Hansa jagade tre poäng som blev noll

Hansa förlorade hemmamatchen mot Alemannia Aachen med 1 – 2. Efter ett tidigt mål för gästerna lyckades Hansa kvittera genom Sigurd Haugen innan paus. I andra halvlek skapade Hansa flera klara chanser utan att lyckas få in bollen. Istället avgjorde Aachen matchen med två minuter kvar att spela. Hansa är därmed tillbaka på en nedflyttningsplats.

1:a halvlek
Solsken, fullt på läktarna och en helt underbar gräsmatta att spela på. Det finns alla förutsättningar för en härlig fotbollsmatch.
I början är det mest Aachen som agerar. Man stör Hansa högt upp i planen och vi blir villrådiga. Hansa har det svårt. Långsamma uppspelsförsök varvat med långbollar som inte når fram.

Aachen tar ledningen efter en dryg kvart. Adrien Lebeau av alla människor spelar fel på egen planhalva. Bentley Baxter Bahn snor åt sig bollen och spelar ut den till höger på Nils Winter. Han skickar bollen in framför mål. Den går över målkungen Anton Heinz men bakom honom frigör sig Sasa Strujic från Nico Neidhart och dunkar in 0 – 1.
Aachen har väl inte precis spelat ihop till ett ledningsmål men får ju ändå belöning för sin aktiva press.

Hansa samlar ihop sig och hittar in i matchen. Vi skaffar oss ett väldigt övertag i bollinnehav men inga klara målchanser. Adrien Lebeau har mycket boll på mittfältet, Sigurd Haugen är mest involverad av våra anfallare.
Jag sitter och retar mig på Haugens anfallskollega Ryan Naderi och hans bollbehandling. Alldeles för ofta är Naderis första touch så dålig att anfallet stannar upp eller vi blir av med bollen.
Det har stört mig i flera matcher nu.

Okej, Hansa har bollen men Aachen leder och behöver inte släcka några bränder i eget straffområde. Hansas lyft och Hansas inlägg tar man enkelt hand om. Aachen fortsätter att sätta press på Hansa högt upp i plaen och vår backlinje blir stressad. Jag blir också stressad när Ahmet Gürleyen eller Damian Roßbach har bollen vid fötterna med Aachenspelare tätt inpå sig.
Efter en felpass på egen planhalva skickar Anton Heinz iväg ett skott från 25 meter.  Vår målvakt Benjamin Uphoff hinner bara se på när bollen tar i stolpen.

Några minuter före paus lyckas Hansa ändå kvittera. Marco Schuster har bollen utanför straffområdet. Framför mål trycker sig Sigurd Haugen förbi två försvarare och möter Schusters inlägg med en volley i mål. Snyggt! Och äntligen lite effektivitet!
Det sista som händer i första halvlek är att Adrien Lebeau skruvar in en boll mot Sigurd Haugen vid bortre stolpen. Haugen når inte riktigt bollen som ändå går tätt utanför.

2:a halvlek
Aachen gör två byten i paus, Hansa inga. I inledningen på andra halvlek trummar Hansa på och Sigurd Haugen har ett par målchanser. Den bästa chansen är när han kommer fri och avslutar ett par meter in i straffområdet.
Tyvärr ett dåligt avslut som går flera meter förbi mål.
I samma minut får Aachen en chans när Ahmet Gürleyen passar fel utanför vårt eget straffområde. Svagt. En enkel passning på några meter till en medspelare rullar fram till Sasa Strujic som lyfter bollen tätt över ribban.
Vi kan inte hålla på att göra alla dessa enkla fel i defensiven om vi vill lyfta i tabellen.

Med en timme spelad börjar man ändå bli ganska nöjd med vad FC Hansa hittar på. Vi har flyttat fram positionerna. Det är väldigt mycket Adrien Lebeau och det är väldigt mycket Sigurd Haugen. Norrmannen har haft tre, fyra chanser i andra halvlek och någon borde han ha gjort mål på. Nu får han en ny när han kommer upp och nickar på ett inlägg från Adrien Lebeau. Nicken går över mål. Där borde Haugen åtminstone fått bollen innanför ramen.
Vi bränner chanser precis som vi gjorde mot Ingolstadt för några veckor sedan. Jag tycker att den här matchen påminner mycket om den. I andra halvlek satt man bara och väntade på att Hansa skulle ta ledningen men istället gjorde Ingolstadt mål och så var den matchen förlorad.

Med tio minuter kvar är Hansa det klart bättre laget. Vi skapar chanserna, vi ligger på. Men vad händer? Jo, Aachen visar sig plötsligt i vårt straffområde och får fram en hörna. Den seglar in mot främre stolpen, tätt inpå mål. Jan-Luca Rumpf nickskarvar bollen vidare och i trängseln kan Sasa Strujic nicka bollen in mål. 88:e minuten.

Hansa får fem tilläggsminuter på sig att åtminstone lyckas få in en kvittering. Vi trycker på med allt vi har men hittar ingen i straffområdet som kan få bollen på mål.
Vi förlorar matchen. Hansa borde inte förlora den här matchen. Det börjar bli många matcher som Hansa borde ha vunnit men förlorat.
Hansa borde inte ligga på en nedflyttingsplats med den här truppen men det är precis vad vi gör. Surt är det, trist är det. Men: det är 28 omgångar kvar att spela.

Som väl är behöver vi bara vänta tills på tisdag kväll innan det är match igen. Då möter vi 1. FC Saarbrücken borta.

3. LIGA, 10. SPIELTAG
FC HANSA ROSTOCK – ALEMANNIA AACHEN 1 – 2 (1 – 1)

Hansa
Uphoff - Gürleyen, Pfanne (64. Mejdr), Roßbach - Neidhart (64. Fröling), M. Schuster, Dirkner, Ruschke (83. Schumacher) - Lebeau (90.+2 Jonjic) - Naderi (90.+2 C. Kinsombi), Haugen

Aachen
Bördner - Hanraths, Rumpf, Yarbrough - Winter (46. Heister), Bahn, El-Faouzi (81. Bapoh), Strujic - Heinz (63. Töpken), Gaudino (46. Scepanik) - Benschop (79. Nkoa)

Hansas tränare Bernd Hollerbach om matchen
”De första 20 minuterna är jag inte alls nöjd med. Vi blev osäkra av att Aachen spelade aggressivt och satte press högt upp i planen. Jag hade varnat mina spelare för att Aachen skulle spela precis så här. Med fysik, med vilja, med hjärta.
Efter att Aachen var nära att göra 2-0, stolpträffen, vaknar vi och gör det vi borde gjort från början: spelar aggressivt och går in i närkamperna. Vi äter oss in i matchen och kvitterar genom ett snyggt mål.
I andra halvlek tycker jag att vi dominerar.  Vi har tre målchanser genom Sigurd (Haugen). Jag sade innan matchen att man får inte många chanser mot Aachen. De försvarar sig bra. Särskilt i luften är de starka.
Vi gör allt för att få med oss resultatet idag. Men som det så ofta är, gör man inte mål på sina chanser gör motståndaren mål istället. Jag är väldigt besviken över att vi inte lyckas vinna idag.”

Resultat, 10:e omgången
Waldhof Mannheim – Erzgebirge Aue 3 - 0
FC Hansa Rostock – Alemannia Aachen 1 - 2
FC Ingolstadt 04 – SC Verl 1 - 1
Viktoria Köln – Borussia Dortmund II  3 - 5
SV Wehen Wiesbaden – Hannover 96 II  1 - 5
Energie Cottbus – SV Sandhausen 1 - 1
VfB Stuttgart II – 1. FC Saarbrücken 2 - 3