Olympiastadion, 2022-11-12 15:30

Hertha BSC - 1. FC Köln
2 - 0

Hertha avslutade året med seger
Kanga och Richter gjorde varsitt mål när Hertha vann.

Hertha avslutade året med seger

Spelarna tog sig själva i kragen och stod för en stabil insats när 1. FC Köln maldes ner hemma i Berlin. Segersiffrorna skrev till 2:0 och Hertha lämnade därmed kvalplatsen och återfinns på säker mark inför återstarten i januari.

Det var två formsvaga lag som äntrade Olympiastadions gräsmatta när sista matchen innan vinteruppehållet skulle avgöras. Åskådarantalet var 60 827 vilket är en otroligt bra siffra med tanke på Herthas tabellposition. När Hertha tidigare under säsongen mött Freiburg, Hoffenheim och Leverkusen har det varit drygt 40 000 på plats vilket innebär att Oly uppfattas som öde då publikkapaciteten är 74 667. Det Hertha gjorde inför helgens match var att sänka biljettpriserna med syftet att få dit mer publik och det var ett genidrag. Detta är faktiskt något jag har argumenterat för tidigare i andra forum. Hertha har av historiska anledningar samt arenastorlek svårt att fylla upp Olympiastadion och att sänka priserna för att få dit mer publik ger större intäkter då folk även köper mat och dryck på plats. En annan viktig aspekt är att spelarna får mer stöd, det blir bättre tryck och förhoppningsvis även större energiboost som leder till bättre resultat. Hade Hertha ägt sin arena och haft en kapacitet på mellan 50-55 000 hade en prissänkning inte varit nödvändig, men nu när situationen är som den är så gäller det att agera utifrån den vilket jag finner glädje över att den nyvalde president Bernstein har insett.  

Hertha fick en drömstart när Kanga nickade en ett perfekt inlägg signerat Plattenhardt redan i matchens nionde minut. Kapten Plattenhardt, vår assistkung från i våras som klev fram och slog många avgörande inlägg när vi behövde det som mest levererade återigen. Första halvlek bjöd på en hel del målchanser där Köln skapade de farligaste. Plattenhardt var tvungen att bryta matchen i den 24e minuten då han fick en bristning i låret och bandagerades hårt, ersatte gjorde Mittelstädt.
Efter ett lågt inlägg från Maina fick Adamyan i Köln öppet mål från två meter, men lyckades på något sätt få bollen över. Christensen och hela Herthaförsvaret var bortspelade och det läget Adamyan fick, det ska vara mål hundra gånger av hundra, men det är bara att tacka den lyckliga stjärnan för att det här var tillfället som slutade annorlunda. När spelarna gick ner i katakomberna var känslan att Hertha hade tur som ledde, Köln kändes lite tyngre och skapade fler och bättre lägen.

Köln inledde andra halvlek starkast och Hertha kändes pressade, men då tog Lukebakio initiativ till förändring, han bröt in från vänsterkanten och försökte hitta Boëtius, men Marvin Schwäde i Kölnmålet styrde undan inlägget, han gjorde det inte bättre än att bollen hamnade hos Richter som enkelt tryckte upp bollen i nättaket redan i matchens 54:e minut, 2-0 Hertha BSC och här gick luften ur Köln helt och hållet. Lukebakio drog på sig en varning vilket innebar säsongens femte och därmed kommer han att vara avstängd i första matchen efter uppehållet som spelas borta mot Bochum. Hertha hade efter Richters mål flera bud på att utöka ledningen, men lyckades inte sätta dit ännu en boll i nätmaskorna, men en 2:0 seger blev det och därmed klättrade Hertha upp på säker mark inför vintervilan.

För att sammanfatta hösten så anser jag att sett till prestationerna så borde Hertha ha tagit ytterligare sex-sju poäng då de har visat upp en kämpaglöd och vilja som tidigare säsonger varit frånvarande. Så som jag ser på det som Herthasupporter är att med Schwarz så är det ett par års sikt som gäller för att kunna göra en rättvis utvärdering resultatmässigt. De senaste säsongerna har laget tagit tillräckligt med poäng och klarat sig kvar med både nöd och näppe, men där vi å andra sidan sett flertalet prestationer varje säsong som varit otroligt undermåliga och där spelarna inte sett ut att vilja bära tröjan. Det är inget som jag ser tecken på under fyra månader med Schwarz vid rodret. Med Bernstein som nyvald president, Bobic som sportchef och Schwarz som tränare har det utifrån mitt perspektiv börjat ske en mentalitetsförändring i hela organisationen. Jag har en stor tilltro till att det kommer bli bättre framöver, att hela Hertha BSC från Bernstein i toppen till matchvärdarna kommer att ha en större samhörighet än vad som varit tidigare.

Det största bekymret för Hertha är ekonomin, traditionsföreningen gjorde en förlust på nästan 80M€ och det kommer ske åtstramningar samt att spelare med hög lön kommer med stor sannolikhet att försvinna under vinterfönstret. Nu spelade pandemin en stor roll och det var först i april i år som publikrestriktionerna försvann. Resultatet för nuvarande verksamhetsår borde bli betydligt bättre, men läget är allvarligt och Herthas egna kapital sjönk från 107,5M€ till 29,5M€. Hertha har en väldigt bra ungdomsakademi med flera finaler i de nationella ungdomsmästerskapen samt att många av dessa är landslagsspelare på ungdomsnivå. Problemet tidigare har varit att de inte fått chansen i representationslaget och detta är något från supporterhåll jag gärna ser en ändring på. Är de tillräckligt bra så ska de få chansen. För att avsluta med något positivt så ökade medlemsantalet från 38 407 till 44 211 och medlemmarna röstade även för att en fotbollsavdelning för damer kommer att inrättas.

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2022-11-15 09:10:00
Author

Fler artiklar om Hertha BSC