Har Bochum det som krävs för att gå upp?
Kommer Simon Zoller och Anthony Losilla vara lika glada när säsongen är slut?

Har Bochum det som krävs för att gå upp?

Som serieledare har Bochum ett ypperligt utgångsläge att ta klivet upp i Bundesliga. Med åtta matcher kvar har laget just nu en plats i finrummet, men frågan är om just denna upplaga av VfL har det som krävs för att hålla undan? Vi som följer fotboll i allmänhet och Bochum i synnerhet vet att mycket kan skita sig. Mitt svar på frågan blir ändå ja! Jag tror att VfL Bochum 1848 spelar i högsta serien nästa säsong!

Förlusten hemma mot Hamburger SV var bitter, särskilt då det var en sexpoängsmatch, men ändå inte förödande. Laget har tidigare visat att de inte låter sig nedslås av en förlust. Tvärt om. Samtliga förluster i ligan har följts upp med vinst. Nu senast var det Fortuna Düsseldorf som fick uppleva Bochums revanschlusta och beslutsamhet att inte förlora igen. Att F95 själva hade revansch att utkräva efter den förnedrande storförlusten (0-5) i höstmötet hjälpte föga. Ett effektiv Bochum vann och är därmed kvar i toppen. ”Allt är inte guld som glimmar”, påpekade dock Thomas Reis efter matchen och syftade på att laget haft marginalerna på sin sida då Fortuna inte utnyttjade de chanser Bochum bjöd på.

Reis är Bochums elfte tränare sedan degraderingen säsongen 2009/10 och den som hittills lyckats bäst, om man ser till poäng per match. När han tog över huvudansvaret hösten 2019 låg laget näst sist, så ingen kan ifrågasätta hans framgång. Detta är hans första uppdrag på seniornivå och hans tränarfilosofi tämligen enkel. Träna hårt, visa rätt inställning och sätt alltid laget före jaget. Självklara saker kan tyckas, men inte alltid efterlevt i den moderna toppfotbollen. Reis har fått med sig truppen och skapat ett lag med god moral och en tro på sig själva. För första gången på länge har en VfL-tränare lyckats få ut det mesta av lagets potential. Det faktum att han som spelare tagit klivet upp i Bundesliga vid tre tillfällen, pekar också på att han vet vad som krävs. Att han dessutom gjorde det med just Bochum gör ju inte saken sämre.

Kontinuitet, och därmed förbättrat samspel i laget, är ett välkommet nyckelord i denna upplaga av VfL. Stommen från den lyckade vårsäsongen 2020 fick nytt förtroende inför denna säsong och nu finns en inbyggd trygghet i truppen. Att laget denna säsong också varit relativt förskonade från utbredda skadeproblem hjälper naturligtvis till att bibehålla kontinuiteten. Det var i omgång åtta, i bortavinsten mot HSV, som Reis hittade sin startelva, vilken han sedan hållit fast vid. Det är egentligen bara skador och avstängningar som föranlett förändringar. Spelarna vet vilken roll de har i laget och med det har också ett kollektivt självförtroende och lugn skapats.

Bochum har ligans tredje högsta medelålder och besitter därmed stor rutin och erfarenhet. Ålder i sig innebär inte nödvändigtvis en fördel, men kan vara en avgörande faktor när det drar ihop sig till viktiga matcher i slutet av en säsong. Dessutom har kan de äldre spelarna lyfta upp de yngre. Det unga mittbacksparet, Leitsch (22 år) och Bella-Kotchap (19 år), hade förmodligen inte lyckats lika bra om det inte vore för den extremt erfarna kärnan av spelare de har närmast sig på planen.  

Spelsätt, taktik, kontinuitet och erfarenhet i all ära, men det allra viktigaste för att lyckas på fotbollsplanen är naturligtvis kunnandet. Bochum har i år ett riktigt slagkraftigt lag som förfogar över all den kompetens ett topplag behöver. En målvakt som är stabil, men som också kan kliva in som matchvinnare. Manuel Riemann har hållit nollan tio gånger så här långt, vilket är bäst i ligan. Till sin hjälp har han ett både snabbt och kraftfullt försvar, som i sin tur har hjälp av två av ligans mest garvade defensiva mittfältare. Både Anthony Losilla (35 år) och Robert Tesche (33 år) är i slutet av sina karriärer, men båda har under säsongen förlängt sina kontrakt. Ett tydligt tecken på att de gjort ett bra jobba och att de fortfarande håller hög nivå. Framåt har ZZ Top, Robert Žulj och Simon Zoller, visat prov på vilken hög nivå de besitter och hur bra de kompletterar varandra. Lägg där till två vindsnabba yttrar och du får en startelva av absolut högsta 2. Liga-klass.  

Nu närmast väntar toppmötet mot Holstein Kiel hemma på Ruhrstadion. Kiel, som på grund av Corona-fall i truppen inte spelat match på nästan en månad, har två matcher mindre spelade. Det återstår att se om de lyckats bevara formen och hur de kommer att hantera det tuffa spelschema som väntar.  
 

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2021-04-01 12:26:00
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum