Hansa snubblade sig vidare

Bortamatchen mot TSG Neustrelitz i 3:e omgången av Landespokal blev en rysare. Trots spelövertag fick Hansa fram få riktigt farliga chanser. Matchens enda mål kom på straffspark från Hansas Jonas Dirkner i sista minuten av förlängningen.

TSG Neustrelitz
Blåvita Turn- und Sportgemeinschaft Neustrelitz gör sin 7:e raka säsong i Oberliga Nordost/Nord. Innan spelade klubben ett antal år i Regionalliga Nordost.
2014 kvalade TSG Neustrelitz till 3. Liga men fick ge sig mot 1. FSV Mainz 05 II efter två matcher. Den här säsongen ligger TSG på 11:e plats i Oberliga Nordost/Nord efter åtta omgångar.
I samma serie spelar för övrigt FC Hansas andralag, just nu 6:a.

Matchen
3:e omgången i Landespokal Mecklenburg-Vorpommern. Segrarna i 3:e omgången är klara för åttondelsfinal. Hade vi mött ett lag från Verbandsliga (div. 6) eller Landesliga (div. 7) hade jag inte varit det minsta orolig.
Men mot ett hyfsat Oberligalag som Neustrelitz kan det bli problem. Ett välorganiserat, hyfsat konditionsstarkt kollektiv kan göra det jobbigt för oss.
Planen på Parkstadion i Neustrelitz gör sitt till för att det här inte ska bli någon enkel resa. Hårt, ojämnt, underlag som kommer att ge massor av felstudsar.

I veckan spelade Hansa träningsmatch mot Phönix Lübeck och förlorade 0 – 1. I den matchen luftade tränare Bernd Hollerbach samtliga bänknötare samt spelare som just kommit tillbaka från skada. En ren B-elva helt enkelt.
Idag vill Hollerbach inte chansa. Bara målvakten Philipp Klewin och Nils Fröling på mittfältet är nya i startelvan jämfört med förra ligamatchen.
Spelet då? Jo, Hansa har bollen mest hela tiden i första halvlek, får fram anfall efter anfall som ger ett par målchanser men ingen utdelning. Hansa gör väl det man ska, försöker få isär Neustrelitz defensiv.
Oftast lyckas vi inte med mer än att få fram en hög med hörnor. Det skulle till slut bli 17 stycken Hansa-hörnor i den här matchen.

I andra halvlek är Neustrelitz fortsatt defensivt. Hansa försöker men får inte igång spelet. Vi ser en ganska tråkig match. Hansas målvakt Philipp Klewin har ingenting att göra.
Hansa har en del framåt och borde så klart oavsett hur dålig planen ha avgjort det här. Men vi har svårt att få fram den sista passningen. Matchen går till förlängning.
I förlängningen är det samma matchbild. Neustrelitz med alla spelare långt ner på egen planhalva, Hansa letar luckor.

Domaren lägger till två minuter på andra förlängningskvarten. I 122:a minuten dras Ryan Naderi ner i Neustrelitz straffområde. Domaren tvekar inte en sekund innan han blåser straff till Hansa.
Först ser det ut som vår nye anfallare Antonio Jonjic tänker ta hand om straffsparken. Efter en kort diskussion blir det istället Jonas Dirkner som kliver fram.
Dirkner skickar bollen mot högra krysset, målvakten har gått åt andra hållet. Mål. Vi ser ut att undvika en oviss straffsparksläggning.
Domaren låter spelet fortsätta nån minut till. Neustrelitz hinner lyfta in bollen ett par gånger i vårt straffområde men utan resultat.

Det här hade kunnat sluta med ett rejält fiasko. Som vanligt efter den här typen av skitmatch är det många på sociala medier som odugligförklarar hela laget.
Jo, det var en riktigt svag insats idag men vi tog oss vidare. Jag har hunnit se väldigt många matcher med Hansa i lokala cupen. Mot alla dessa gärdsgårdslag ser det faktiskt sällan riktigt bra ut.
Vi borde vinna med typ 10 – 0 men gör det sällan. Det är väl samma bekvämlighetsproblem som när man spelar pingis med lillbrorsan: man vet precis hur mycket man måste investera för att vinna utan att behöva ta fram hela registret.
För övrigt är det ofta äventyrligt att följa våra matcher på Hansas Youtubekanal. Spelet och kvaliteten på sändningen går hand i hand: båda hackar.
”Vi sitter ju här mer eller mindre ute i skogen och då är det naturligt att uppkopplingen inte är den bästa” säger Hansas reporter. Aha.
I Tyskland verkar en uppkoppling med kräm inte vara riktigt lika självklar som i Finland eller i Sverige.

Åttondelsfinalerna lottas den 17 oktober. Den på papperet farligaste motståndaren är Greifswalder FC som spelar i Regionalliga Nordost.