Heroisk insats av Bochum i cupvinsten mot Mainz
Jubel efter Patrick Drewes avgörande straffräddning.

Det hade nästan hunnit bli julafton, när den otippade hjälten Patrick Drewes räddade straffen som tog Bochum vidare i DFB-Pokal. VfL var uträknade flera gånger om, men lyckades med tur och skicklighet hålla matchen vid liv ända fram till straffsparksavgörandet.

Bortamatch mot ett lag i en högre division innebär nästan alltid att man slår ur rejält underläge. Med tanke på Mainz usla form och att Bochum i sina bästa stunder bjudit på riktigt bra fotboll, kändes dock matchen relativt öppen på förhand. Det var också bortalaget som i långa stunder förde spelet, men utan att skapa de riktigt heta chanserna. Ni har hört det förut. Mainz däremot gjorde mål på sin första chans, i den sjunde spelminuten, och fick där med precis den start de önskade. Hemmalaget kunde tämligen enkelt försvara sig och när de väl anföll var de betydligt spetsigare än sina motståndare. Det blev inga fler mål i första halvlek och matchen levde i allra högsta grad.

Tio minuter in i andra halvlek kom dock utökningen för Mainz. Robin Quisons läckra klackframspelning placerades säkert i mål av den tidigare Bochum-spelaren Danny Latza. Matchen kändes avgjord, med tanke på hur svårt Bochum hade att skapa chanser, men ett distansskott från den tidigare Mainz-spelaren Gerrit Holtmann gav Bochum nytt hopp. Danny Blum tittade Holtmann med en passning ut ur straffområdet efter en misslyckad undanrensning av hemmaförsvaret och bollen smet in precis vid stolpen.

Bochum jagade desperat en kvittering och till och med Manuel Riemann följde med upp i offensivt straffområde. Till slut kom också kvitteringen, men det var i den sista tilläggsminutens absoluta slutskede som Robert Žulj prickade pannan på Robert Tesche och 2-2 blev ett faktum. Matchen gick alltså till förlängning och det var nu bortalaget som hade momentum. Fem minuter in i förlängningen såg dock allt ut att gå förlorat. Domaren valde först att fria när bollen tydligt tog på armen på en Mainz-spelare i eget straffområde och i den efterföljande kontringen kom sedan Riemann för sent vid en utrusning långt utanför sitt straffområde. Trots att det fanns Bochum-försvarare i jämnhöjd med målvakten valde domaren att slita upp det röda direkt. De återstående 25 minuterna handlade uteslutande om att försvara sig fram till ett straffsparksavgörande.

Med den erkänt skicklige straffräddaren Riemann utvisade låg nu ansvaret på cup-debutanten Drewes axlar. Han lyckades, med hjälp av målramen vid två tillfällen, spika igen helt, samtidigt som Miloš Pantovic, Ehran Mašovic och Silvère Ganvoula alla slog in sina straffar.

En riktigt härlig julklapp strax föra julafton blev alltså verklig, efter en dramatisk match i Mainz.