Lagbanner
Olympiastadion, 2022-10-23 17:30

Hertha BSC - Schalke 04
2 - 1

Äntligen (hemma)seger!

Det må ha satt långt inne. Men Hertha lyckades äntligen vinna på hemmaplan, efter ett sent avgörande från Wilfried Kanga.

Det stod en hel del på spel för Hertha när man under söndagskvällen tog emot Schalke 04. Trots en hel del goda insatser på senaste har det inte renderat tillräckligt med poäng för att undvika nedflyttningsstrid, och en seger hemma mot ”die Knappen” var därför mer eller mindre ett måste för att få lite luft och lyft i tabellen.
 
Första halvlek går dock inte till historien för dess spelkvalité. Hemmalaget var periodvis illa ute – värst såg det ut efter en kvart då Bülter pangade in ett drömmål på volley. VAR-kontoret i Köln bröt dock in, då målskytten i speluppbyggnaden befunnit sig i offsideläge. Korrekt i sak och mina Hertha-sympatier till trots; VAR kramar sakta men säkert ur mitt intresse för den moderna fotbollen.
 
Framåt skapade Hertha inte mycket. Den pånyttfödde Lukebakio lade dock i högsta växel i mitten av halvleken och rann förbi ett trögstående Schalke-försvar, men Jovetic fick inte ordning på benen när väl passningen kom. Istället stod sig den mållösa ställningen till paus.
 
Andra halvlek kom att rivstartas och i centrum stod två Herthaner, fast för dagen i olika lag. Tousart drog iväg ett chansartat volleyskott från rejäl distans som Hertha-lånet Schwolow i Schalke-kassen lyckades fumla in, och hade jag varit Schalke-supporter hade jag nog ifrågasatt valet av målvakt i just denna omgång. Schwolows aktion var inte särskilt imponerande, och jag tror det är få i Berlin som för tillfället saknar honom.
 
Bortalaget försökte förmå få till en offensiv framstöt men ju längre halvleken led, ju kraftlösare blev gästerna från Gelsenkirchen. Hertha sjönk samtidigt ner i banan och ägnade sig åt kontring – en riskabel taktik skulle det visa sig, som många gånger förr.
 
För med fem minuter kvar vann Polter en nickduell i Herthas straffområde, som blev till en perfekt framspelning till Mollet. Nämnde Mollet tryckte av och skickade in kvitteringen bakom en chanslös Christensen. Säsongens första hemmavinst var i gungning.
 
Hertha BSC förberedde dock ett snabbt svar. Schalke hann inte slå vakt om sin poäng, utan en lyckad kontring senare hade nyförvärvet Wilfried Kanga gjort sitt första mål i den blåvita dressen och därmed säkrat tre poäng. Kanga visade styrka i djupled när han först vann löpduellen och sedan behärskat avslutade förbi Schwolow. Att målet var efterlängtat var en underdrift – anfallaren tackade Gud och hela världen i intervjun efter slutsignal. Att döma av bilderna från avbytarbänken hade tränade Schwarz liknande känslor.
 
I och med vinsten tar Hertha ett skutt upp i tabellens nedre skikt och laget har nu lite välbehövligt andrum, med tanke på att Bremen borta och Bayern hemma står på programmet över kommande omgångar.
 
Målskyttar:
1-0   Tousart (49’)
1-1   Mollet (85’)
2-1 Kanga (88’)
 

Johan Berg2022-10-24 15:03:30
Author

Fler artiklar om Hertha BSC