Genomgång av truppen - mittfältare och forwards
Skjuter Reese och Tabakovic upp oss i Bundesliga eller splittras succéduon i sommar?

Genomgång av truppen - mittfältare och forwards

Säsongen närmar sig sitt slut och det är dags att blicka mot framtiden. Hur ser kontraktssituationen ut i laget och vilka är i farozonen att lämna samt vilka blir vi mer än gärna av med? Vilken position behöver uppgraders för att vi ska utmana om direktplatserna nästa säsong? Idag avhandlas våra mittfältare och anfallare.

Centrala mittfältare:

Aymen Barkok (25) – inlånad från Mainz

Kommentar: Han är bäst som central offensiv mittfältare, men används uteslutande som sittande sexa och då förstår ni att det inte fungerar så väl. Han har startat elva matcher den här säsongen och startar han en till så är vi bundna att köpa loss honom för 600 000€. Det vill jag absolut inte ska ske.

Andreas Bouchalakis (31) – kontrakt över 2024/25

Kommentar: Värvades in från Olympiakos i somras när Hertha insåg att vi måste ha spelare som kan lira centralt på mittfältet, vilket dröjde ett par matcher in i säsongen. 22 framträdanden i ligan och jag kan säga att jag inte är ett fan av honom. Låt honom vara kvar som truppspelare och sedan släpper vi honom när kontraktet går ut efter nästa säsong. Han är helt okej, men gör ingen direkt positiv skillnad när han spelar.

Bence Dárdai (18) – skrivit på för VfL Wolfsburg

Kommentar: Yngsta sonen i syskonskaran som varit ankelskadad delar av säsongen. Tävlar framför allt mot Ibo Maza om att få minuter, men sedan det blev klart att han lämnar i sommar när hans kontrakt går ut så har pappa Pál skickat ner honom i frysboxen. Vi jobbar enligt ”Berliner Weg” där våra egna ska få chansen, men det innebär också att vissa kommer lämna eftersom alla inte kan få speltid. Att han väljer att flytta till Wolfsburg förvånar mig något, men att han lämnar överraskar mig ej.

Bilal Hussein (24) - kontrakt över 2025/26

Kommentar: Likt Bouchalakis kom han de sista dagarna innan fönstret stängde i somras. Hade problem i början då han inte var tillräckligt fysiskt stark för spel i Zweite. Har biffat på sig under säsongen och gått från petad till inhoppare även om det inte blev några minuter i söndags. Han har bra passningsfot och jag tycker att han borde få chansen från start nu i slutet av säsongen bredvid Klemes för att se hur han hanterar det. Tror att han blir kvar i laget även nästa säsong.

Bradley Ibrahim (19) - kontrakt över 2026/27

Kommentar: Köptes in från Arsenal sista dagen av vinterfönstret och Pál talade om att han var så bra att han var aktuell för start redan i mötet mot HSV två dagar senare. Detta byggde upp en förväntan att vi har hittat en juvel. Han satt på bänken mot HSV och sedan dess har han inte varit med i truppen en enda match. Han har bara gjort två 90 minuters matcher i Hertha II i Regionalliga och det har sedan ett tag tillbaka hetat att vi ska skynda långsamt med honom. Borde dock bara en del av truppen nästa säsong och han verkar inte ha varit en utslagsgivande faktor när han spelat i reserverna.

Ibrahim Maza (18) - kontrakt över 2025/26

Kommentar: Den bästa ungdomen Hertha fått fram på år och dagar. Hade det inte varit för knäskadan (menisken) så hade fått spela betydligt mer än vad han gjort hittills. Jagas redan av flera klubbar, men då kontraktet sträcker sig ytterligare två säsonger så talar mycket för att han stannar kvar och tävlar om att vara en startspelare nästa säsong. Det finns stora förväntningar på honom och det känns som att vi måste gå upp nästa säsong för annars är han definitivt förlorad.

Yttrar:

Gustav Christensen (19) - kontrakt över 2026/27

Kommentar: Danske vänsterytter som hämtades in från Midtjylland. Den här säsongen har han varvat inhopp med a-laget och startat i Herhta II där han gjort åtta mål på tolv matcher. Nästa säsong talar för att det blir samma sak då han har en viss Reese som går före honom.

Palkó Dárdai (25) - kontrakt över 2025/26

Kommentar: Äldsta sonen av Dárdaibröderna och som är egen produkt. På 18 matcher har det blivit fyra mål och två assist. Använts mycket som central offensiv mittfältare då kanterna är upptagna av Reese och Winkler. Lämnade Hertha 2021 för Fehérvár i Ungern, men återvände hem i somras. Han har gjort det bra den här säsongen, men frågan är om det blir han eller Maza som är förstavalet nästa säsong? Palkó är bättre än Ibo just nu, men på sikt kommer Maza vara en bättre fotbollsspelare. Kommer vara en tuff avvägning nästa säsong för den som tränar Hertha.

Fabian Reese (26) - kontrakt över 2027/28

Kommentar: Hela Reese osar så mycket Berlin att hälften vore nog. Även om han är född i Kiel så är hela hans stil fem av fem Berlindöners. Lagets i särklass bästa offensiva spelare och även om han kom i somras så har han redan förlängt kontraktet. Det finns dock en klausul där som gör att han får lämna för en fastställd summa om det inte blir avancemang nästa säsong. Är kapten nu när Leistner är bänkad. På 31 matcher (ligan och cupen) har det blivit 11 mål och 17 assist. Han är för bra för Zweite, men har lovat klubben att stanna då han hjälpa klubben tillbaka till Bundesliga. En viktig signal som borde smitta av dig på Márton Dárdai och Pascal Klemens. Reese tror på klubbens projekt och han är trots sin korta tid i klubben enormt älskad av fansen.

Derry Scherhant (21) - kontrakt över 2026/27

Kommentar: Derry, Derry, Derry. Han blixtrar till emellanåt, men får han en motgång så är han värdelös och frustrationen blir då tydlig. Han tycker säkert själv att han borde få spela mer, men hans attityd är för risig enligt mig. Fuskar gärna i hemjobbet och vill helst bara befinna sig på offensiv planhalva. Det här är en spelare som jag gärna ser lämna även fast han är Berlinkille.

Marten Winkler (21) - kontrakt över 2026/27

Kommentar: När han startade i säsongspremiären borta mot Düsseldorf blev jag förvånad, men Pál hade uppenbarligen sett något som gjorde att han ville satsa på honom och nu förstår jag varför. Inledde säsongen starkt för att sedan få en rejäl dipp i prestationerna, men har den senaste månaden varit riktigt bra. Fem mål och fem assist har det blivit från hans sida och han är en given startspelare som högerytter nästa säsong. Är snabb och är duktig på att utmana försvararna. Ett extra plus är att han varit i föreningen sedan han var 13 år och är en av många egna produkter.

Anfallare:

Florian Niederlechner (33) - kontrakt över 2024/25

Kommentar: Rutinerad herre som verkar trivas bra i staden och klubben. Har gjort sju mål den här säsongen och hade en formtopp med sex mål på fyra matcher kring jul annars har han varit beskedlig, men är en stabil truppspelare. Tror att han stannar även nästa säsong.

Smail Prevljak (28) - kontrakt över 2024/25

Kommentar: Kom gratis i somras från belgiska Eupen och jag ställer ett frågetecken över hur nöjd han är med sin situation då han bara spelat 35 minuter de senaste tio matcherna. Han har varit helt utanför truppen de tre senaste matcherna och varför det varit så har inte kommunicerats. Är det klassisk tjurighet á la Balkan? Med detta i ryggen så talar mycket för att han lämnar i sommar efter bara en säsong i huvudstaden.

Haris Tabakovic (29) - kontrakt över 2025/26

Kommentar: Kommer vi kunna behålla vårt succéförvärv? Med sina 21 ligamål leder han skytteligan i Zweite. Hans samarbete med Reese fantastiskt och de verkar verkligen trivas ihop. Då Reese stannar hoppas jag att Tabakovic också gör det, men då han fyller 30 i sommar så kommer det finnas Bundesligaklubbar som rycker i honom. Jag hoppas att både han och klubben står emot och leder oss tillbaka till Bundesliga där vi hör hemma.

Sammanfattning:

På det centrala mittfältet kommer det behövas förstärkning till nästa säsong. Förutsatt att Klemens startar så måste vi ha någon spelskicklig bredvid honom och jag vet inte om Bilal är mogen för den uppgiften än och det är därför jag vill se honom från start nu i slutet av säsongen för att se vilken nivå han håller. Han har gjort bra inhopp på slutet, men det är skillnad att starta en match. Bouchalakis är ingen startspelare i mina ögon och Barkok köps förhoppningsvis inte. Ibrahim har jag inte sett så honom kan jag inte uttala mig om, men han bör vara en del av truppen nästa säsong. Det kommer att stå mellan Palkó Dardai och Ibo Maza om vem som startar nästa säsong och Maza är en mer renodlad central offensiv mittfältare än Dárdai, men den Palkó kan även användas på båda kanterna. Det finns ingen i Hertha II just nu som är given i truppen nästa säsong som central anfallare eller mittfältare enligt mig och då kommer det behövas hämtas in utifrån.

Startelvan ser i grunden mycket bra ut, men det stora bekymret den här säsongen har varit att prestationerna har varit för ojämna och vi inte har haft någon defensiv struktur. Detta beror mycket på att vi haft bekymmer att hitta rätt på det defensiva mittfältet som ska skydda backlinjen. Det här året har handlat mycket om saker utanför planen och med en ta i trä betydligt lugnare sommar i sikte så tror jag att nästa säsong kan bli riktigt bra om vi får behålla våra viktigaste spelare. Går vi inte upp nästa säsong så kommer det att bli en väldigt jobbig framtid för Hertha BSC både på och utanför plan. 

Min startelva nästa säsong:

                  Ernst
NY - Gechter - Dárdai - Karbownik
              Klemens - NY
   Winkler - Maza - Reese
                  Tabakovic

Imorgon kommer den sista delen och då avhandlas tränarfrågan.

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-04-24 09:00:00
Author

Fler artiklar om Hertha BSC