det inte smäller lika högt som en match mot Leverkusen eller Mönchengladbach så blir det två underhållande- och intensiva kamper, både på planen- och läktaren.

Adam (Fortuna): Derbyt är inte glödhett ur traditionell synpunkt, men kanske kan det ändå bli något extra nu när lagen äntligen möts igen. Värt att påpeka är att Köln (30) och Fortuna (17) både placerade sig på listan över Europas bästa publiksnitt i fjol. Nu är båda lagen i Zweite och aspirerar på att ta klivet upp. Om inte annat är det kanske Europas hetaste match i en andraliga den här säsongen. Fortuna hade dessutom ett helt enastående bortafölje i fjol så jag kan garantera att bortaläktaren kommer att vara både fullsatt och högljudd.

1. FC Köln är den historiskt sett starkare klubben av de två. Hur påverkar det rivaliteten mellan klubbarna? Är t.ex. en derbyseger viktigare för Fortuna och dess supportrar?

David (Köln): En del ser 1. FC Köln som lite av en storebror gentemot Fortuna Düsseldorf. Så även stadsmässigt. Men visst kommer FC-spelarna vara minst lika taggade som motståndarna på seger. Det är ju inte bara ett derby, utan en viktig match mellan två topptippade lag. Die Geissböcke vill garantera sparka igång hemmaspelet med en seger inför fullsatta läktare medan Fortuna tidigt vill markera sitt revir och ta kommandot i kampen om Bundesliga-platserna. De som är på plats har något att se fram emot.

Adam (Fortuna): Köln är absolut den större klubben historiskt sett, men i fjol var det Fortuna som spelade i förstaligan, inte Köln. Fortuna har dessutom en sund om än modest ekonomi, något som man inte direkt kan säga om Köln. Fortunafansen lär nog ändå fira en seger mer än vad Kölnfansen skulle göra, men balansen mellan klubbarna är satt i gungning och kanske vore en seger nu lika viktig prestigemässigt för Köln. Dessutom är det ett prestigemöte mellan två förmodade topplag i Zweite och det lär finnas rejält med nerver inför matchen. Jag kommer själv att sitta på ett långflyg hela matchdagen och det är rätt surt, för det här var verkligen en match jag ville se...   

Slutligen, handen på hjärtat, vilken är den bästa ölen? Kölch eller Altbier?

David (Köln): Pass på den frågan dessvärre. Har inte haft möjligheten att smaka någon av dem.

Adam (Fortuna): Både kölsch och altbier tillverkas med en process som föregår pilsnerbryggandets införande i Tyskland och är bättre drycker än det mesta som står att få ur tyska kranar norr om Bayern. Själv är jag allt annat än objektiv, men jag anser att en alt på Schlüssel är något man måste uppleva i sitt liv medan kölsch smakar som något man ger till barn...

Jag tackar därmed David Flatbacke-Karlsson från Kölnredaktionen och Adam Dahlström från Fortunaredaktionen för ett intressant inför-snack. 
 

Anton Bonnier2013-07-26 11:58:00
Author

Fler artiklar om Fortuna Düsseldorf