Hertha enkelt vidare i DFB-pokal efter 5-1 mot Eichstätt

Hertha BSC hade som väntat inga problem att städa av amatörlaget Eichstätt i tyska cupens första omgång. Segersiffrorna skrevs till 5-1 och nya tränaren Ante Covic fick därmed en bra start på säsongen.

Cup är som bekant cup men det var nog ytterst få av de drygt 7 000 åskådarna som innerst inne trodde att regionalliga-laget Eichstätt skulle mäkta med en skräll mot Hertha. För utökad publikkapacitet var matchen dessutom flyttad till Ingolstadts hemmaarena, vilket försvagade hemmaplansfördelen.

Ändå var det Eichstätt som var mest påkopplade inledningsvis och som vaskade fram två fina lägen att ta ledningen innan klockan nått tio spelminuter.

Turligt nog tog Hertha varningssignalerna på allvar, lade i en högre växel och vips stod det 0-2 på resultattavlan endast minuter senare. Premiärmålskytt denna säsong blev Darida, efter en benskyddsträff efter hörna. Anfallet efter utökade Ibisevic, efter frejdigt förarbete av Mittelstädt.

Hertha ställde upp i en nykomponerad 4-3-3, men såg mer ut som 3-4-3 då högerback Leckie ägnade sig mer åt anfalls- än försvarsspel stora delar av matchen. Detta då bortalaget ägde det mesta av bollinnehavet och tämligen enkelt kontrollerade matchen. Med en kvart före paus hann Ibisevic göra sitt andra för eftermiddagen, då viktiga mittfältsnavet Grujic hittat sin bosniske kollega med ett inlägg. Därmed var matchen avgjord och klar.

Hemmalaget agerade ändå i paus och satte in Kügel i anfallet – ett genidrag skulle det visa sig då han nickade in en förvånansvärd reducering. Jarstein såg ruggigt otajmad ut i den situationen vilket förhoppningsvis mest berodde på matchovana.

Det hela blev dock inte särskilt spännande. Hertha var klart bättre i samtliga moment, trots att spelarna i Eichstätt aldrig gav upp och satsade tufft men fair i närkamperna. Mål av Kalou och Esswein (!) punkterade definitivt matchen och därefter sjönk matchtempot rejält. Känslan av träningsmatch infann sig och de flesta var nog nöjda när domaren blåste av – inte minst Ante Covic som fick en tämligen enkel resa i sitt första cupäventyr som ansvarig för Hertha.

Att notera: Herthas dyraste nyförvärv någonsin – Dodi Lukebakio – begick debut i och med att han äntrade planen i andra halvlek. 20 minuter fick han denna gång men inte är det omöjligt att han är redo för fler minuter i nästa veckas premiär borta mot FC Bayern.