Olympiastadion, 2024-02-16 18:30

Hertha BSC - Magdeburg
3 - 2

Andra raka för Hertha i en händelserik match

Världsklassinramning från båda lagens supportrar. Fem mål, frilägesutvisning, straff och seger för Hertha BSC. Det är svårt att begära mer av en fotbollsmatch. Denna fredagskväll kvalar in som en av de bästa kvällarna någonsin för min del på Olympiastadion.

Det var fredag, 15 grader i luften, en liten nätt vind så vad skulle passa bättre än att fira in helgen med tre poäng och en salongsberusning? Snön och minusgraderna har sedan längre släppt taget om Berlin och de flesta dagarna den senaste månaden har varit gråa med inslag av regn. Herthas resultatrad har under 2024 inte heller rosat marknaden, men lagom till årets första seger mot Greuther Fürth förra helgen så såg jag tidigare under veckan de första blommorna slå ut så visst fanns det spritt i benen och tro på att våren är i antågande.

Magdeburg kom till Berlin med ett bortafölje á 17 000 så det var klart att det skulle bli kamp både på plan och läktare. Det var tifo och pyroshow från fansen, men framför allt en jäkla ljudkuliss som inte är värdig en andraliga utan detta var på en mycket högre nivå. Cheftränare Dárdai slängde in mittensonen Márton i mittförsvaret bredvid Klemens då Kempf skadade sig senast och Leistner inte var i tillräckligt skick för att befinna sig på plan utan fick nöja sig med avbytarbänken. Mittfältet förblev intakt och på topp var lagets bästa målskytt Tabakovic tillbaka. Mörkret och regnet gjorde entré lagom till avspark vilket förhöjde inramningen och en fotbollsmatch blir ju sällan bättre än just när dessa yttre faktorer råder.

Hertha satte full fart framåt direkt och som vanligt anfölls det via Reese på vänsterkanten. Reese fick lite för mycket utrymme och detta ledde omedelbart till en jättechans. Han tog sig enkelt förbi högerbacken och hittade Pálko Dárdai, den äldste av sönerna, men avslutet räddades på mållinjen och returen hamnade till slut hos Winkler, men en ny block av Magdeburgförsvararna hindrade merparten av åskådare att jubla. Barkor hade kort därinnan ett avslut som Reimann i bortaburen tippade ut till hörna och det hade i den bästa av världar kunnat vara en tvåmålsledning efter mindre än tio minuter. Hertha var det klart spelförande laget och som ville mest, men när det gäller Hertha går det aldrig att ta ut något ur förskott eller slå sig till ro utan det finns alltid en känsla i kroppen att det kommer gå åt helvete. Drygt 20 minuter in i matchen tappade Tabakovic bollen på mittplan och det utnyttjade Magdeburg när Atik med ett kliniskt avslut i borte burgaveln gav gästerna ledningen. Det är inte första gången den här säsongen vi släpper in mål från ingenstans efter att lättvindigt ha blivit av med bollen. Magdeburg fick energi av det oväntade målet och var nära att utöka ledningen, men en felträff räddade oss från totalt haveri.

Vi fick sedan chansen att göra det vi är riktigt bra på, att ställa om och sätta den i djupet på Reese som bara får göra sin grej. Reese blev nedsparkad, domaren pekade på straffpunkten och huvudrollsinnehavaren själv klev fram och slog enkelt in kvitteringen. Matchbilden förändrades återigen och denna gång var det Hertha som fick energi, men kunde den omvandlas och förvaltas innan halvtidsvisslan? Det kunde den verkligen. Bara fyra minuter senare slog Barkok den i djupet på Kenny som blev helt fri, men blev kapad bakifrån utanför straffområdet. Frispark för Hertha och rött kort Magdeburg. En man mer redan i den 37e minuten. Pálko som denna match lös av självförtroende tog hand om frisparken och han slog den rätt upp i närmsta krysset. En drömfrispark i det här läget av matchen och spelarna fick gå ner i omklädningsrummet några minuter tidigare än tänkt då det återigen var en tennisbollaktion från fansen som tvingade domare Exner att avbryta matchen.

Efter att spelarna tagit rulltrappan ner och klev ut från Olympiastadions katakomber spelades första halvleks övertid klart och sedan startade andra halvlek direkt efter. Magdeburg inledde andra halvlek med att kvittera på en hörna och nu återkom rädslan, skulle Hertha fucka upp det här? De senaste två matcherna så har Hertha spelat med högre press vilket gynnar oss då vi har väldigt snabba spelare och här gör Pálko stor nytta. Det var exakt på detta sätt som ledde fram till vårt 3-2 mål. Pálko vann bollen högt, Tabakovic snappade upp den och hans avslut ledde till en retur som Reese slog in, hans andra mål för kvällen. Pálko fick kliva av efter knappa 70 minuter då han inte riktigt har en hel match i kroppen efter skadan och in kom en annan av våra egna produkter Ibrahim Maza som även han haft en skadefylld säsong, men som återigen gjorde ett väldigt piggt inhopp. Detta är spelare likt dessa som får oss supportrar att verkligen tro på att ”Berliner-Weg” som vår avlidne president Bernstein sjösatte kommer bära frukt i sinom tid. Fyra egna produkter startade kvällens match och ytterligare tre byttes in. Elvan som Pál slängde ut på planen var den yngsta denna säsong med en medelålder på 24.6. Det hade kunnat bli 4-2, men spelarna hade inte förmåga att punktera matchen utan Magdeburg satsade allt framåt i slutet och var en ribbträff på övertid från att sno med sig en poäng denna afton. Med två raka segrar i ryggen åker Hertha på lördag västerut för att möta ett pånyttfött och kontraktsjagande Eintracht Braunschweig.