Lagbanner
Schwolow skadad i minst tre veckor – vem ersätter mellan stolparna?

Schwolow skadad i minst tre veckor – vem ersätter mellan stolparna?

SC Freiburgs förstemålvakt Alexander Schwolow kommer att vara borta från spel i minst tre veckor efter att ha skadat höger baksida lår. Frågan är nu vem som kommer ersätta Schwolow – Niclas Thiede eller Mark Flekken?

Det var i den senaste Bundesligaomgången mot Union Berlin som oturen var framme för Alexander Schwolow. Efter cirka 20 minuter i matchen skadade Schwolow höger backsida lår efter att ha sparkat ut bollen vid en inspark. SC Freiburgs 27-årige förstemålvakt tvingades byta direkt och in kom istället den 20-årige tredjemålvakten Niclas Thiede, som fick göra A-lagsdebut och Bundesligadebut.
 
Alexander Schwolows skada innebär att han troligtvis kommer missa de kommande Bundesligamatcherna mot RB Leipzig, Werder Bremen och Frankfurt (samt Tyska cupen-matchen mot Union Berlin) – vilket är ett stort avbräck för SC Freiburg i klubbens strävan att fortsatt kunna utmana om Europa-platserna i Bundesligatabellen. Samtidigt öppnar det upp för nyss nämnde Thiede samt andremålvakten Mark Flekken att få chansen under Schwolows frånvaro.
 
Nicklas Thiede gjorde en godkänd insats i sitt inhopp senast mot Union Berlin. Den unge målvakten, som också är tysk U20-landslagsspelare, stod för ett flertal fina ingripanden och var länge den spelaren som höll Freiburg kvar i matchen. Thiede kunde dock inte rädda Freiburg från en förlust, utan i den 84:e matchminuten fastställde dansken Marcus Ingvartsen slutresultatet till 2-0 för Union Berlin efter att ha skjutit ett tämligen harmlöst långskott som gick i en båge över Thiede i Freiburgburen – lite av en målvaktstavla måste man tillstå. Thiedes styrkor verkar annars finnas i målvaktens passningsfötter samt reflexräddningar. Thiedes stora svaghet verkar vara i hur han väljer att placera sig när motståndarna anfaller – vilket bland annat exemplifierades vid Union Berlins sista mål. Jag tycker det finns ganska många likheter mellan Thiede och Schwolow när denne var ung och oerfaren målvakt, och Thiede har absolut potentialen att göra samma resa som Schwolow redan har gjort. För tillfället är dock känslan att Thiede ännu inte är helt redo för att ta Bundesliga med storm.

Den andre och hetare kandidaten är Mark Flekken. Den 26-årige holländaren är inne på sin andra säsong i Freiburg som andremålvakt bakom Schwolow. Flekken är nog mest känd hos allmänheten för sin komiska dundertavla under tiden i sin forna klubb Duisburg (se klippet nedanför), för i Freiburg har det hittills endast blivit en Bundesligamatch med A-laget. Jag vill dock hävda att Flekkens Picasso-tavla i Duisburg ger en skev bild av hur bra holländaren faktiskt är, för i de matcher jag har sett Mark Flekken spela (Bundesligadebuten samt försäsongsmatcher) så har han gett ett stabilt och påkopplat intryck. Känslan är att Flekken är en ganska allround målvakt som är hyfsat bra på det mest – med andra ord en typisk andremålvakt som hade varit en bra reserv för så gott som alla klubbar i Bundesliga. Det enda som talar emot Flekken är att han har varit skadad i inledningen av Bundesligasäsongen och därför endast fått sitta på bänken i en match. Mot Union Berlin hade Flekken en infektion i kroppen (därav fick Thiede starta på bänken), men nu sägs det att holländaren ska vara redo för spel. Jag tror att så länge Flekken är kry så talar det mesta för att det är honom som Streich ger förtroendet till att få ersätta Schwolow under tiden som Freiburgs förstemålvakt är ute ur leken.

 
 

Ludwig Dahlström 2019-10-24 21:11:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II