Hansa borta mot Erzgebirge Aue - 57 års väntan äntligen över?

Hansa borta mot Erzgebirge Aue - 57 års väntan äntligen över?

För FC Hansa väntar en svår bortamatch mot Erzgebirge Aue. Gruvklubben från Sachsen som vill ta steget upp till 2. Liga har fått en bra start på säsongen. Medan Hansa ligger på nedflyttningsplats har Aue en poäng upp till förstaplatsen. Hansas senaste seger borta mot Aue ligger mer än 57 år tillbaka.

FC Erzgebirge Aue
I slutet på augusti, efter att tre omgångar av 3. Liga avverkats, meddelade tränare Pavel Dotchev till allas överraskning att ”vi vill gå upp i 2. Bundesliga”.
Ingen hade inför säsongen tippat Aue som ett topplag. De flesta trodde att Dynamo Dresden skulle vara i en egen klass, att ett satsande FC Ingolstadt skulle hänga på i toppen precis som ett samspelt 1. FC Saarbrücken.
Gamle räven Pavel Dotchev visste nog vad han sade när han avslöjade att 2. Liga är målsättningen. Erzgebirge Aue har gjort 16 säsonger i 2. Bundesliga. Det är mer än någon annan klubb från före detta DDR. Fansen och klubbens "Umfeld" ser 2. Liga som Erzgebirge Aues givna hemvist.
Med tyska mått mätt är Aue verkligen en liten håla. Staden har färre än 20.000 invånare. En sådan ort lyckas alltså bättre än klubbarna i storstäderna Dresden, Chemnitz och för den delen även Leipzig om vi tänker bort projektet RB Leipzig.

Vi måste säga något om tränaren Pavel Dotchev. Till att börja med gillar jag verkligen Dotchev från hansa tid hos Hansa Rostock. Dotchev var sympatisk, vänlig, hade en tydlig idé om både vilka spelare han ville värva och vilken fotboll han ville att Hansa skulle spela. Pavel Dotchevs ankomst till Rostock innebar slutet på de mörka, tröstlösa åren då vi i bästa fall tillhörde 3. Liga mittenskikt. Dotchev lade grunden till det lag som ett par år senare tog sig upp till 2. Liga, då med Jens Härtel vid rodret.
Om man kunde bli adlad för framstående insatser i 3. Liga skulle Pavel Dotchev ligga bra till. Bulgaren har som tränare gjort över 350 matcher, 13 säsonger och varit verksam hos 7 olika klubbar i 3. Liga.
Han har fört upp både SC Paderborn och Erzgebirge Aue till 2. Liga.

En annan intressant aktör hos FC Erzgebirge Aue är målvakten, tillika lagkaptenen Martin Männel. Fostrad hos Energie Cottbus kom Männel till Aue sommaren 2008 och blev förstemålvakt halvvägs in på säsongen.
I skrivande stund har Martin Männel gjort 535 matcher för Erzgebirge Aue. Av dessa 332 matcher i 2. Bundesliga. Männel kom till Aue som en relativt okänd 20-åring.
Nu är Martin Männel 36 år och en klubbikon. Efter alla dessa år har Martin Männel väldigt mycket blivit Erzgebirge Aues ansikte. Det är fullständigt självklart att det är Martin Männel som får svara på alla frågor som rör både spelet på planen och vad som händer och sker i klubben.

Efter åtta omgångar ligger Aue på 3:e plats i tabellen. Det har blivit fem segrar. Höjdpunkten så här långt kom i 3:e omgången då Aue slog Dynamo Dresden hemma med 2 – 0. På ett utsålt Erzgebirgssstadion
med två mål innan10 minuter var spelade. Målskyttar: Mirnes Pepic och Marvin Stefaniak. För några år sedan spelade Mirnes Pepic hos Hansa. Då var han en talangfull men ojämn mittfältare som åkte in och ut ur startelvan.
Med ett par misslyckade säsonger hos Würzburger Kickers och MSV Duisburg i bagaget kom Pepic till Aue sommaren 2023. Här är han en annan spelare än han var hos Hansa. Mognare, jämnare, har hunnit ikapp sin talang.
Förra säsongen utsåg klubbens fans Pepic till ”Spieler des Jahres”. Den fina formen har Mirnes Pepic tagit med sig in i den här säsongen.
Det är Pepic som från sin position på offensiva mittfältet skapar som med sin blick för spelet, sin passningssäkerhet och hur han utmanar sina motståndare göder Aues offensiv med många bollar.

FC Hansa Rostock
Förlusten mot Ingolstadt kändes rejält sur och tung och trist i några dagar. Men inte för att vi var dåliga utan för att den kändes så onödig. Optimismen från de senaste veckorna blir ändå kvar.
Eller? Det är nog jag som är optimist snarare. Alltså ja, jo, spelet är bättre än i de tidiga omgångarna. Men resultaten får vi ju inte med oss. Hansa ligger på en nedflyttningsplats. Därför utvecklas en dynamik där varje match kan bli tränare Bernd Hollerbachs sista.
Faktiskt. Hansa Rostock på nedflyttningsplats efter så många som åtta omgångar. I 3. Liga. Det kan få vilken styrelse som helst nervös.
Skulle Hansa åka på rejält med stryk nere i Aue kan det vara det sista vi ser av Bernd Hollerbach hos Hansa.

Faktum är att senaste Hansasegern borta mot Aue ligger så långt tillbaka som sommaren 1967. Det är 57 år sedan. Senaste segern mot Aue kom på Ostseestadion i augusti 2006. Jag vet inte om sådan här statistik blir till extra motivation för Hansaspelarna. Jag tycker att den borde bli det. Hansa är trots allt en större klubb än Erzgebirge Aue. Det ska inte behöva gå decennier mellan Hansas segrar.

Hos Hansa är alla ordinarie spelare friska. Defensivspelarna Jan Mejdr och Dominik Lanius är tillbaka i träning. Enligt vår tränare förmodligen med i matchtruppen.
Jag tror inte att vår tränare gör några större förändringar i startelvan. Förmodligen skickar Bernd Hollerbach ut samma elva som i matchen mot Ingolstadt förra helgen.






Matchen

Preliminär startelva, Erzgebirge Aue
Männel - Fallmann, Barylla, T. Hoffmann, Jakob - Pepic, Loune - Clausen, Tashchy, Stefaniak - Bär

Preliminär startelva, Hansa
Uphoff - Gürleyen, Rossipal, Roßbach - Neidhart, M. Schuster, Dirkner, Ruschke - Lebeau - Naderi, Haugen

Avspark: lördag 14:00
Publik: ca. 13.000, 1.800 Hansafans
Domare: Eric Weisbach
Färger: Aue i lila tröja, lila byxor, lila strumpor. Hansa i vit tröja med blåa ränder, vita byxor, vita strumpor.
Väder: Regnskurar, 9 grader.
TV: MDR och NDR (fria kanaler) Magenta (abonnemang)

9:e omgången i 3. Liga
Borussia Dortmund II – Dynamo Dresden fre. 19:00
FC Erzgebirge Aue – FC Hansa Rostock lör. 14:00
TSV 1860 München – SV Wehen Wiesbaden lör. 14:00
SV Sandhausen – SV Waldhof Mannheim lör. 14:00
Rot-Weiss Essen – FC Viktoria Köln lör. 14:00
SC Verl – SpVgg Unterhaching lör. 14:00
Alemannia Aachen – FC Ingolstadt 04 lör. 16:30
Hannover 96 – FC Energie Cottbus sön. 13:30
1. FC Saarbrücken – Arminia Bielefeld sön. 16:30
VfL Osnabrück – VfB Stuttgart II sön. 19:30



 

..2024-10-04 15:37:00
Author

Fler artiklar om Hansa Rostock