Lagbanner
Inför Braunschweig - Hansa: tunga poäng på spel

Inför Braunschweig - Hansa: tunga poäng på spel

På lördag kväll spelar Hansa höstens sista ligamatch då vi möter Eintracht Braunschweig borta. Inför mötet har båda lagen bara ett par poängs försprång ner till nedflyttningsplatserna. En bra avslutning på die Hinrunde skulle ge Hansa och vårt nya tränarteam arbetsro inför vinteruppehållet.

Läget hos FC Hansa
Hansa bröt en dyster trend när vi klarade 1 – 1 hemma mot Nürnberg. Innan dess hade vi tre raka förluster på Osteestadion. Inte ens gjort något mål i någon av dessa matcher.
När Nils Fröling dundrade in kvitteringen mot Nürnberg var det efter mer än 360 minuter utan Hansamål. Det är sådana dystra fakta som får en att tvivla på att vi ska klara oss kvar.

Inte heller mot Nürnberg förmådde Hansa göra mål utdelning på alla lägen vi skapade. Vi är fortfarande skrämmande ineffektiva. Efter matchen lyfte vår nye tränare ändå fram det faktum att vi hade det större bollinnehavet och skapade ungefär dubbelt så många chanser som Nürnberg.

Är inte tiden mogenför Patrick Glöckner att spela med två anfallare äntligen. Jag vill se mer dynamik, mer rörelse i vårt anfall. I höst har det alldeles för ofta sett ut så här: långbollar på John Verhoek som suger åt sig bollarna, det är han bra på. Men sedan har det tagit stopp. Allt som oftast har en frustrerad John Verhoek lagt energi på att tjafsa med motståndare och domare.
Förra säsongen gjorde Verhoek 17 mål. Nu har han det inte lika lätt längre. Ett enda mål har det blivit i höst. Motståndarna vet precis vilka bollar vi slår mot Verhoek och de har lärt sig att få grepp om honom.
Hansa har kört fast med sitt Verhoek-upplägg. Vi behöver en snabb rörlig anfallare bredvid Verhoek. För mig är Nils Fröling bästa tänkbara alternativet. Fröling har det mesta. Snabb, fysiskt stark, blick för spelet, hyfsat målfarlig.

Kai Pröger som fick lämna planen i förtid med en muskelbristning(?) i förra matchen har inte kunnat träna i veckan och kommer inte att vara med mot Braunschweig. Vem ersätter honom då? Haris Duljevic, Kevin Schumacher, Dong-gyeong Lee?
Duljevic hade några riktigt bra scener mot Nürnberg. Schumacher och Lee såg också pigga ut den stund de var med. Vi har kreativa alternativ på bänken när Pröger saknas.
Men då gäller det att de fungerar när de få chansen. Kommerupp i nivå som man säger.

Lukas Scherff som gjorde en svag insats mot Nürnberg och blev utbytt mot Frederic Ananou i paus, har inte kunnat träna de senaste dagarna så räkna med att Ananou startar i vilket fall som helst.

Preliminär startelva
Kolke - Neidhart, Malone, Roßbach, Ananou - Fröde, Dressel - Fröling, Duljevic, Ingelsson - Verhoek

Eintracht Braunschweig
Nykomlingen fick en väldigt, väldigt dålig start på ligan. Efter sex omgångar låg Eintracht sist i ligan med bara en ynklig liten poäng. Fick tränare Michael Schiele sparken? Nej, det fick han inte. Kanske berodde det på att Braunschweig sensationellt besegrade Hertha i första omgången av DFB-Pokal. Detta efter en fantastisk cupkväll på Eintracht-Stadion där Braunschweig hämtade upp både 0 – 2 och sent i förlängningen ett 3 – 4-underläge.
Till slut tog sig Braunschweig vidare efter straffsparksläggning

Sedan september har Eintracht kommit igång ordentligt. På de senaste 10 ligamatcherna har man bara förlorat en enda match. Eintracht har slagit bottenkonkurrenter som Magdeburg, St. Pauli och Nürnberg.

Inför matchen mot Hansa har Braunschweig en del skador och flera spelare vars medverkan är tveksam. Till exempel har Anthony Ujah (5 mål, 1 assist så här långt) ryggproblem och är borta från spel. Även Immanuel Pherai (4 mål, 3 assists)
är skadad, ha inte varit med alls de senaste tre matcherna och verkar inte komma till spel imorgon heller. I backlinjen saknas rutinerade Nathan de Medina och Brian Behrendt som tidigare i höstas utgjorde två tredjedelar av Braunschweigs backlinje.

Preliminär startelva
Fejzic - Wiebe, Benkovic, Schultz - Marx, Nikolaou, Donkor - Krauße, K. Endo - Kaufmann, Lauberbach

Matchen
Avspark lördag kväll klockan 20:30 på Eintracht-Stadion. I eftermiddags hade Eintracht sålt drygt 21.000 biljetter till matchen. Inga kassor kommer att vara öppna på matchdagen.
”Der Gästeblock ist restlos ausverkauft” betyder att alla de 2.300 biljetter Hansa fått sig tilldelade har gått åt.
Hansa kommer få ett mäktigt stöd från våra vitblåa fans i Nordwest-Kurve.

Detta är en sexpoängsmatch om någon är det. Braunschweig ligger på 11:e plats i tabellen med 18 poäng, -7 mål.
Hansa har lika många poäng, också -7 mål och är 12:a eftersom Braunschweig gjort fler mål än vi.
En förlust här skulle kännas tung av flera anledningar, inte minst eftersom vi bara har två poäng ner till en nedflyttningsplats.
Jag orkar bara inte med att ha Hansa under strecket samtidigt som man går runt i vintermörkret och saknar all god ligafotboll.

Domare imorgon kväll är Michael Bacher, 31 år, från München. Vädret i Braunschweig imorgon kväll blir klart, ganska blåsigt och med en temperatur på runt 7 grader.
I Tyskland direktsänds matchen på Sport1 och på Sky. I Sverige på Viaplay.

Der 17. Spieltag
fredag 18:30
Holstein Kiel – Hannover 96
Fortuna Düsseldorf – 1. FC Kaiserslautern
lördag 13:00
Hamburger SV – SV Sandhausen
1. FC Heidenheim – Jahn Regensburg
Karlsruher SC – FC St. Pauli
lördag 20:30
Eintracht Braunschweig – FC Hansa Rostock
söndag 13:30
Arminia Bielefeld – 1. FC Magdeburg
SV Darmstadt 98 – SpVgg Greuther Fürth
1. FC Nürnberg – SC Paderborn 07

Tabellen

 

Karl Fagrenius.2022-11-11 17:36:27
Author

Fler artiklar om Hansa Rostock