Olympiastadion, 2021-12-18 18:30

Hertha BSC - Dortmund
3 - 2

Hertha vände och vann mot Dortmund
Herthaspelarna går på julledighet med ett leende på läpparna efter gårdagens rättvisa seger mot Dortmund.

Förväntningarna var noll och inga inför matchen mot Dortmund och med underläge i halvtid var det inte mycket som talade för annat än förlust. Hertha kom ut som ett helt nytt lag i andra halvlek och vände underläget till seger i årets sista match.

Även om Dortmunds skadelista är lång så har Haaland spelat de fem senaste matcherna där han gjort sex mål och med tanke på Herthas insats i tisdags mot Mainz var det inte speciellt positiva tongångar bland Herthasupportrarna inför matchen.

Korkut gjorde hela sex ändringar i startelvan och Hertha inledde väldigt piggt och tog ledningen genom Maolida efter en kvart. Trodde alla. Efter ett par minuters VAR-granskning förkunnades det att en knapp halv fot var offside och irritationen var påtaglig hos Herthaspelarna. Efter detta tog Dortmund över mer och mer och tog ledningen efter en halvtimme genom Julian Brandt. När domare Fritz blåste av första halvlek stod det bara 0-1 och det drogs en lättnadens suck över att underläget inte var större.

Vad som hände i Herthas omklädningsrum i halvtid kan vi bara spekulera om, men intrycket var att spelarna hade kommit överens om att de måste höja sig de sista 45 minuterna för året. Darida bröt bollen på mittplan och slog en djupledsboll till Belfodil som med fin teknik fick med sig bollen, lade den till rätta innan han stötte in kvitteringsmålet. Minuterna efter målet var Pekarik tvungen att kliva av på grund av skada, men detta påverkade inte Hertha. Efter att Pograncic nickat bort ett inlägg som hamnade hos Maolida strax utanför straffområdet slog han en enkel passning till Richter som lade bollen till rätta och dundrade in 2-1 i bortre krysset bakom en chanslös Hitz i Dortmundmålet. Och det slutade inte där. Tio minuter senare tappade Dortmunds backlinje bollen igen och Ekkelenkamp hittade fram till en helt fristående Belfodil som sköt bollen rakt på en utrusande Hitz, men returen hamnade hos Richter som med kraft krutade in sitt andra mål för kvällen.

Korkut gjorde ett par defensiva byten efter målet och nu var instruktionerna klara, försvara sista tjugo. Samtidigt gjorde Dortmund offensiva byten och började agera mer resolut men utan att skapa några direkta farligheter. Tigges kom in istället för målskytten Brandt och behövde en dryg minut på sig innan han nickade in reduceringsmålet och direkt höjdes pulsen hos undertecknad och tankarna var att vi kommer att tappa det här.
Torunarigha var en riktig klippa i försvaret då han vann många viktiga dueller i slutskedet och efter drygt fem minuter tilläggstid stod det klart att vi höll ut och vann med 3-2.

Efter halva säsongen ligger Hertha på elfte plats med 21 poäng vilket är otroligt starkt med tanke på hur det sett ut spelmässigt under hösten. Nu väntar jul- och nyårsledigt för spelarna innan nästa match som spelas söndag 9 januari hemma på Olympiastadion mot 1. FC Köln.